Mångmiljonhästen tvingas tillbaka

Stjärntravaren Propulsion bevisades vara nervsnittad och fråntogs sina svenska segerpengar. Hästen flyttas nu till USA. Det meddelar Deo Volente Farms i New Jersey där han stallas upp för att bli avelshingst.

Propulsion och Daniel Redén var det främsta segerparet i svensk travsport, men nu tvingas Daniel ta ett smärtsamt farväl av sin favorithäst.
Annons

Propulsions sista tävling i Sverige blev vinsten i Elitloppet 31 maj. Sedan fick han startförbud när det visat sig att han blivit nervsnittad i USA. De 26 miljoner hästen tjänat åt stall Zet ska betalas tillbaka.

Att Propulsion fått tävla i Sverige trots nervsnittningen ses som landets största skandal genom tiderna. Deo Volentes Farms ser annorlunda på nervsnittningen och kallar det för en ”teknalitet”. Propulsion är 9 år och kom till Sverige 2015. Han nervsnittades när han var 4 år.

Tala ut manar Bergh

Stjärnkusken Robert Bergh har krävt att Propulsions tränare Daniel Redén talar ut om ”det svenska travets största skandal genom tiderna” som Bergh skrev i en krönika i SportExpressen.

Redén har hittills inte kommenterat diskningen men sa i lördagens V75-sändning i TV12:

- Vi har precis tagit del av utredningen. Jag kan inte kommentera nu när det ska upp i ansvarsnämnden, vi vill ligga lågt och arbeta från vårt håll. Det jag kan säga är att vi inte delar ST:s (Svensk Travsport, vår anm) uppfattning. 

Propulsion får inte verka som avelshingst i Sverige. Däremot är de avkommor han hittills åstadkommit i Sverige godkända för att tävla.

Förra fotbollsstjärnan avelschef

- Jag förstår inte varför han inte får verka i svensk avel. Hans gener har inget att göra med det ingrepp som gjordes när han var fyra år. När Svensk Travsport sa att avkommorna inte kan registreras i stambokens del ett är det som att säga att han inte får verka i svensk avel. Därför är USA det bästa alternativet för oss, säger Johan Arneng, avelschef för stall Zet. 

Arneng, 41, var tidigare allsvensk fotbollsspelare, bland annat i Djurgården, där han blev svensk mästare 2005 och 2007. Han spelade två landskamper.

FOTNOT: Populsion startade 78 gånger, vann 39 lopp. Insprungna pengar: 34 343 693 kronor.

Källa: SportExpressen

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mycket vill ha mera. Nu avslöjas att världens ledande fotbollsklubbar går samman och bildar en superliga. 

Klubbarna garanteras miljardbelopp. De har säkrat 6 miljarder dollar i lånefinansiering från storbanken JPMorgan, uppger källor för Financial Times.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.