Från USA ska han bidra i Tre Kronor

Våren 2021 kallades tidigare elitspelaren, backen Josef Boumedienne, 44 år, in för att rädda Brynäs kvar i SHL. Uppdraget lyckades, tillsammans med förre Djurgårds-spelaren, Nisse Ekman, skickades HV 71 till Hockeyallsvenskan efter stor kvaldramatik.

Nu har ”Bom-Bom” ett nytt uppdrag, att bistå Tre Kronors nye förbundskapten Sam Hallam, med scouting och kontakter med de över 100-talet svenska spelare som finns i olika ligor Kanada och USA. 

Josef Boumedienne blir ny i Tre kronors ledning

Det är på Sams förslag som ”Bom-Bom” ges titeln ”assistent general manager”, kontraktet gäller över OS i Turin 2026.  Han ska medverka, i mån av tid, vid Eurohockey turneringar samt ingå i ledarstaben vid kommande mästerskap, utöver VM även Canada Cup som finns på idéstadiet mellan det internationella förbundet, IIHF och NHL-organisationen .

-Jag är tacksam över möjligheten att få representera Tre Kronor, det finaste vi har i svensk ishockey. Det ska bli väldigt spännande att få arbeta med Sam Hallam och dela erfarenheter med honom, säger Josef Boumedienna till förbundets hemsida.

Imponerande cv

Han arbetar för närvarande med scouting för NHL-laget Columbus där han också är bosatt. Uppdraget i Columbus är balanserat med den nya tjänsten hos förbundet. 

Josef Boumedienne har ett imponerande CV som aktiv med spel i flera ligor, bland annat  NHL, AHL, och  finska SM-liiga där han blev mästare med Tappara. Han har dubbelt medborgarskap då hans far är från Finland.  2006 gjorde han tre matcher med Tre Kronor. I elitserien (SHL) representerade han Södertälje i slutet av 1990-talet.

Han är jämnårig med Sam Hallam och fanns tidigt i dennes byggande av det nya Tre Kronor.

Ny är också Anders Lundberg, 39 år, från Vännäs utanför Umeå, och nu upphöjd till landslagschef och general manager för Tre Kronor. Det här är hans femte position på förbundsnivå sedan 2013 då han anställdes som hockeykonsulent med Västerbotten som område.

- Det var i kölvattnet efter VM 2013 och ekonomin var inte den bästa. Jag hann aldrig börja som konsulent, fick i stället en roll med inriktning på tränarutbildning.

-Sedan har det rullat på, senast med ansvar för spelutveckling, berättar Anders.

Klok lösning med Josef

-Självklart är vi inom förbundet glada över Josef nu blir en del av Tre Kronors ledarstab, och att alla frågor är lösta med Columbus rörande hans engagemang hos oss, betonar Anders Lundberg.

Tidigare förbundskaptenen Johan Garpenlöv kunde ha önskat sig en större entusiasm från NHL-spelare när han samlade VM-laget Åbo i våras. Återbuden var många, även om skador och olyckliga kontraktssituationer bidrog till det svala intresset.

Förbundet, och Sam Hallam, hoppas förstås att Boumedienne ska lösa upp  de knutar, som eventuellt kan finnas i dialogen med svensk ishockey.

Till ny assistent till Sam Hallam är sedan tidigare Stefan Klockare, kontrakterad. Han är väl etablerad i svensk ishockey och kommer närmast från en tränarroll i Örebros SHL-lag.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.