Advokatens ovärderliga hjälp till Börje

En sommardag 1973 tog Börje Salmings karriär fart. Där och då fick jag skäl att träffa honom. Då en lite slängig, smal yngling i t-shirt och jeans, långhårig och blek, En 21-åring som skulle skapa ett guldkantat kapitel i ishockeyns historia.

Björn Wagnsson hade ett guldstall av idrottskändisar. han var den som assisterade Börje Salming vid flytten till Toronto och de fick en mycket nära relation. Björn var också agent för en rad dåvarande och kommande svenska stjärnor, som Ingemar Stenmark,Mats Wilander och J-O Waldner.

Där och då var han fåordig även om han visste om Toronto Maple Leafs uppvaktning. Han kände sig trygg i Björn Wagnssons sällskap på advokatkontoret i Katrineholm och överlät mycket till Björn. Han kom hit tillsammans med lagkompisen i Brynäs, inge Hammarström. NHL-klubben Toronto Maple Leafs hade visat intresse för båda och ville att de skulle flytta över Atlanten och det var mycket att tänka på.

- Björn jobbade då på Juristhuset hos Henning Sjöström och Börje hade fått tipset att ta kontakt med dem innan han skrev på ett kontrakt. Och Björn var den av advokaterna som var mest idrottsintresserad. På det viset blev det han som fick ta hand om de nya klienterna, berättar Mats Sommestad, då advokatkollega med Björn Wagnsson.

- De fick en lång och nära relation och Björn var Börje var Börjesagent och advokat, men också hansvän och fixare i många år och besökte också Toronto många gånger, betonar Mats.

Björn avled 1999 och han hade då byggt upp ett stall med de största, svenska idrottsstjärnorna i Sverige.

Besöket 1973 i Katrineholm mynnade ut i ett proffskontrakt med Toronto för både Börje och Inge. Under många somrar återkom Börje i Katrineholm för att delta i den s k Kändisgolfen som Björn Wagnsson arrangerade på Jättorps golfbana.

- Börje kom alltid och blev en av de mest självklara deltagarna.

- Från Björn Wagnssons stjärnstall deltog åtskilliga kändisar som spelade 18 hål på dagen och sedan samlades till middag på kvällen.

Där fanns bl a bl a Mats Wilander, Anders Järryd, Ingemar Johansson, Sven Tumba Ingemar Stenmark, JO Waldner och Gunde Svan. Det var här som Stenmark och och Börje lärde känna varandra och ett antal år senare blev de grannar och när de byggde var sitt hus på sjötomter i Vaxholm.

- Minns en episod, berättar Mats Sommestad som visar  en hel del om Börje som person. Björn talade om för hela gänget att golfklubben inte tog något betalt för tävlingsdagen, men att alla ändå kunde bidra med något. Klubbor, racket eller vad de än hade och som kunde gå till ungdomarna i klubben.

- Året därpå kom en enda person med grejor. Det var Börje som hade med sig en bunt klubbor som han lämnade över. Alla hade han signerat. Han kom ihåg vad han hade lovat året innan.

- Sådan var Börje Salming var, betonar Mats Sommestad.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.