Advokatens ovärderliga hjälp till Börje

En sommardag 1973 tog Börje Salmings karriär fart. Där och då fick jag skäl att träffa honom. Då en lite slängig, smal yngling i t-shirt och jeans, långhårig och blek, En 21-åring som skulle skapa ett guldkantat kapitel i ishockeyns historia.

Björn Wagnsson hade ett guldstall av idrottskändisar. han var den som assisterade Börje Salming vid flytten till Toronto och de fick en mycket nära relation. Björn var också agent för en rad dåvarande och kommande svenska stjärnor, som Ingemar Stenmark,Mats Wilander och J-O Waldner.

Där och då var han fåordig även om han visste om Toronto Maple Leafs uppvaktning. Han kände sig trygg i Björn Wagnssons sällskap på advokatkontoret i Katrineholm och överlät mycket till Björn. Han kom hit tillsammans med lagkompisen i Brynäs, inge Hammarström. NHL-klubben Toronto Maple Leafs hade visat intresse för båda och ville att de skulle flytta över Atlanten och det var mycket att tänka på.

- Björn jobbade då på Juristhuset hos Henning Sjöström och Börje hade fått tipset att ta kontakt med dem innan han skrev på ett kontrakt. Och Björn var den av advokaterna som var mest idrottsintresserad. På det viset blev det han som fick ta hand om de nya klienterna, berättar Mats Sommestad, då advokatkollega med Björn Wagnsson.

- De fick en lång och nära relation och Björn var Börje var Börjesagent och advokat, men också hansvän och fixare i många år och besökte också Toronto många gånger, betonar Mats.

Björn avled 1999 och han hade då byggt upp ett stall med de största, svenska idrottsstjärnorna i Sverige.

Besöket 1973 i Katrineholm mynnade ut i ett proffskontrakt med Toronto för både Börje och Inge. Under många somrar återkom Börje i Katrineholm för att delta i den s k Kändisgolfen som Björn Wagnsson arrangerade på Jättorps golfbana.

- Börje kom alltid och blev en av de mest självklara deltagarna.

- Från Björn Wagnssons stjärnstall deltog åtskilliga kändisar som spelade 18 hål på dagen och sedan samlades till middag på kvällen.

Där fanns bl a bl a Mats Wilander, Anders Järryd, Ingemar Johansson, Sven Tumba Ingemar Stenmark, JO Waldner och Gunde Svan. Det var här som Stenmark och och Börje lärde känna varandra och ett antal år senare blev de grannar och när de byggde var sitt hus på sjötomter i Vaxholm.

- Minns en episod, berättar Mats Sommestad som visar  en hel del om Börje som person. Björn talade om för hela gänget att golfklubben inte tog något betalt för tävlingsdagen, men att alla ändå kunde bidra med något. Klubbor, racket eller vad de än hade och som kunde gå till ungdomarna i klubben.

- Året därpå kom en enda person med grejor. Det var Börje som hade med sig en bunt klubbor som han lämnade över. Alla hade han signerat. Han kom ihåg vad han hade lovat året innan.

- Sådan var Börje Salming var, betonar Mats Sommestad.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.