Advokatens ovärderliga hjälp till Börje

En sommardag 1973 tog Börje Salmings karriär fart. Där och då fick jag skäl att träffa honom. Då en lite slängig, smal yngling i t-shirt och jeans, långhårig och blek, En 21-åring som skulle skapa ett guldkantat kapitel i ishockeyns historia.

Björn Wagnsson hade ett guldstall av idrottskändisar. han var den som assisterade Börje Salming vid flytten till Toronto och de fick en mycket nära relation. Björn var också agent för en rad dåvarande och kommande svenska stjärnor, som Ingemar Stenmark,Mats Wilander och J-O Waldner.

Där och då var han fåordig även om han visste om Toronto Maple Leafs uppvaktning. Han kände sig trygg i Björn Wagnssons sällskap på advokatkontoret i Katrineholm och överlät mycket till Björn. Han kom hit tillsammans med lagkompisen i Brynäs, inge Hammarström. NHL-klubben Toronto Maple Leafs hade visat intresse för båda och ville att de skulle flytta över Atlanten och det var mycket att tänka på.

- Björn jobbade då på Juristhuset hos Henning Sjöström och Börje hade fått tipset att ta kontakt med dem innan han skrev på ett kontrakt. Och Björn var den av advokaterna som var mest idrottsintresserad. På det viset blev det han som fick ta hand om de nya klienterna, berättar Mats Sommestad, då advokatkollega med Björn Wagnsson.

- De fick en lång och nära relation och Björn var Börje var Börjesagent och advokat, men också hansvän och fixare i många år och besökte också Toronto många gånger, betonar Mats.

Björn avled 1999 och han hade då byggt upp ett stall med de största, svenska idrottsstjärnorna i Sverige.

Besöket 1973 i Katrineholm mynnade ut i ett proffskontrakt med Toronto för både Börje och Inge. Under många somrar återkom Börje i Katrineholm för att delta i den s k Kändisgolfen som Björn Wagnsson arrangerade på Jättorps golfbana.

- Börje kom alltid och blev en av de mest självklara deltagarna.

- Från Björn Wagnssons stjärnstall deltog åtskilliga kändisar som spelade 18 hål på dagen och sedan samlades till middag på kvällen.

Där fanns bl a bl a Mats Wilander, Anders Järryd, Ingemar Johansson, Sven Tumba Ingemar Stenmark, JO Waldner och Gunde Svan. Det var här som Stenmark och och Börje lärde känna varandra och ett antal år senare blev de grannar och när de byggde var sitt hus på sjötomter i Vaxholm.

- Minns en episod, berättar Mats Sommestad som visar  en hel del om Börje som person. Björn talade om för hela gänget att golfklubben inte tog något betalt för tävlingsdagen, men att alla ändå kunde bidra med något. Klubbor, racket eller vad de än hade och som kunde gå till ungdomarna i klubben.

- Året därpå kom en enda person med grejor. Det var Börje som hade med sig en bunt klubbor som han lämnade över. Alla hade han signerat. Han kom ihåg vad han hade lovat året innan.

- Sådan var Börje Salming var, betonar Mats Sommestad.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.