Björn Ferry blir utnämnd till hedersdoktor

F d skidskytte-stjärnan Björn Ferry är en av fyrapersoner som blir nya hedersdoktorer vid Mittuniversitetet 2023. Kvartetten promoveras vid Akademisk högtid i Östersund 6 oktober.

Hedersdoktorerna utnämns som en uppskattning för framstående insatser inom något av Mittuniversitetets områden eller för den region där Mittuniversitetet verkar. Hedersdoktoratet innebär att de utsedda personerna kan titulera sig doktor.

Skidskytten Björn Ferry engagerar sig gärna i frågor som rör bygden hemma i Storuman. I dag är han 44 år med en fin meritlista. Han tog sin första världscupseger 2008 i jaktstartsloppet i italienska Antholz. Men framför allt har han vunnit tre VM-medaljer i mixstafett samt ett OS-guld.

– Vi är mycket glada att två framstående representanter för sina respektive områden har tackat ja till sina utnämningar. Även om Björn Ferry och Hans Gennerud har vitt skilda bakgrunder finns gemensamma nämnare, däribland ett starkt samhällsengagemang, säger Hans-Erik Nilsson, dekan vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier.

– Vi är också mycket glada för att Lena Runius Bernström och Jaime Vila, vida erkända och betydande inom sina fält, tackat ja till att bli hedersdoktorer vid vår fakultet. Deras engagemang och kunskap är viktigt att synliggöra och det här är ett sätt att bidra till detta, säger Anna Olofsson, dekan vid Fakulteten för humanvetenskap.

Björn Ferry har under en längre tid använt sitt kändisskap för att offentligt driva miljö- och klimatfrågor och beskriver sig som en "ambassadör för hållbarhet och en klimatsmart livsstil". Ferry är OS-guldmedaljör i skidskytte, expertkommentator och entreprenör. Utöver sitt klimatengagemang har han också ett stort intresse för skogsbruk och forskning med koppling till skogen och har publicerat en vetenskaplig artikel om övervintrande fåglar och skogsbrukets påverkan.

Föruto Björn Ferry ska dessa tre få mota hederutmärkelsen:

Lena Runius Bernström är sjuksköterska och fd verksamhetschef för Vårdguiden i Region Jämtland Härjedalen. 

Jaime Vila är professor emeritus vid universitetet i Granada, Spanien och uppmärksammas bland annat för sina bidrag i känslopsykologi och psykofysiologi 

Hans Gennerud är en respekterad ledare inom Gullers Grupp och har genom sitt mångåriga, innovativa arbete utvecklat den svenska kommunikationsbranschen. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.