Särpräglad krönikör älskade bandy

Till minne – Ingemar Helgoson 27 januari 2024 08:13  - En av de skickligaste bandyjournalisterna, VLTs Ingemar ”Everton” Helgoson, har lagt ner sin underfundiga penna. Efter ett nästan hundraårigt liv. Kanske inte så välkänd som rikstidningarnas Bert Falk, Aftonbladet eller Expressens Göran Söderlund, eller mega-legendarerna Torsten Tegnér, Idrottsbladet och Radions Bengt Ahlbom. 

Ingemar Helgoson älskade bandy och många läsare till VLT älskade sin krönikör.

Med flera decenniers bakgrund i bandyns landslagsledning, varav två perioder som förbundskapten, fick jag förmånen att på nära håll möta denne västgöte som blev sådan västmanlänning. Men med perspektiv som vida överglänste landskapsgränser. 

När en landskamp eller VM-match var spelad och det var dags för mötet med 20–30 journalister, hade alltid Ingemar Helgoson en framskjuten position, med penna och det lilla blocket i högsta hugg. Alltid klanderfritt klädd, efter avslutat skrivande, kunde hangå direkt till den tidens bankett. Om inte det lockiga håret varit så framträdande kunde det varit bandyns egna Beatlesfrisyr. 

Ibland ställde Ingemar Helgoson någon fråga i hela journalistgruppen men ofta kom han ensam med sina unika frågor och reflektioner. Då gällde det att vara extra skärpt för att kunna möta upp. Ordförande i Svenska Bandyförbundet och därmed min chef under förbundskaptensperioden 1973–1975, var Västeråsaren, den gamle storspelaren och gentlemannen Pontus Widén. Detta bidrog självklart till att angelägenhetsgraden att göra bra ifrån sig ökade. 

Som intervjuad kändes det inspirerande och utmanande att möta en journalist med eget tänk. Det var så långt det går att komma från den numera så överslätande klyschan ”Hur känns det?” Det fanns en nyfikenhet och upptäckarglädje över hur Ingemar ”Everton” Helgoson återgav matchen och  i sin egen välkända vinjett ”Sportrevyn” i Vestmanlands Läns Tidning. Ingemar ”Everton” Helgoson är värd sitt egna himla- ärevarv! 

Curt Einarsson fd förbundskapten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.