Toppfotbollens gränslösa handel

Det är miljoner hit och dit, och det är räknat i euro eller pund, det är siffror så man baxnar och tycker att det borde finnas något slut. Men inte. Internationell fotboll saknar gränser i dubbel bemärkelse.
Två herrar som får pengar att komma i omlopp. Paul Pogba kostade 105 miljoner euro att köpa för Manchester United. Och han till höger har för vana att röra sig i takt med miljonerna. Foto: TT

 

Det är som med Stockholms bostadsmarknad. Det finns inget stopp. Så länge det finns köpare, så länge det finns TV-intäkter – så länge du och jag vill se den där matchen, och den, och...  

Här några exempel på hur pengarna flödar i Europa.

Barcelona värvar mer

I Spanien har en rapport från transfermarknaden (Soccerex Transfer Review) presenterats av Javier Tebas, vd organisationen för de spanska klubbarna i La Liga. 

Studien visar att i Europa har det aldrig värvats spelare till sådana enorma belopp. Totalt har de stora ligorna investerat 3 280 miljoner euro med 1 369 miljoner enbart i Premier League.

I La Liga har det nya tv-avtalet inneburit att det inte längre bara är en fråga om att Real Madrid och Barcelona gynnas. I själva verket var 68 procent av investeringarna i andra klubbar.

Rapporten påvisar upptäckten av skillnader mellan Barcelona och Real Madrid. Under de senaste tre säsongerna har Barcelona spenderat 40 procent mer än Madrid för att förstärka spelartruppen. Den här sommaren har Barcelona värvat för 123 miljoner (näst högsta någonsin) medan Real satsat enbart 30 miljoner.

Stor skillnad mot kapplöpningen i England där Manchester United och Manchester City köpt nyförvärv för 185 respektive 174 miljoner euro. 

Men det finns också andra anmärkningsvärda exempel. Juventus har också öppnat plånboken med 159 miljoner. 

De största övergångarna

Pogba blev den dyraste spelaren i historien med ett pris på 105 miljoner euro. 

Länge hade Zinedine Zidane rekordet när han bytte Juventus mot Real Madrid för mer än tio år sedan och kostade 75 miljoner kronor.

Bland de tio dyrbaraste värvningarna kommer fyra från Real Madrid och två från Barcelona. 

Zlatan då, jo, han kostade 66 miljoner euro när han gick från Inter till Barcelona men det räcker inte för tio-i-topp.

Här är de största övergångarna: (alla belopp i euro)

1. Paul Pogba,  Juventus - Manchester U, 105 miljoner.

2. Gareth Bale, Tottenham - Real Madrid, 100 miljoner.

3. Cristiano Ronaldo,  Manchester U - Real Madrid, 94 miljoner.

4. Gonzalo Higuain, Napoli - Juventus, 90 miljoner.

5. Neymar, Santos - Barcelona, 86,2 miljoner.

6. Luis Suarez, Liverpool - Barcelona, 81,7 miljoner.

7. James Rodriguez, Monaco - Real Madrid, 79,8 miljoner.

8. Ángel Di Maria, Real Madrid – Manchester U, 75 miljoner.

9. Kevin De Bruyne, Wolfsburg - Manchester C, 75 miljoner.

10. Zinedine Zidane, Juventus - Real Madrid, 75 miljoner.

672 miljoner pund i derbyt

Manchesterderbyt väntar på lördagen, det känner alla fotbollsfans till.

De 22 spelarna som förväntas springa ut på planen har kostat 672 miljoner pund att köpa in.

Cirka 7,6 miljarder svenska kronor för att få mer perspektiv på hur mycket pengar det handlar om.

Sky Sports uppger att United har handlat för 350,55 miljoner pund medan det räckte med 321,85 miljoner pund för City.

Men enligt Sky Sports beräkningar är det inte rekord. 562 miljoner pund var motsvarande siffror när Real Madrid och Barcelona möttes på Santiago Bernabeu-stadion 2015.

Bäst betalda managers

Klubbarna i Premier League har aldrig tidigare fått så många nya tränare. Inte undra på när de lockas av rekordhöga arvoden. Telegraph har sammanställt lönerna för världens tio bäst betalade managers. Sex av dem kommer från Premier League.

Pep Guardiola, Manchester City, har en lön om 174,1 miljoner kronor. Här är listan:

1) Pep Guardiola, Manchester City, 174,1 miljoner kr

2) Carlo Ancelotti, Bayern München, 143,4 miljoner kr

3) Jose Mourinho, Manchester United, 140 miljoner kr

4) Arsene Wenger, Arsenal, 101,3 miljoner kr

5) Luis Enrique, Barcelona, 82 miljoner kr

6) Jürgen Klopp, Liverpool, 79,7 miljoner kr

7) Antonio Conte, Chelsea, 75,1 miljoner kr

8) Ronald Koeman, Everton, 68,3 miljoner kr

9) Diego Simeone, Atletico Madrid, 58 miljoner kr

10) Zinedine Zidane, Real Madrid, 52,4 miljoner kr

Källa: The telegraph

Lite för de små

Det blir också lite över för de mindre klubbarna runt om i Europa.

Totalt får 659 fotbollsklubbar del av överskottet från EM i somras. Totalt handlar det om 1,44 miljarder kronor, som Uefa fördelar enligt en uppgörelse.

Klubbar kan få ersättning både för själva EM-slutspelet och kvalomgångarna. 950 respektive 475 miljoner kronor fanns nu att fördela.

Vid EM hade Uefa höjt prispengarna rejält och totalt delade lagen på 301 miljoner euro, cirka 2,8 miljarder kronor. 

Portugal som EM-vinnare kom upp i nära en kvarts miljard kronor.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.