Toppfotbollens gränslösa handel

Det är miljoner hit och dit, och det är räknat i euro eller pund, det är siffror så man baxnar och tycker att det borde finnas något slut. Men inte. Internationell fotboll saknar gränser i dubbel bemärkelse.
Två herrar som får pengar att komma i omlopp. Paul Pogba kostade 105 miljoner euro att köpa för Manchester United. Och han till höger har för vana att röra sig i takt med miljonerna. Foto: TT

 

Det är som med Stockholms bostadsmarknad. Det finns inget stopp. Så länge det finns köpare, så länge det finns TV-intäkter – så länge du och jag vill se den där matchen, och den, och...  

Här några exempel på hur pengarna flödar i Europa.

Barcelona värvar mer

I Spanien har en rapport från transfermarknaden (Soccerex Transfer Review) presenterats av Javier Tebas, vd organisationen för de spanska klubbarna i La Liga. 

Studien visar att i Europa har det aldrig värvats spelare till sådana enorma belopp. Totalt har de stora ligorna investerat 3 280 miljoner euro med 1 369 miljoner enbart i Premier League.

I La Liga har det nya tv-avtalet inneburit att det inte längre bara är en fråga om att Real Madrid och Barcelona gynnas. I själva verket var 68 procent av investeringarna i andra klubbar.

Rapporten påvisar upptäckten av skillnader mellan Barcelona och Real Madrid. Under de senaste tre säsongerna har Barcelona spenderat 40 procent mer än Madrid för att förstärka spelartruppen. Den här sommaren har Barcelona värvat för 123 miljoner (näst högsta någonsin) medan Real satsat enbart 30 miljoner.

Stor skillnad mot kapplöpningen i England där Manchester United och Manchester City köpt nyförvärv för 185 respektive 174 miljoner euro. 

Men det finns också andra anmärkningsvärda exempel. Juventus har också öppnat plånboken med 159 miljoner. 

De största övergångarna

Pogba blev den dyraste spelaren i historien med ett pris på 105 miljoner euro. 

Länge hade Zinedine Zidane rekordet när han bytte Juventus mot Real Madrid för mer än tio år sedan och kostade 75 miljoner kronor.

Bland de tio dyrbaraste värvningarna kommer fyra från Real Madrid och två från Barcelona. 

Zlatan då, jo, han kostade 66 miljoner euro när han gick från Inter till Barcelona men det räcker inte för tio-i-topp.

Här är de största övergångarna: (alla belopp i euro)

1. Paul Pogba,  Juventus - Manchester U, 105 miljoner.

2. Gareth Bale, Tottenham - Real Madrid, 100 miljoner.

3. Cristiano Ronaldo,  Manchester U - Real Madrid, 94 miljoner.

4. Gonzalo Higuain, Napoli - Juventus, 90 miljoner.

5. Neymar, Santos - Barcelona, 86,2 miljoner.

6. Luis Suarez, Liverpool - Barcelona, 81,7 miljoner.

7. James Rodriguez, Monaco - Real Madrid, 79,8 miljoner.

8. Ángel Di Maria, Real Madrid – Manchester U, 75 miljoner.

9. Kevin De Bruyne, Wolfsburg - Manchester C, 75 miljoner.

10. Zinedine Zidane, Juventus - Real Madrid, 75 miljoner.

672 miljoner pund i derbyt

Manchesterderbyt väntar på lördagen, det känner alla fotbollsfans till.

De 22 spelarna som förväntas springa ut på planen har kostat 672 miljoner pund att köpa in.

Cirka 7,6 miljarder svenska kronor för att få mer perspektiv på hur mycket pengar det handlar om.

Sky Sports uppger att United har handlat för 350,55 miljoner pund medan det räckte med 321,85 miljoner pund för City.

Men enligt Sky Sports beräkningar är det inte rekord. 562 miljoner pund var motsvarande siffror när Real Madrid och Barcelona möttes på Santiago Bernabeu-stadion 2015.

Bäst betalda managers

Klubbarna i Premier League har aldrig tidigare fått så många nya tränare. Inte undra på när de lockas av rekordhöga arvoden. Telegraph har sammanställt lönerna för världens tio bäst betalade managers. Sex av dem kommer från Premier League.

Pep Guardiola, Manchester City, har en lön om 174,1 miljoner kronor. Här är listan:

1) Pep Guardiola, Manchester City, 174,1 miljoner kr

2) Carlo Ancelotti, Bayern München, 143,4 miljoner kr

3) Jose Mourinho, Manchester United, 140 miljoner kr

4) Arsene Wenger, Arsenal, 101,3 miljoner kr

5) Luis Enrique, Barcelona, 82 miljoner kr

6) Jürgen Klopp, Liverpool, 79,7 miljoner kr

7) Antonio Conte, Chelsea, 75,1 miljoner kr

8) Ronald Koeman, Everton, 68,3 miljoner kr

9) Diego Simeone, Atletico Madrid, 58 miljoner kr

10) Zinedine Zidane, Real Madrid, 52,4 miljoner kr

Källa: The telegraph

Lite för de små

Det blir också lite över för de mindre klubbarna runt om i Europa.

Totalt får 659 fotbollsklubbar del av överskottet från EM i somras. Totalt handlar det om 1,44 miljarder kronor, som Uefa fördelar enligt en uppgörelse.

Klubbar kan få ersättning både för själva EM-slutspelet och kvalomgångarna. 950 respektive 475 miljoner kronor fanns nu att fördela.

Vid EM hade Uefa höjt prispengarna rejält och totalt delade lagen på 301 miljoner euro, cirka 2,8 miljarder kronor. 

Portugal som EM-vinnare kom upp i nära en kvarts miljard kronor.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.