Det finns ändå spekulanter

 Det här är fotbollsbusiness på högsta nivå. Real Madrid är störst av de största, med Barcelona hack i häl.Under det senaste året drog klubbarna in nära 700 miljoner vardera. Och då handlar det om euro. 

Lopnel Messi har tillhört Barcelona sedan han var 16 år, och många har tagit honom för självklar inför framtiden. Men nu oroas även klubbens ledning. Utköpsklausulen på 6, 9 miljarder avskräcker inte köpare. Det finns klubbar som kan tänka sig att betala den rekordsumman. Foto: TT

De två giganterna stod för 41,4 procent av de totala intäkterna i den spanska förstadivisionen enligt affärsföretaget Sectorial Observatory DBK. 

De enorma beloppen kommer från biljett- och årskortsförsäljning, kommersiella intäkter i form av sponsoravtal och marknadsföring samt allra mest, TV-intäkter. Här har det skett en ökning av ersättningen med 70 procent under de två senaste säsongerna och den uppgår nu till 1 448 miljoner euro för hela La Liga och de två dominanterna får mest.

Reals nya bortaställ

Bakom Real Madrid och Barcelona med vardera nära 700 miljoner kronor i intäkter kommer Atletico Madrid som har 9,1 procent av det totala beloppet och därpå följer Sevilla och Athletico Club på 4,6 procent respektive 4,2 procent. Klubbarna genererade totalt 3,440 miljoner euro under 2016/17 vilket innebar en 15-procentig ökning jämfört med föregående period. 

 En stor intäktskälla är också försäljningen av matchtröjor. Real Madrid har lanserat ett nytt matchställ. En mer kontroversiell rosa skapelse som ska användas på bortaplan. För första gången någonsin ska Real Madrid spela med en rosa bortatröja. Historiskt sett har kungaklubbens tidigare bortatröjor varit blå, svart eller lila.

Adidas ledning kände att det var dags för något nytt och det resulterade i ett förslag med en rosa bortatröja. Som kontrast har Adidas designat samtliga detaljer i vitt. 

6.9 miljoner avskräcker inte

När vi ändå är inne på galna fotbollssiffror.

Ni kommer ihåg den omöjliga spelartransfern från i fjol. Då Pris SG accepterade den egentliga overkliga prislappen på Neymar och la upp 2,2 miljarder kronor.

Det höga beloppet avskräckte inte den franska klubben.

Men 6,9 miljarder ska väl ändå stoppa alla tänkbara och otänkbara köpare, tyckte Barcelonas ledning och satte det beloppet på utköpsklausulen på Lionel Messi.

Men nu rapporterar spansk och engelsk media om en allt större fruktan i klubben. Barcelona har fått signaler om att det faktiskt kan finnas rivaliserande klubbar som inte är avskräckta. De kan tänka sig att betala den egentligen absurda summan 6,9 miljarder. För en fotbollsspelare, men så är det också Messi och han är väl troligen den ende.

"Har blivit galna"

– Nu för tiden har saker blivit lite galna, säger Pancho Schroder, ekonomisk direktör i FC Barcelona, enligt Daily Mail.

– För ett år sedan trodde vi att klausulen på Neymar var tillräckligt hög för att behålla honom, och det visade sig inte vara fallet, fortsätter Schroder.

I november 2017 förlängde Leo Messi sitt kontrakt och både han själv och klubben trodde att det handslaget skulle räcka över säsongen 2020/2021.

Men nu ökar oron i Barcelona. Å andra sidan, Messi kanske tar intryck av förre radarkompisen Neymar, som nu har börjat inse att villkoren i Barca var rätt bra och att pengar inte är allt. Neymar har erkänt att han har lite hemlängtan…

FOTNOT: En euro kostade på måndagen 10,16 kronor.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.