AIK hotas av nedläggning

Klubbens revisorer kan inte det dölja det hotfulla - det finns "tvivel om föreningens fortsatta verksamhet". AIK som är Sveriges största förening, med omkring 15 000 medlemmar, hotas av nedläggning.
- Vi befinner oss just nu mitt i stormens öga men jobbar oerhört intensivt för att hitta en lösning för föreningen och varumärket AIK, säger Stefan Widenholm, vice ordförande och kassör i AIK:s huvudstyrelse.

Vid senaste redovisningen var skulden uppe i 23 miljoner kronor och läget blir allt mera bekymmersamt. Inför årsmötet slår revisorerna larm.

Ishockey och fotboll har egen verksamhet och är i juridisk mening därmed ansvarig för sin respektive ekonomi. Däremot drabbas dambandyn, handbollen, bowlingen, golfen och innebandyn om det allra yttersta skulle inträffa.

En kallelse har skickats till alla medlemmar om ett särskilt möte i mitten av oktober. Då ska alla fakta presenteras och dessutom blir det en diskussion om åtgärder. Det finns flera alternativ – långivare, fordringsägare, nya inkomstkällor, etc.

– Revisorernas rapport visar att det är dags att avliva myten om att ”AIK har en slant i bakfickan”. Jag räknar med att vi på den sidan årsskiftet ska kunna presentar något som känns betydligt ljusare än det vi ser i dag, säger Stefan Widenholm till Svenska Dagbladet.

All historia och glans till trots, det här är klubben som har haft en besvärlig ekonomi i flera år. När såväl fotbollen som hockeyn dessutom haft sportsligt jobbiga år har utförsbacken förvärrats ytterligare i ekonomiskt avseende.

Även om många supportrar i besvikelse slutade med att betala medlemsavgiften är det många medlemmar som deltar i en mobilisering. Stefan Widenholm framhåller just det breda samarbetet mellan idrotterna när nu uppslutningen behövs som allra mest.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.