AIK hotas av nedläggning

Klubbens revisorer kan inte det dölja det hotfulla - det finns "tvivel om föreningens fortsatta verksamhet". AIK som är Sveriges största förening, med omkring 15 000 medlemmar, hotas av nedläggning.
- Vi befinner oss just nu mitt i stormens öga men jobbar oerhört intensivt för att hitta en lösning för föreningen och varumärket AIK, säger Stefan Widenholm, vice ordförande och kassör i AIK:s huvudstyrelse.

Vid senaste redovisningen var skulden uppe i 23 miljoner kronor och läget blir allt mera bekymmersamt. Inför årsmötet slår revisorerna larm.

Ishockey och fotboll har egen verksamhet och är i juridisk mening därmed ansvarig för sin respektive ekonomi. Däremot drabbas dambandyn, handbollen, bowlingen, golfen och innebandyn om det allra yttersta skulle inträffa.

En kallelse har skickats till alla medlemmar om ett särskilt möte i mitten av oktober. Då ska alla fakta presenteras och dessutom blir det en diskussion om åtgärder. Det finns flera alternativ – långivare, fordringsägare, nya inkomstkällor, etc.

– Revisorernas rapport visar att det är dags att avliva myten om att ”AIK har en slant i bakfickan”. Jag räknar med att vi på den sidan årsskiftet ska kunna presentar något som känns betydligt ljusare än det vi ser i dag, säger Stefan Widenholm till Svenska Dagbladet.

All historia och glans till trots, det här är klubben som har haft en besvärlig ekonomi i flera år. När såväl fotbollen som hockeyn dessutom haft sportsligt jobbiga år har utförsbacken förvärrats ytterligare i ekonomiskt avseende.

Även om många supportrar i besvikelse slutade med att betala medlemsavgiften är det många medlemmar som deltar i en mobilisering. Stefan Widenholm framhåller just det breda samarbetet mellan idrotterna när nu uppslutningen behövs som allra mest.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.