OS när det är som allra roligast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag borde vara luttrad. I värsta fall blasé. Femton olympiska spel har jag bevakat, massor av svenska guld har jag skildrat, så dimper det ner ett silver och jag sitter tårögd ute i syrenbersån.

Victor Lindgren är bara 21 år. Är redan världsmästare och nu olympisk silvermedaljör. En blyg, fin, stolt liten - men STOR - man i guldduell på skjutvallen i den mest nervkittlande gren man kan tänka sig.

Victor Lundgren, lycklig OS-medaljör. Foto: AP Photo/Manish Swarup) OLYMS474

Victor och jag har liten historia gemensamt - som han  naturligtvis inte har en aning om. Jag startade en gång, när jag var sportchef på Sydsvenskan, det som heter Skånebragden, priset till Skånes bästa idrottsman. Sitter alltjämt i juryn och inför decembermötet ifjol hittade jag på Youtube en inspelning av VM-finalen i Baku förra året och fick blev heltänd på tävlingsupplägget och själaglad över den timide svensken som tog guldet.

Nedröstad av juryn

Jag gick till mötet med varma känslor, torra fakta och nästan fuktiga ögon och argumenterade med allt jag hade för att priset skulle gå till Victor Lindgren från Sjöbo. Jag blev nedröstad av juryns många golfentusiaster och Ludvig Åberg vann. Jag hävdade då att ett VM-guld i en olympisk sport i det svenska skyttets största gren måste väga tyngre än segern i en av golfens deltävlingar, om än så pengastinn. Så bland annat därför höll jag tummarna, stampade i gräset, skrek ut över ängarna när den ene efter den andra av konkurrenterna sköt ut sig men Victor var kvar. Finalens upplägg är genialisk. Jag vill så innerligt komma tillbaka i december med en ny föreläsning om en kille som med hela sin framtoning, sin bakgrund, sitt slit långt borta från publikovationer och medialjus personifierar hela den olympiska tanken. 

Det är bakom triumferna i de grenar som vi nästan inte vet att de finns som många av de fina berättelserna hämtas. Nu har Tara Babulfath tagit ett brons i judo, Jenny Rissveds besegrat sig själv och de flesta i världen med ett brons, åtta år efter den sensationell guldet i mountainbike och så Victor Lindgren, svetsare på heltid fram till VM i fjol, så cool, så klädsamt blygsam fastän han nu inte behöver be om ursäkt för sin existens utan verkligen kan räta på ryggen, lägga bössan över axeln och komma hem med det näst finaste bytet han kan få.

Maximal nervkontroll

Om jag varit direktör för en bank med onödigt stor vinst eller ett företag som går bra så skulle jag inte tveka att lägga upp tio miljoner i en trygghetsfond till Victor Lindgren inför nästa fyraårsperiod och satsningen mot OS i Los Angeles. Tänk att han, i sin undanskymda sport, gjorde ett så starkt intryck (trots att VM i fjol inte TV-sändes) att han röstades fram bland de tolv kandidaterna som tävlade om Jerringpriset vid senaste Idrottsgalan. 

Victor har allt. Han jobbar hårt för att få mat på bordet, han tränar intensivt, han har, trots sina unga år, en enastående förmåga att hålla nerverna i styr i en sport där det inte går att tappa en halv millimeter i skärpa om man vill vara med till slutet. Bara att ta sig till finalen bland femtio deltagare var en bragd. Och medan Victor med ett litet, nästan skämmigt skratt, förklarar att skyttet kanske inbringar 10 000 kronor på ett år, vet vi att kinesiska OS-vinnare numera blir in princip ekonomiskt oberoende efter ett olympiskt guld. 

Victor har ett vänligt, varmt ansikte som glittrar av lycka, han beskriver sin sports alla våndor med välformulerad snits: ”Det är nervigt så att man vill fly, men ändå stannar man och njuter av spänning och hög puls.” Han personifierar, bland mycket annat, också den slitna klyschan bäst när det gäller. Han slutar andas ett tag för att kroppens hela nervsystem skall lugna ner sig och så tänker han bara igenom sitt mantra: ”Ner - mitten - tryck.” 

Och detta när, som han säger, pipan far åt alla håll. Det 

är en makalös uppvisning i maximal nervkontroll under svårast tänkbara förhållande. Av en 21-årig OS-debutant. Här Daniel Wessfeldt, agent och manager, har du en ny guldklimp att skaffa sponsorer och trygghet. Duplantis är väl ett självspelande piano nu.

Pangpang i mammas knä

Victor var bara 16 år när han flyttade hemifrån för att få bästa möjliga skytteanpassade gymnasieutbildning i Sävsjö. Att han skulle ägna sig åt skytte begrep han kanske inte när han satt som 3-åring i mammas knä och avfyrade sina första skott. Mamma siktade, Victor tryckte av, det small och han tyckte det var skitkul. 

Från mammas knä till olympisk prispall - det är vackert bara det. 

Och, som sagt, det kommer mera. Hans mål har hela tiden var OS 2028. Han är redan ett världsnamn i sin sport och med sin enkla bakgrund som en sann OS-amatör av gammalt klassisk snitt, och med sin framtoning i intervjuer och hans coola still där på skjutvallen har han rusat in i alla våra hjärtan. 

Det är det här som är det riktiga, det viktigaste och det stora med de olympiska spelen; att öppna ett litet fönster in till idrottens finrum också för dem som gnetar vecka ut och vecka in utan att de bekräftas med ens den minsta lilla notis i den press som idag mest  belyser, haussar och förstärker varumärkena hos dem som redan har så de klarar sig. 

Så skulle jag tänka om jag vore företagsägare och mångmiljonär; varför skall jag skicka in miljonbelopp till de redan besuttna när jag kan belöna en timid stjärna som Victor Lindgren, en enkel man av folket som får ett hjärta att banka, ögon att tåras också på en gammal olympisk journalisträv.

Victor - Victory. Ja, visst blev det silver men för mig är han en stor vinnare.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.