Därför stoppas bandy-VM
IBF har i det längsta dröjt med att ge klara besked. Tidigare fanns ett preliminärt besked om att den 15:e september skulle kunna vara ett datum då västgötapakten kunde få veta vad som gällde.
- Förutsättningarna för att vi ska arrangera detta är mindre nu. VM ska gå i början av februari nästa år och man behöver nästan ett år på sig att förbereda en sådan här stor grej, sa Stig Bertilsson, ordförande i IFK Vänersborg, redan för en tid sedan och då tidtabellen redan var för kort.
Med VM-final på Heden
Stig Bertilsson såg inledningsvis möjligheterna till ett gemensamt arrangemang med Gripen Trollhättan BK och Villa Lidköping BK och framhöll då:
- Tre nybyggda hallar inom 60 km, det måste vara ett intressant koncept.
Ett aber var dock en begränsad publikkapacitet i hallarna och därför fanns förslag om att spela på Heden i Göteborg, och skapa läktare för minst 10 000 åskådare.
Men nu är väntan slut. Klubbarna har meddelat Svenska Bandyförbundet som i sin tur har skickat beslutet vidare till Internationella Bandyförbundet (FIB) att det saknas möjlighet att arrangera ett VM med 15 nationer i februari 2010.
- Orsaken till detta är det ekonomiska läget totalt sett och att risktagandet av parterna har upplevts vara för stort, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Rolf Käck i en kommentar till svenskbandy.se.
– Vi har vridit och vänt, och räknat flera gånger, men har kommit fram till att det ekonomiska läget gör att vi inte vågar ta en sådan stor risk, säger Rolf Käck.
Alla länder ska bjudas
Ett starkt skäl till att det slutligen blev ett nej är traditionen att arrangörsförbundet ska stå för kost, logi och transporter. Med 15 lag blir enbart den posen stor i budgeten, i synnerhet när 15 länder ska delta.
– Bara för kost, logi och transport blir det en kostnad på ungefär 3,5 miljoner. Det är för mycket pengar, säger Rolf Käck.
Frågan är om det blir ett världsmästerskap över huvud taget. Och i så fall var. Ovissheten är stor och påvisar en splittring i bandyvärlden. Ryssarna har också haft viljan av att arrangera VM, men även där har ekonomiska problem fördröjt ett beslut.
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.