"Skämmigt bråk för hela idrotten"

”Blir det inte slut på den här tragiska historien måste det bli ett skifte i ledningen för både SOK och RF”. Det är budskapet från Lennart Karlberg, RF:s förre generalsekreterare och nu Svenska Friidrottsförbundets ordförande. Tillsammans med ordförandekollegor i andra specialidrottsförbund kräver han en förändring och gruppen synar också nya namn efter Karin Mattsson-Wejber och Stefan Lindeberg.

- Vi är flera som har reagerat med både ilska och förvåning inför det här skyttegravskriget som är skämmigt för idrotten, säger Lennart Karlberg.

"Specialidrottsförbunden drabbas"

Han har tröttnat på det han betecknar som tjafs och bekräftar uppgifterna om att det bakom kulisserna pågår ett arbete för att få till en förändring.

Lennart Karlberg vill hemlighålla en del av det som sker, men själv kan han tänka sig att både Karin Mattsson-Wejber och Stefan Lindeberg sparkas.

- Vi kan inte ha det så här längre. Det tar för mycket tid och energi och specialidrottsförbunden lider av hanteringen av pengarna, konstaterar Karlberg.

"SOK vill inte underordna sig"

- Det borde finnas ett avtal som reglerar de här personernas arbetsuppgifter och följer de inte upprättade villkor får de gå.

Tvisten om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas når nu ytterligare en nivå. De två parterna, SOK och RF, fortsätter att träta, missuppfatta och tolka vad som är sagt och vad som borde ske och det får  allt flera inom idrottsrörelsen att reagera.

- Kort och gott är det en fråga om att SOK inte vill underordna sig RF, hävdar Karlberg bestämt.

Medlingen hjälpte inte

- SOK gör ett mycket bra arbete på vissa punkter, men här har det blivit snett. Om pengarna går via RF till specialförbunden blir arbetet vettigare. Det säger sig självt att fem sportchefer på SOK har en mindre god överblick än det 32 specialförbund vet om sin egen respektive verksamhet.

Karlberg anser att SOK ska syssla med specifika delar och rollfördelningen en gång för alla blir klarlagd.

En medlingsgrupp upprättade tidigare ett dokument som skulle styra beteendet mellan parterna.

- Men de följer inte direktiven.

Syndarna på båda sidor

Han och kollegor i andra specialidrottsförbund diskuterar nu kraftigare åtgärder:

- Syndarna finns på båda sidor. Och då måste man fråga sig om det är lämpligt att fortsätta med samma generaler.

Han medger att gruppen har börjat söka alternativa namn som kan leda SOK och RF.

- Ja, vi tittar på andra kandidater och gör det med sikte på de stämmor som båda organisationerna har i maj. Det här måste få ett slut.

Thomas Ejderhov

S Ulrich (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 10:15

1. Ordförande eller styrelse

Missuppfattning att det är ordförandena som avgör frågor - det är ju hela styrelsens ansvar att leda organisationen! I så fall byt ut styrelserna! Gäller väl även i Sv Friidrottsförbundet att det inte är ordföranden som bestämmer?

Cheese (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 15:51

2. Politiker eller fackmän

Bidrag eller kvalite´t? Politiker som du Lennart.... eller IDROTTSKUNNIGA? Det är ju de stora frågorna vilka som bäst kan hantera pengarna från staten... och hur?.... så att det blir MEDALJER i slutändan! De självklara svaren på dessa frågor gör att jag INTE håller med dej Lennart! Din filosofi med politikerstyrda bidragssystem (när du styrde på RF) har ju prövats i det förgångna med usla resultat som följd!

Kjell Olov (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 16:13

3. Nu blir det bra

Har en känsla av att Karlberg kör en egen lite dunkel agenda men torde nu ångra att han inte avvaktade regleringsbrevet innan han uttalade sig.

anders widen (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 16:18

4. ett förbund för mycket

Uppenbarligen kan dessa två chefer (ledare vore ett för stort ord) inte enas och då får båda gå eller ett av förbunden uppgå i det andra. Anakronismen med två förbund är olikt övriga sportnationer en svensk "lagom" variant" som allvarligt bör omprövas. Det är inte fler ordföranden idrotten behöver utan fler elitidrottsmän och kvinnor!

JK (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 17:48

5. Dags för SOK att rätta sig in i ledet

Äntligen ett olympiskt idrottsförbund som tar bladet från munnen och säger till på skarpen! I och med regleringsbrevet står det nu klart att det är Riksidrottsförbundet som ansvarar för elitsatsningen och att Adelsohn Liljeroth inte vill ha firma Lindeberg/Lindberg springandes på regeringskansliet och tigga pengar när de inte gnäller i medierna. Att idrottsförbunden själv skall kunna avgöra var Elitstöd och landslagsstöd gör bäst nytta är väl självklart. Det är väl inom det egna idrottsförbundet som kompetensen för den egna idrotten finns?

Cheesus (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 17:54

6. Jadu JK

Om nu pengarna når till själva idrottaren har du rätt. Men historiskt har detta system som du förespråkar gått käpprätt.......

Kjell Olov (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 22:34

7. Karlberg borde vara tacksam

Karlberg borde vara tacksam för att nuv. RF-ledning håller på att rätta till hans misstag på 90-talet som är den troligaste orsaken till det strul vi nu sett och sluta aspirera på ordf.posterna i RF och SOK vilket är den troliga orsaken till hans utspel.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.