Miljonflödet stoppas i landet bästa lag
Här finns världens finaste bandyhall. Och Sveriges bästa bandylag. Men varken sponsorer eller publik så att det räcker. Budgeten håller inte medan utgifterna snarast har förstorats. Gapet i ekonomin bara växer och klubbens ledning måste dra i handbromsen.
Åtgärdspaket med lönesänkningar
Spelar- och ledarlöner sänks med uppemot 15 procent, övernattningar vid bortamatcher slopas, material ska sparas, med mera.
Sandviken är klubben som har sett SM-guld som enda tänkbara mål i dryga tio år. Därav har SAIK värvat och betalat höga löner. Alltid med minus i slutänden, men på ett eller annat sätt har det ändå löst sig – tills nu.
SM-guldet 1997 skapade optimismen och tron på det beständiga. 2000, 2002 och 2003 kom nya guld. Sandviken var och skulle bli oövervinnerligt.
Rysspengarna en tröst
Men redan under de här åren skapades de första hålen i kassaboken. Lönekostnaderna ökade i varenda bandyklubb, och ett lag som skulle vara bäst och möta Edsbyns (Ulf Järvefelts) satsning, ja, där steg kostnaderna ännu mera.
I några år fanns tröst för kassören – rysspengarna. Daniel “Zeke” Eriksson, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Patrik Nilsson hyrdes ut och tätade de värsta hålen.
Vid Sandviken AIK:s årsmöte 2008 borde egentligen någon ha protesterat. Ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor. Obetalda planhyror, inte slutförd betalningen om 400 000 kronor för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB. Därtill hade kommunen ytterligare fordringar på klubben och som om inte det vore nog, det fanns ett stort antal skulder till privata leverantörer.
Arenan går back med 9,5 miljoner
Svenska Bandyförbundets licensnämnd reagerade när Sandviken visade upp förlustsiffror för tredje året i rad, 2006-08. En handlingsplan tillkom, men var inte effektiv och skälet då som nu är spelarlönerna.
I dag leder Sandviken elitserien och spelar en vägvinnande och härlig bandy. Men gästrikarna tycker uppenbarligen inte det samma. Varken åskådare eller sponsorer ansluter i den mängd som budgeten påvisar.
Intresset sviktar i Göransson Arena AB, den som två stiftelser från Sandvik byggde och överlät för en krona. En arena som i år beräknas få ett underskott om 9,5 miljoner. Det får kommunen stå för.
Och apropå hjälp, de här ideliga förlusterna har tillkommit trots att klubben har en mecenat i företagaren Marco Engberg. Han eller rättare sagt något av hans företag har årligen betalt uppemot 4 miljoner i löner för bandyspelare sedan fyra år tillbaka. I år står han för ersättningen till Daniel Mossberg och Christoffer Edlund. Bandyspelare på heltid är också Misha Sveshnikov, årets värvning i elitserien.
Skuldsaneringsbolag
Dessutom engagerade Sandviken ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan hela beloppet om 1,9 miljoner för drygt ett år sedan.
Men nu går det inte längre. En ny skuldmiljon växer och Sandvikens ordförande Lars-Olof Skoog slår näven i bordet.
Ett åtgärdspaket ska få ekonomin på rätt kurs. Alla utgifter måste minskas och i vårdagar, hur bra än Sandviken spelar under resten av säsongen, blir det helt nya lönenivåer när spelarnas kontrakt ska omförhandlas.
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.