Miljonflödet stoppas i landet bästa lag

När klubben inte heller kunde betala hallhyran och tvingades träna ute kom de verkliga varningssignalerna. Nu står en av bandy-Sveriges främsta klubbar, Sandvikens AIK, med växande miljonförlust som hotar verksamheten.

Här finns världens finaste bandyhall. Och Sveriges bästa bandylag. Men varken sponsorer eller publik så att det räcker. Budgeten håller inte medan utgifterna snarast har förstorats. Gapet i ekonomin bara växer och klubbens ledning måste dra i handbromsen.

Åtgärdspaket med lönesänkningar

Spelar- och ledarlöner sänks med uppemot 15 procent, övernattningar vid bortamatcher slopas, material ska sparas, med mera.

Sandviken är klubben som har sett SM-guld som enda tänkbara mål i dryga tio år. Därav har SAIK värvat och betalat höga löner. Alltid med minus i slutänden, men på ett eller annat sätt har det ändå löst sig – tills nu.

SM-guldet 1997 skapade optimismen och tron på det beständiga. 2000, 2002 och 2003 kom nya guld. Sandviken var och skulle bli oövervinnerligt.

Rysspengarna en tröst

Men redan under de här åren skapades de första hålen i kassaboken. Lönekostnaderna ökade i varenda bandyklubb, och ett lag som skulle vara bäst och möta Edsbyns (Ulf Järvefelts) satsning, ja, där steg kostnaderna ännu mera.

I några år fanns tröst för kassören – rysspengarna. Daniel “Zeke” Eriksson, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Patrik Nilsson hyrdes ut och tätade de värsta hålen.

Vid Sandviken AIK:s årsmöte 2008 borde egentligen någon ha protesterat. Ett negativt kapital på 1,1 miljon kronor och leverantörsskulder på 1,9 miljoner kronor. Obetalda planhyror, inte slutförd betalningen om 400 000 kronor för biljetter från invigningen av Göransson Arena AB. Därtill hade kommunen ytterligare fordringar på klubben och som om inte det vore nog, det fanns ett stort antal skulder till privata leverantörer.

Arenan går back med 9,5 miljoner

Svenska Bandyförbundets licensnämnd reagerade när Sandviken visade upp förlustsiffror för tredje året i rad, 2006-08. En handlingsplan tillkom, men var inte effektiv och skälet då som nu är spelarlönerna.

I dag leder Sandviken elitserien och spelar en vägvinnande och härlig bandy. Men gästrikarna tycker uppenbarligen inte det samma. Varken åskådare eller sponsorer ansluter i den mängd som budgeten påvisar.

Intresset sviktar i Göransson Arena AB, den som två stiftelser från Sandvik byggde och överlät för en krona. En arena som i år beräknas få ett underskott om 9,5 miljoner. Det får kommunen stå för.

Och apropå hjälp, de här ideliga förlusterna har tillkommit trots att klubben har en mecenat i företagaren Marco Engberg. Han eller rättare sagt något av hans företag har årligen betalt uppemot 4 miljoner i löner för bandyspelare sedan fyra år tillbaka.  I år står han för ersättningen till Daniel Mossberg och Christoffer Edlund. Bandyspelare på heltid är också Misha Sveshnikov, årets värvning i elitserien.

Skuldsaneringsbolag

Dessutom engagerade Sandviken ett skuldsaneringsbolag, Abstergo, som via underhandsackord lyckades få bort nästan hela beloppet om 1,9 miljoner för drygt ett år sedan.

Men nu går det inte längre. En ny skuldmiljon växer och Sandvikens ordförande Lars-Olof Skoog slår näven i bordet.

Ett åtgärdspaket ska få ekonomin på rätt kurs. Alla utgifter måste minskas och i vårdagar, hur bra än Sandviken spelar under resten av säsongen, blir det helt nya lönenivåer när spelarnas kontrakt ska omförhandlas.

Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Urban Åström, fick vidkännas ett svårt nederlag vid helgens RF-stämma i Göteborg  Med röstsiffrorna 131-58 föll fotbollens, och Riksidrottsstyrelsens förslag för en höjning av det så kallade ”taket” från nuvarande 10,0  till 12,0 procent.

Striden handlar om hur det statliga anslaget, cirka 1.8 miljarder kronor ska fördelas inom idrottens medlemsförbund. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

I augusti står Malmö värd för en historisk premiär. För första gången någonsin i Europa arrangeras en WTT Grand Smash – bordtennissportens mest prestigefyllda tävlingsformat. Mellan 14–24 augusti 2025 samlas världens bästa spelare i Malmö Arena där toppmatcher varvas med publikfest och internationell stämning. Bland de svenska stjärnorna finns Truls Möregårdh, redo att försvara de blågula färgerna på hemmaplan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.