Varken förbundet eller RIN lyssnade

Förhoppningen om att spela kvar i landets näst högsta serie är nu definitivt i spillror.

Hockeyallsvenska Kristianstads lämnade in överklagan fyra dagar för sent och straffas nu. 

Nu väntar Vimmerby i seriestarten i Hockeyettans södra grupp den 29 september.

 Ishockeyförbundets licensnämnd nekade Kristianstad fortsatt spel den 21 juni, ett beslut som överklagades till förbundets appellationsnämnd. Den 13 juli fastställdes licensnämndens beslut.

Kristianstad valde att klaga hos RIN, Riksidrottsnämnden, som nu meddelar  att klagan kom in till RIN för sent! Sista datum för klagan var 27 juli, men Kristianstads handlingar fanns på RIN:s kansli först den 1 augusti.

Fyra  dagar för sent

-Med anledning av att överklagandet äkomför sent, beslutar därför RIN att avslå överklagandet. Licensnämndens beslut att flytta ned föreningen i seriesystemet står därmed fast, skriver RIN.

I Kristianstad är tidigare klubbchefen och föreningens stora eldsjäl, Totte Karström helt oförstående till RIN:s resonemang. Han hänvisar till föreningens juridiska ombud, men utesluter inte att Ishockeyförbundet lämnat felaktiga uppgifter vad gäller hanteringen av RIN-klagan.

- Du skulle bara veta hur förbundet/licensnämnden bedömt föreningens ekonomiska status. Nämnden har vägrat att ta till sig våra uppgifter avseende kapitalkravet, åtta procent av nettoomsättningen för säsongen 2023-2024, säger Totte Karström.

I Kristianbladet är nye ordföranden Peter Åfeldt resignerad.

-RIN:s beslut var inte oväntat, men samtidigt är jag förstås grymt besviken, säger han till Kristianstadbladet.

I stället för att värna svensk ishockey och sportens lokala förankring tycks förbundet fastnat i en ekonomisk millimeter granskning av föreningars kassaböcker. 

I historien finns gott om exempel där föreningars idoga slit möts av oförstående och ofta orimliga ekonomiska krav. Skräckexemplet är Karlskrona HK som vid vunnen SHL-status tvingades bygga om sin arena, skuldsattes, tvingades i konkurs och degraderades till Hockeyettan.

I våras försattes Vita Hästen, också i hockeyallsvenskan, i konkurs och börjar nu om sin verksamhet på regional nivå, i ”Hockeytrean”.

 Västerviks IK, som fick en fribiljett till säsongen 2023-24 efter förlust i kvalet mot Tingsryd, går nu in i ett så kallat kontrollår. En dispens som endast kan ges en gång under en femårs period.

Med en beräknad nettoomsättning på 20 miljoner, och ett kapitalkrav på åtta procent innebär det att bokslutet ska visa 1,6 miljoner plus våren 2024. En tuff uppgift för flera lag i landets näst högsta serie. 

Kapitalkravet tar inte hänsyn till orolig omvärld, en hög inflation och höga kostnader var gäller drivmedel, för spelarbussen, och energikostnader. Arenorna är kommunägda och var viss om att kommundirektörer ser över alla hyresavtal – även för den lokala ishockeyföreningen.

Skilda  krav

Vad tycks om ett kapitalkrav på, låt oss säga åtta procent på Ishockeyförbundet? I stället redovisades vid årsmötet i mitten av juni en förlust på över 6 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade på 230 miljoner. Hade ordföranden Anders Larsson haft samma krav på sig, som hans klubbar har att hantera, borde han redovisat 18, 4 miljoner kronor i plus.

I Hockeyettan har licensnämnden skickat Teg och Köping nedåt i seriesystemet.  Vännäs i norr och Mjölby i västra serien har både erhållit gratisplatser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen