Varken förbundet eller RIN lyssnade

Förhoppningen om att spela kvar i landets näst högsta serie är nu definitivt i spillror.

Hockeyallsvenska Kristianstads lämnade in överklagan fyra dagar för sent och straffas nu. 

Nu väntar Vimmerby i seriestarten i Hockeyettans södra grupp den 29 september.

 Ishockeyförbundets licensnämnd nekade Kristianstad fortsatt spel den 21 juni, ett beslut som överklagades till förbundets appellationsnämnd. Den 13 juli fastställdes licensnämndens beslut.

Kristianstad valde att klaga hos RIN, Riksidrottsnämnden, som nu meddelar  att klagan kom in till RIN för sent! Sista datum för klagan var 27 juli, men Kristianstads handlingar fanns på RIN:s kansli först den 1 augusti.

Fyra  dagar för sent

-Med anledning av att överklagandet äkomför sent, beslutar därför RIN att avslå överklagandet. Licensnämndens beslut att flytta ned föreningen i seriesystemet står därmed fast, skriver RIN.

I Kristianstad är tidigare klubbchefen och föreningens stora eldsjäl, Totte Karström helt oförstående till RIN:s resonemang. Han hänvisar till föreningens juridiska ombud, men utesluter inte att Ishockeyförbundet lämnat felaktiga uppgifter vad gäller hanteringen av RIN-klagan.

- Du skulle bara veta hur förbundet/licensnämnden bedömt föreningens ekonomiska status. Nämnden har vägrat att ta till sig våra uppgifter avseende kapitalkravet, åtta procent av nettoomsättningen för säsongen 2023-2024, säger Totte Karström.

I Kristianbladet är nye ordföranden Peter Åfeldt resignerad.

-RIN:s beslut var inte oväntat, men samtidigt är jag förstås grymt besviken, säger han till Kristianstadbladet.

I stället för att värna svensk ishockey och sportens lokala förankring tycks förbundet fastnat i en ekonomisk millimeter granskning av föreningars kassaböcker. 

I historien finns gott om exempel där föreningars idoga slit möts av oförstående och ofta orimliga ekonomiska krav. Skräckexemplet är Karlskrona HK som vid vunnen SHL-status tvingades bygga om sin arena, skuldsattes, tvingades i konkurs och degraderades till Hockeyettan.

I våras försattes Vita Hästen, också i hockeyallsvenskan, i konkurs och börjar nu om sin verksamhet på regional nivå, i ”Hockeytrean”.

 Västerviks IK, som fick en fribiljett till säsongen 2023-24 efter förlust i kvalet mot Tingsryd, går nu in i ett så kallat kontrollår. En dispens som endast kan ges en gång under en femårs period.

Med en beräknad nettoomsättning på 20 miljoner, och ett kapitalkrav på åtta procent innebär det att bokslutet ska visa 1,6 miljoner plus våren 2024. En tuff uppgift för flera lag i landets näst högsta serie. 

Kapitalkravet tar inte hänsyn till orolig omvärld, en hög inflation och höga kostnader var gäller drivmedel, för spelarbussen, och energikostnader. Arenorna är kommunägda och var viss om att kommundirektörer ser över alla hyresavtal – även för den lokala ishockeyföreningen.

Skilda  krav

Vad tycks om ett kapitalkrav på, låt oss säga åtta procent på Ishockeyförbundet? I stället redovisades vid årsmötet i mitten av juni en förlust på över 6 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade på 230 miljoner. Hade ordföranden Anders Larsson haft samma krav på sig, som hans klubbar har att hantera, borde han redovisat 18, 4 miljoner kronor i plus.

I Hockeyettan har licensnämnden skickat Teg och Köping nedåt i seriesystemet.  Vännäs i norr och Mjölby i västra serien har både erhållit gratisplatser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.