Varken förbundet eller RIN lyssnade

Förhoppningen om att spela kvar i landets näst högsta serie är nu definitivt i spillror.

Hockeyallsvenska Kristianstads lämnade in överklagan fyra dagar för sent och straffas nu. 

Nu väntar Vimmerby i seriestarten i Hockeyettans södra grupp den 29 september.

 Ishockeyförbundets licensnämnd nekade Kristianstad fortsatt spel den 21 juni, ett beslut som överklagades till förbundets appellationsnämnd. Den 13 juli fastställdes licensnämndens beslut.

Kristianstad valde att klaga hos RIN, Riksidrottsnämnden, som nu meddelar  att klagan kom in till RIN för sent! Sista datum för klagan var 27 juli, men Kristianstads handlingar fanns på RIN:s kansli först den 1 augusti.

Fyra  dagar för sent

-Med anledning av att överklagandet äkomför sent, beslutar därför RIN att avslå överklagandet. Licensnämndens beslut att flytta ned föreningen i seriesystemet står därmed fast, skriver RIN.

I Kristianstad är tidigare klubbchefen och föreningens stora eldsjäl, Totte Karström helt oförstående till RIN:s resonemang. Han hänvisar till föreningens juridiska ombud, men utesluter inte att Ishockeyförbundet lämnat felaktiga uppgifter vad gäller hanteringen av RIN-klagan.

- Du skulle bara veta hur förbundet/licensnämnden bedömt föreningens ekonomiska status. Nämnden har vägrat att ta till sig våra uppgifter avseende kapitalkravet, åtta procent av nettoomsättningen för säsongen 2023-2024, säger Totte Karström.

I Kristianbladet är nye ordföranden Peter Åfeldt resignerad.

-RIN:s beslut var inte oväntat, men samtidigt är jag förstås grymt besviken, säger han till Kristianstadbladet.

I stället för att värna svensk ishockey och sportens lokala förankring tycks förbundet fastnat i en ekonomisk millimeter granskning av föreningars kassaböcker. 

I historien finns gott om exempel där föreningars idoga slit möts av oförstående och ofta orimliga ekonomiska krav. Skräckexemplet är Karlskrona HK som vid vunnen SHL-status tvingades bygga om sin arena, skuldsattes, tvingades i konkurs och degraderades till Hockeyettan.

I våras försattes Vita Hästen, också i hockeyallsvenskan, i konkurs och börjar nu om sin verksamhet på regional nivå, i ”Hockeytrean”.

 Västerviks IK, som fick en fribiljett till säsongen 2023-24 efter förlust i kvalet mot Tingsryd, går nu in i ett så kallat kontrollår. En dispens som endast kan ges en gång under en femårs period.

Med en beräknad nettoomsättning på 20 miljoner, och ett kapitalkrav på åtta procent innebär det att bokslutet ska visa 1,6 miljoner plus våren 2024. En tuff uppgift för flera lag i landets näst högsta serie. 

Kapitalkravet tar inte hänsyn till orolig omvärld, en hög inflation och höga kostnader var gäller drivmedel, för spelarbussen, och energikostnader. Arenorna är kommunägda och var viss om att kommundirektörer ser över alla hyresavtal – även för den lokala ishockeyföreningen.

Skilda  krav

Vad tycks om ett kapitalkrav på, låt oss säga åtta procent på Ishockeyförbundet? I stället redovisades vid årsmötet i mitten av juni en förlust på över 6 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade på 230 miljoner. Hade ordföranden Anders Larsson haft samma krav på sig, som hans klubbar har att hantera, borde han redovisat 18, 4 miljoner kronor i plus.

I Hockeyettan har licensnämnden skickat Teg och Köping nedåt i seriesystemet.  Vännäs i norr och Mjölby i västra serien har både erhållit gratisplatser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.

Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.