Varken förbundet eller RIN lyssnade

Förhoppningen om att spela kvar i landets näst högsta serie är nu definitivt i spillror.

Hockeyallsvenska Kristianstads lämnade in överklagan fyra dagar för sent och straffas nu. 

Nu väntar Vimmerby i seriestarten i Hockeyettans södra grupp den 29 september.

 Ishockeyförbundets licensnämnd nekade Kristianstad fortsatt spel den 21 juni, ett beslut som överklagades till förbundets appellationsnämnd. Den 13 juli fastställdes licensnämndens beslut.

Kristianstad valde att klaga hos RIN, Riksidrottsnämnden, som nu meddelar  att klagan kom in till RIN för sent! Sista datum för klagan var 27 juli, men Kristianstads handlingar fanns på RIN:s kansli först den 1 augusti.

Fyra  dagar för sent

-Med anledning av att överklagandet äkomför sent, beslutar därför RIN att avslå överklagandet. Licensnämndens beslut att flytta ned föreningen i seriesystemet står därmed fast, skriver RIN.

I Kristianstad är tidigare klubbchefen och föreningens stora eldsjäl, Totte Karström helt oförstående till RIN:s resonemang. Han hänvisar till föreningens juridiska ombud, men utesluter inte att Ishockeyförbundet lämnat felaktiga uppgifter vad gäller hanteringen av RIN-klagan.

- Du skulle bara veta hur förbundet/licensnämnden bedömt föreningens ekonomiska status. Nämnden har vägrat att ta till sig våra uppgifter avseende kapitalkravet, åtta procent av nettoomsättningen för säsongen 2023-2024, säger Totte Karström.

I Kristianbladet är nye ordföranden Peter Åfeldt resignerad.

-RIN:s beslut var inte oväntat, men samtidigt är jag förstås grymt besviken, säger han till Kristianstadbladet.

I stället för att värna svensk ishockey och sportens lokala förankring tycks förbundet fastnat i en ekonomisk millimeter granskning av föreningars kassaböcker. 

I historien finns gott om exempel där föreningars idoga slit möts av oförstående och ofta orimliga ekonomiska krav. Skräckexemplet är Karlskrona HK som vid vunnen SHL-status tvingades bygga om sin arena, skuldsattes, tvingades i konkurs och degraderades till Hockeyettan.

I våras försattes Vita Hästen, också i hockeyallsvenskan, i konkurs och börjar nu om sin verksamhet på regional nivå, i ”Hockeytrean”.

 Västerviks IK, som fick en fribiljett till säsongen 2023-24 efter förlust i kvalet mot Tingsryd, går nu in i ett så kallat kontrollår. En dispens som endast kan ges en gång under en femårs period.

Med en beräknad nettoomsättning på 20 miljoner, och ett kapitalkrav på åtta procent innebär det att bokslutet ska visa 1,6 miljoner plus våren 2024. En tuff uppgift för flera lag i landets näst högsta serie. 

Kapitalkravet tar inte hänsyn till orolig omvärld, en hög inflation och höga kostnader var gäller drivmedel, för spelarbussen, och energikostnader. Arenorna är kommunägda och var viss om att kommundirektörer ser över alla hyresavtal – även för den lokala ishockeyföreningen.

Skilda  krav

Vad tycks om ett kapitalkrav på, låt oss säga åtta procent på Ishockeyförbundet? I stället redovisades vid årsmötet i mitten av juni en förlust på över 6 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade på 230 miljoner. Hade ordföranden Anders Larsson haft samma krav på sig, som hans klubbar har att hantera, borde han redovisat 18, 4 miljoner kronor i plus.

I Hockeyettan har licensnämnden skickat Teg och Köping nedåt i seriesystemet.  Vännäs i norr och Mjölby i västra serien har både erhållit gratisplatser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.