Protesterar mot RF:s miljonfördelning

Öka stödet till specialförbunden med 20 procent fram till 2013. Och ta ett samlat grepp över idrottens finansiering. Det kräver Svenska Fäktförbundet i en motion till RF-stämman i maj 2011. Ordförande Lars Liljegren står bakom initiativet.

I motionen med titeln ”Om idrottens mångfald, mygg och kameler” skriver Fäktförbundet bl.a. följande:

”I en tid, när det centrala stödet till lokala aktiviteter har mångfaldigats genom bl.a. lokalt aktivitetsstöd och Handslag/Idrottslyft, utreds RF: s stöd till specialförbunden. Annorlunda uttryckt förs en diskussion om hur de 264 miljonerna, av det totala anslaget på 1 705 miljoner, ska fördelas. Inga initiativ har tagits för att få till stånd ett samtal om de övriga drygt 1 400 miljonerna”.

Svenska Fäktförbundet vill inte, att svensk idrott också i fortsättningen ska sila mygg och svälja kameler, enligt ordföranden Lars Liljegren.

Utredning utan resultat

Riksidrottsstyrelsen har ännu inte, enligt fäktförbundet, lämnat något av de förslag, som presenterades i utredningen ”Organisationsöversyn av Svensk Idrott” från 2008, och som avsåg att stärka bl.a. mindre förbund med begränsade intäkter.

- Många förbund går på knäna medan redan rika förbund blir allt rikare. Förbund som inte är kommersiellt starka har stora bekymmer och klyftan till de rika förbunden har ökat under de senaste tio åren, sa Lars Liljegren i en intervju med SvD nyligen.

- Det är nödvändigt för att stärka de mindre förbunden och ett första steg för att ta ett samlat grepp över finansieringen av svensk idrott.

En logisk ökning

Liljegren anser att förslag om en markant ökning är logiskt:

- Det statliga stödet till idrotten uppgår i år till drygt 1,7 miljarder kronor så visst finns det utrymme att öka stödet till specialförbunden.

- Det här är svensk idrotts just nu viktigaste fråga men den diskuteras inte ens. Det pratas mycket om hur det nuvarande stödet till förbunden ska fördelas men det förs inga samtal om de övriga drygt 1,4 miljoner kronorna.

Riksidrottsstyrelsen bör nu, enligt Svenska Fäktförbundets mening, ta ett samlat grepp över penningströmmarna av idrotten och lämna förslag som en RF-stämma kan ställa sig bakom.

”Ett beslut i enlighet med Svenska Fäktförbundets förslag skulle innebära, att alla förbund, inte endast några få, får möjlighet till utveckling och framtidstro. Det skulle medverka till att hålla samman svensk idrott”, skriver Svenska Fäktförbundet som avslutning.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.