Förbunden stoppar SOK:s makt

Specialidrottsförbunden får som de vill, ett annat SOK. Onsdagskvällens årsmöte innebar att sex av åtta ledamöter i styrelsen har blivit utbytta på bara två år. Nu tvingades också vice ordföranden, Björn Rosengren, att gå.

Redan före årsmötet stod det klart att det skulle bli en laddad och lång kväll.

- Kompetensen för lagidrotterna saknas i SOK i dag. SOK ska sköta inmarschen, förläggningen och hemresan i OS, men inte inkräkta på förbundens verksamhet och ekonomi, hävdade ishockeyförbundets ordförande, Christer Englund, i en kommentar i Svd före årsmötet.

Förbunden gick samman

SOK:s makt måste minskas löd budskapet och när flera idrotter, bl a ishockey och fotboll, gjorde gemensam sak slutade det med att tre nya ledamöter valdes in i styrelsen.

Nio namn var aktuella för fyra platser. Hans von Uthmann (basket), Jerker Löfgren (skidor) och Maria Damgren Nilsson (triathlon) valdes efter en sluten votering.

Däremot fick inte valberedningen stöd för hockeyprofilen Jonas Bergqvist och det innebar att handbollförbundets Carin Nilsson-Green kvarstår. Ett val som också gynnade balansen mellan män och kvinnor i styrelsen.

Bröt en pakt

Opponenterna och de förändringsbenägna siktade också mot att få bort Björn Rosengren, vice ordförande i SOK, och i valet om den fjärde och sista platsen i styrelsen blev det en kamp mellan Rosengren och den förre RF-ledamoten Jerker Löfgren.

Med tre rösters marginal valdes Jerker Löfgren, skidförbundets ordförande. Han har ett förflutet som ledamot i tolv år i riksidrottsstyrelsen och är stark anhängare till ett mera enat SOK och RF.

Vice ordförande Björn Rosengren måste lämna styrelsen och det innebar att lagidrotterna och de förändringsbenägna lyckades i sitt syfte att bryta en mångårig pakt mellan just ordföranden Stefan Lindeberg och Björn Rosengren. Stefan Lindeberg har själv ett mandat som gäller till och med 2013.

Lindeberg beklagade

- Det var väldigt tråkigt att se Björn Rosengren lämna styrelsen på här sättet, påpekade Stefan Lindeberg som har jobbat ihop med Rosengren sedan 1987.

Valen innebär också att en plats i styrelsen tilldelas en medlem ur Aktivas kommitté, dvs en person som själv har deltagit i ett OS och här är förre skytten Jonas Edman aktuell.

Utöver valen berättade SOK:s sportchef, Peter Reinebo, att det blir en mängd arrangemang under hela 2012 för att fira 100-årsjubiléet efter Stockholm-OS.

Magnus Gustavsson (inte verifierad)

tors, 2011-04-28 13:45

1. SOKs makt underordnat pengarna

Grattis till herrishockey och herrfotboll mer makt över penningflödet i Svenskidrott. SOKs kompetens och fördelningsprinciper har hjälp damishockey och damfoboll, samt mången enskilld idrottare till framgång. / Magnus

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.