Kommunerna slåss om Jonas Thern

Helsingborg, Västerås, Östersund, Falkenberg, Varberg och några orter till – alla vill övertyga Jonas Thern. Han driver sitt företag, Calcio Fotbollsutbildning, med stor framgång och ska nu flytta verksamheten.

När Jonas Thern har bestämt att lämna Värnamo slåss kommunerna om den förre fotbollsstjärnans fotbollsakademi.

Söker en centralort

- Vi söker en centralort att bygga ett nätverk runt. Vi har blivit inbjudna av Norrby, men vi skall även till fler orter, säger Thern på besök i Borås, där han tillsammans med kollegorna i Calcio Fotbollsutbildning granskade villkoren.

- Det här upplägget är både bra för fotbollen, men det rymmer även andra samhällsvärden, säger Norrbys ordförande Solveig Kjörnsberg till Borås Tidning.

Therns koncept har bevisligen fungerat. Vid verksamheten i Örebro har Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad, båda i Malmö FF, fostrats.

Utvecklat en rad talanger

I Värnamo är resultaten ännu bättre med talanger som Niklas Hult (Elfsborg), Simon Thern och Joseph Baffo (båda Helsingborg), Mohamed Bangura (Celtic, Skottland), Viktor Claesson (Värnamo, och Elfsborg från nästa år) och Joe Sise (Halmstad).

- Vi har haft ett bra utfall, och fått bra PR, säger Thern.

Nu söker han en ny ort för att etablera verksamheten och helst också expandera.

Just i Borås driver Elfsborg ett fotbollsgymnasium, Aspero ett, och där finns också riksgymnasiet för tjejer. Nu är det Norrby som klubb som vill ge Thern bra villkor.

En månad till Spanien

- Vi vill gärna ha samarbeten med klubbar, säger Thern som förespråkar andra och något annorlunda metoder för att utveckla yngre spelare.

- Vi har stagnerat i svensk fotbollsutbildning. Allt är inte dåligt, men hade vi varit bäst hade italienska och spanska klubbar kommit till Sverige för att lära sig.

Thern och hans kollegor beger sig i stället med sina elever under en hel månad till Spanien varje vinter för att träna och spela.

- Vi lär oss jättemycket av att möta spanska amatörlag. Allt enligt våra idéer om hur vi ska utveckla utbildningen ytterligare och anpassa oss till internationell fotboll.

AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.