Kommunerna slåss om Jonas Thern

Helsingborg, Västerås, Östersund, Falkenberg, Varberg och några orter till – alla vill övertyga Jonas Thern. Han driver sitt företag, Calcio Fotbollsutbildning, med stor framgång och ska nu flytta verksamheten.

När Jonas Thern har bestämt att lämna Värnamo slåss kommunerna om den förre fotbollsstjärnans fotbollsakademi.

Söker en centralort

- Vi söker en centralort att bygga ett nätverk runt. Vi har blivit inbjudna av Norrby, men vi skall även till fler orter, säger Thern på besök i Borås, där han tillsammans med kollegorna i Calcio Fotbollsutbildning granskade villkoren.

- Det här upplägget är både bra för fotbollen, men det rymmer även andra samhällsvärden, säger Norrbys ordförande Solveig Kjörnsberg till Borås Tidning.

Therns koncept har bevisligen fungerat. Vid verksamheten i Örebro har Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad, båda i Malmö FF, fostrats.

Utvecklat en rad talanger

I Värnamo är resultaten ännu bättre med talanger som Niklas Hult (Elfsborg), Simon Thern och Joseph Baffo (båda Helsingborg), Mohamed Bangura (Celtic, Skottland), Viktor Claesson (Värnamo, och Elfsborg från nästa år) och Joe Sise (Halmstad).

- Vi har haft ett bra utfall, och fått bra PR, säger Thern.

Nu söker han en ny ort för att etablera verksamheten och helst också expandera.

Just i Borås driver Elfsborg ett fotbollsgymnasium, Aspero ett, och där finns också riksgymnasiet för tjejer. Nu är det Norrby som klubb som vill ge Thern bra villkor.

En månad till Spanien

- Vi vill gärna ha samarbeten med klubbar, säger Thern som förespråkar andra och något annorlunda metoder för att utveckla yngre spelare.

- Vi har stagnerat i svensk fotbollsutbildning. Allt är inte dåligt, men hade vi varit bäst hade italienska och spanska klubbar kommit till Sverige för att lära sig.

Thern och hans kollegor beger sig i stället med sina elever under en hel månad till Spanien varje vinter för att träna och spela.

- Vi lär oss jättemycket av att möta spanska amatörlag. Allt enligt våra idéer om hur vi ska utveckla utbildningen ytterligare och anpassa oss till internationell fotboll.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.