Mästarklubbens totala förfall

För tre år sedan vann Lejonen från Gislaved SM-guld i speedway. Nu ramlar klubben ur elitserien med växande miljonskulder. Förfallet i mästarklubben är ett av de största inom svensk idrott.

Men så hade också världsmästaren Nicki Pedersen närmare 100 000 kronor i lön – per match.

Tre gyllene år

Lejonen kom upp som nykomling i elitserien och tog SM-guld direkt. Pedersen var stjärnan och tog betalt därefter.

Men intäkterna var också stora. Publiksnittet steg från 1 100 till 3 500 personer, företaget Axelent var huvudsponsorn som pumpade in miljoner och bidrog till att sponsorsumman steg från 1,5 till nära 6 miljoner. Det innebar att omsättningen på kort tid ökade från 2 till 10 miljoner.

Medvinden, framgångarna och succén var gränslös.

Allt större sprickor

Det var då det.

Utgifterna bestod, intäkterna minskade trots att SM-guldet 2008 avlöstes med ett nytt guld 2009 och sedan silver 2010.

Snart framkom sprickorna och i takt med att ekonomiska problem greppade klubben och ledarna allt hårdare uppstod rena kaoset med osämja och bråk.

Sportchefen gjorde sig klubben av med, vd:n fick sparken och lagledaren hoppade av.

Kommunmiljoner hjälpte inte

”Nu har vi gjort en riktig storstädning i klubben, vd, sportchef och delar av marknadsgruppen är borta. Vi släpar inte med betalningen till förarna och vi ligger bra till mot budget”, kommunicerade klubben.

Men sanningen var en annan och den nya styrelsegruppen som försökte rädda verksamhetebn ställdes ideligen inför nya negativa överraskningar. Det krävdes uppemot 3 miljoner kronor för att Lejonen skulle klara pressen.

Det hjälpte inte heller att Gislaved kommun kom till undsättning. Kommunen köpte, som det hette, tillgångar på Axelent Arena för totalt 2.4 miljoner kronor. Som en del av uppgörelsen fick Lejonen tillägget Gislaved i sitt namn.

Förare utan lön

Redan före årets första match avslöjades att klubben hade skulder till flera förare om totalt 1,1 miljoner kronor.

Samtidigt märkte styrelsen hur sponsorförsäljningen gick avsevärt sämre.

Utan pengar blir det heller inte något lag av hög kvalité. Därför har Lejonen sladdat, i dubbel bemärkelse.

Krävde intyg

Elitlicensnämnden krävde intyg från de aktuella förarna eller från en auktoriserad revisor om skulderna i höst, men klubben har inte kunnat visa att skulderna är betalda. Därför beviljades Lejonen ingen elitlicens för 2012.

Nu är Smålandsklubben långt ifrån ensam om att ha det besvärligt. Som en följd av problem stryper Svemo handlingsfriheten för klubbarna.

Ett lönegolv och lönetak är på väg att införas – samtidigt med målsättningen att klubbarna själva ska styra ett nytt fristående bolag typ (Hockeyligan) och fotboll (Svensk Elitfotboll).

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.