Klubben tappar 8 miljoner i veckan
London: Dai Yongge är namnet på mångas läppar i Reading, men av helt fel anledningar.
Den kinesiske affärsmannen har kört stadens stolthet, fotbollsklubben Reading FC, i botten och klubben går back med cirka 8 miljoner kr i veckan i Englands tredje division och har totalt 2,5 miljarder kr i skulder.
Hur är det ens möjligt? Xi Jinping är en ledtråd.

Reading ligger sex mil väster om London, med cirka 300 000 invånare, och har ett hyfsat stort universitet, ett tech-inspirerat näringsliv, och dessutom en årlig musikfestival som lockar stora massor av ungdomar. Den rockfestivalen går mycket bättre än Reading FC, stadens fotbollsklubb.
Konkurs det troliga
Storleken på staden och närheten till London borde göra Reading till ett givet inslag i Championship, med chans på spel i Premier League, där klubben som bäst har slutat åtta, säsongen 2006-2007. Det är bara elva år sedan Reading FC senast spelade i Premier League och nio år sedan laget gick till semifinal i FA-cupen. Så det finns både framgång och historia i "The Royals", som klubben kallas.
Men nu är verkligheten en helt annan. Enter Dai Yongge och Xi Jinping. Och hittas ingen köpare snart är det troligt att Reading FC, som grundades 1870, går i konkurs.
Två andra klubbar har gått i konkurs under de senaste åren under ledning av Dai & Co. KSV Roeselare, som spelade i Belgiens högsta liga så sent som 2010, och Beijing Renhe, en kinesisk Super League-klubb som också spelade i asiatiska Champions League, hamnade båda i ekonomiskt obestånd och finns inte längre.
Vi behöver vidga bilden en aning för att se helheten runt detta. Xi Jinpin var det, ja.
Den kinesiska statens satsning på fotboll fokuserade inte bara på den nu spruckna inhemska superligan med stjärnor med monsterlöner utan även på köp och investeringar i den europeiska fotbollen. Allt för att öka inflytande och insyn med sedeldiplomati; precis som med dagens saudiska vittvätt i främst fotbollsvärlden.
Familjeförmögenhet
Dai, vars familjeförmögenhet byggt på uppförandet av stora köpcentrum, tog över Reading våren 2017, två veckor innan laget förlorade playoffinalen till Premier League på straffar mot Huddersfield.
Sedan dess har det i praktiken bara gått utför. Dai har kort och gott inte brytt sig ett skvatt om klubben och fansen rasar.
De ackumulerade skulderna är hisnande 200 miljoner pund, cirka 2,6 miljarder kr, och kraven från skatteverket och kreditorerna ökar dagligen. Dessa hade varit än större utan försäljningen av klubbens stadion till ett Dai-ägt företag för 40 miljoner pund, i ett litet bokslutstrick, anno 2019.
Reading går med förlust med 600 000 pund, cirka 8 milj kr, varje vecka. Självklart är detta ohållbart. Vad gör då Dai? Ja, som sagt, nästan ingenting.
Det verkar som att han bara vill vattna ur det sista som går ur klubben genom att sälja de yngsta och bästa spelarna och träningsanläggningen innan allt är över. Enda egentliga tillgången nu är alltså träningsanläggningen Bearwood Park som Dai Yongge faktiskt investerat 50 milj pund i under sin 6,5 år långa sejour vid rodret.
har hus värt 100 miljoner
Själv bor Dai med sin familj i ett hus värt 100 milj pund nära Buckingham Palace. Hans tillgångar finns främst i Kina och Xi Jinping har sedan flera år mer och mer strypt tillgångarna som lämnar landet för väst, inte minst för fotbollsprojekt som Reading FC, och främst fokuserat på Afrika.
EFL, English Football League, som administrerar de tre ligorna under Premier League, alltså Championship, League 1 och League 2, har samtidigt försökt nästan allt för att förändra denna fritt fall-situation. Totalt har 16 poäng dragits av i ligaspelet under de tre senaste åren. Den här säsongen har fyra minuspoäng delats ut. I somras klarade sig klubben undan en likvideringsorder och EFL:s försök att diskvalificera Dai Yongge som ägare har av olika skäl inte lyckats (hur han blev godkänd som klubbägare är en gåta i sig). I slutet av november undvek Yongge nya poängavdrag genom att betala spelartruppen dess försenande löner, men inte de andra anställda i klubben.
Totalt har över 20 personer sagts upp och egentligen fungerar ingenting i klubben längre. Elen på anläggningen är av och på, spelarna tar med sin egen mat och flera gånger har den lokala tröjsponsorn steppar in med bidrag för löner och räkningar.
Enligt källor har Dau Yongge haft tre olika intressenter som köpare, men aldrig kommit till förhandlingsbordet. Ingen förstår riktigt varför. Är han bakbunden av Xi Jinping? Det är det mest troliga, i samklang med den uppenbara insikten att drömmen om TV-intäkterna i Premier League är totalt avlägsna.
"Det är ganska ovanligt för en ägare att bara sitta där, och inte göra någonting. Det är något nytt för oss och det är en utmaning," säger EFL:s ordförande, liverpoolveteranen Rick Parry.
Readings fans använder parollen "Sell before we Dai" och stormade planen i den 16:e min i matchen mot Port Vale nyligen, en symbolhandling för de minuspoäng som delats ut, och fick matchen avbruten med rubriker i stora delar av fotbollsvärlden efteråt.
Bara en tidsfråga
Managern Ruben Selles har fått sälja ett par av sina bästa spelare den senaste tiden och medger uppriktigt att han jobbar dag för dag, utan att veta vad som kommer att hända framöver. Det gör ingen i Reading, men det mest troliga är att en konkursförvaltning väntar i en nära framtid med fler poängavdrag och sedermera en nedflyttning till den fjärde divisionen, League 2, i vår.
För Readings alla fans spelar det ingen roll så länge Dai Yongge inte är kvar vid rodret.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Nu har det hänt igen. En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.
– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.