Klubben tappar 8 miljoner i veckan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

London: Dai Yongge är namnet på mångas läppar i Reading, men av helt fel anledningar. 

Den kinesiske affärsmannen har kört stadens stolthet, fotbollsklubben Reading FC, i botten och klubben går back med cirka 8 miljoner kr i veckan i Englands tredje division och har totalt 2,5 miljarder kr i skulder.

Hur är det ens möjligt? Xi Jinping är en ledtråd.

Fotbollsverksamheten i Reading, är besynnerlig av alla tänkbar skäl...

Reading ligger sex mil väster om London, med cirka 300 000 invånare, och har ett hyfsat stort universitet, ett tech-inspirerat näringsliv, och dessutom en årlig musikfestival som lockar stora massor av ungdomar. Den rockfestivalen går mycket bättre än Reading FC, stadens fotbollsklubb.  

Konkurs det troliga

Storleken på staden och närheten till London borde göra Reading till ett givet inslag i Championship, med chans på spel i Premier League, där klubben som bäst har slutat åtta, säsongen 2006-2007. Det är bara elva år sedan Reading FC senast spelade i Premier League och nio år sedan laget gick till semifinal i FA-cupen. Så det finns både framgång och historia i "The Royals", som klubben kallas.

Men nu är verkligheten en helt annan. Enter Dai Yongge och Xi Jinping. Och hittas ingen köpare snart är det troligt att Reading FC, som grundades 1870, går i konkurs.

Två andra klubbar har gått i konkurs under de senaste åren under ledning av Dai & Co. KSV Roeselare, som spelade i Belgiens högsta liga  så sent som 2010, och Beijing Renhe, en kinesisk Super League-klubb som också spelade i asiatiska Champions League, hamnade båda i ekonomiskt obestånd och finns inte längre. 

Vi behöver vidga bilden en aning för att se helheten runt detta. Xi Jinpin var det, ja.

Den kinesiska statens satsning på fotboll fokuserade inte bara på den nu spruckna inhemska superligan med stjärnor med monsterlöner utan även på köp och investeringar i den europeiska fotbollen. Allt för att öka inflytande och insyn med sedeldiplomati; precis som med dagens saudiska vittvätt i främst fotbollsvärlden.

Familjeförmögenhet

Dai, vars familjeförmögenhet byggt på uppförandet av stora köpcentrum, tog över Reading våren 2017, två veckor innan laget förlorade playoffinalen till Premier League på straffar mot Huddersfield.

Sedan dess har det i praktiken bara gått utför. Dai har kort och gott inte brytt sig ett skvatt om klubben och fansen rasar.

De ackumulerade skulderna är hisnande 200 miljoner pund, cirka 2,6 miljarder kr, och kraven från skatteverket och kreditorerna ökar dagligen. Dessa hade varit än större utan försäljningen av klubbens stadion till ett Dai-ägt företag för 40 miljoner pund, i ett litet bokslutstrick, anno 2019.

Reading går med förlust med 600 000 pund, cirka 8 milj kr, varje vecka. Självklart är detta ohållbart. Vad gör då Dai? Ja, som sagt, nästan ingenting. 

Det verkar som att han bara vill vattna ur det sista som går ur klubben genom att sälja de yngsta och bästa spelarna och träningsanläggningen innan allt är över. Enda egentliga tillgången nu är alltså träningsanläggningen Bearwood Park som Dai Yongge faktiskt investerat 50 milj pund i under sin 6,5 år långa sejour vid rodret.

har hus värt 100 miljoner

Själv bor Dai med sin familj i ett hus värt 100 milj pund nära Buckingham Palace. Hans tillgångar finns främst i Kina och Xi Jinping har sedan flera år mer och mer strypt tillgångarna som lämnar landet för väst, inte minst för fotbollsprojekt som Reading FC, och främst fokuserat på Afrika.

EFL, English Football League, som administrerar de tre ligorna under Premier League, alltså Championship, League 1 och League 2, har samtidigt försökt nästan allt för att förändra denna fritt fall-situation. Totalt har 16 poäng dragits av i ligaspelet under de tre senaste åren. Den här säsongen har fyra minuspoäng delats ut. I somras klarade sig klubben undan en likvideringsorder och EFL:s försök att diskvalificera Dai Yongge som ägare har av olika skäl inte lyckats (hur han blev godkänd som klubbägare är en gåta i sig). I slutet av november undvek Yongge nya poängavdrag genom att betala spelartruppen dess försenande löner, men inte de andra anställda i klubben. 

Totalt har över 20 personer sagts upp och egentligen fungerar ingenting i klubben längre. Elen på anläggningen är av och på, spelarna tar med sin egen mat och flera gånger har den lokala tröjsponsorn steppar in med bidrag för löner och räkningar.

Enligt källor har Dau Yongge haft tre olika intressenter som köpare, men aldrig kommit till förhandlingsbordet. Ingen förstår riktigt varför. Är han bakbunden av Xi Jinping? Det är det mest troliga, i samklang med den uppenbara insikten att drömmen om TV-intäkterna i Premier League är totalt avlägsna.

"Det är ganska ovanligt för en ägare att bara sitta där, och inte göra någonting. Det är något nytt för oss och det är en utmaning," säger EFL:s ordförande, liverpoolveteranen Rick Parry.


Readings fans använder parollen "Sell before we Dai" och stormade planen i den 16:e min i matchen mot Port Vale nyligen, en symbolhandling för de minuspoäng som delats ut, och fick matchen avbruten med rubriker i stora delar av fotbollsvärlden efteråt.

Bara en tidsfråga

Managern Ruben Selles har fått sälja ett par av sina bästa spelare den senaste tiden och medger uppriktigt att han jobbar dag för dag, utan att veta vad som kommer att hända framöver. Det gör ingen i Reading, men det mest troliga är att en konkursförvaltning väntar i en nära framtid med fler poängavdrag och sedermera en nedflyttning till den fjärde divisionen, League 2, i vår. 

För Readings alla fans spelar det ingen roll så länge Dai Yongge inte är kvar vid rodret. 

 


Dan Vikman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.