Klubben tappar 8 miljoner i veckan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

London: Dai Yongge är namnet på mångas läppar i Reading, men av helt fel anledningar. 

Den kinesiske affärsmannen har kört stadens stolthet, fotbollsklubben Reading FC, i botten och klubben går back med cirka 8 miljoner kr i veckan i Englands tredje division och har totalt 2,5 miljarder kr i skulder.

Hur är det ens möjligt? Xi Jinping är en ledtråd.

Fotbollsverksamheten i Reading, är besynnerlig av alla tänkbar skäl...

Reading ligger sex mil väster om London, med cirka 300 000 invånare, och har ett hyfsat stort universitet, ett tech-inspirerat näringsliv, och dessutom en årlig musikfestival som lockar stora massor av ungdomar. Den rockfestivalen går mycket bättre än Reading FC, stadens fotbollsklubb.  

Konkurs det troliga

Storleken på staden och närheten till London borde göra Reading till ett givet inslag i Championship, med chans på spel i Premier League, där klubben som bäst har slutat åtta, säsongen 2006-2007. Det är bara elva år sedan Reading FC senast spelade i Premier League och nio år sedan laget gick till semifinal i FA-cupen. Så det finns både framgång och historia i "The Royals", som klubben kallas.

Men nu är verkligheten en helt annan. Enter Dai Yongge och Xi Jinping. Och hittas ingen köpare snart är det troligt att Reading FC, som grundades 1870, går i konkurs.

Två andra klubbar har gått i konkurs under de senaste åren under ledning av Dai & Co. KSV Roeselare, som spelade i Belgiens högsta liga  så sent som 2010, och Beijing Renhe, en kinesisk Super League-klubb som också spelade i asiatiska Champions League, hamnade båda i ekonomiskt obestånd och finns inte längre. 

Vi behöver vidga bilden en aning för att se helheten runt detta. Xi Jinpin var det, ja.

Den kinesiska statens satsning på fotboll fokuserade inte bara på den nu spruckna inhemska superligan med stjärnor med monsterlöner utan även på köp och investeringar i den europeiska fotbollen. Allt för att öka inflytande och insyn med sedeldiplomati; precis som med dagens saudiska vittvätt i främst fotbollsvärlden.

Familjeförmögenhet

Dai, vars familjeförmögenhet byggt på uppförandet av stora köpcentrum, tog över Reading våren 2017, två veckor innan laget förlorade playoffinalen till Premier League på straffar mot Huddersfield.

Sedan dess har det i praktiken bara gått utför. Dai har kort och gott inte brytt sig ett skvatt om klubben och fansen rasar.

De ackumulerade skulderna är hisnande 200 miljoner pund, cirka 2,6 miljarder kr, och kraven från skatteverket och kreditorerna ökar dagligen. Dessa hade varit än större utan försäljningen av klubbens stadion till ett Dai-ägt företag för 40 miljoner pund, i ett litet bokslutstrick, anno 2019.

Reading går med förlust med 600 000 pund, cirka 8 milj kr, varje vecka. Självklart är detta ohållbart. Vad gör då Dai? Ja, som sagt, nästan ingenting. 

Det verkar som att han bara vill vattna ur det sista som går ur klubben genom att sälja de yngsta och bästa spelarna och träningsanläggningen innan allt är över. Enda egentliga tillgången nu är alltså träningsanläggningen Bearwood Park som Dai Yongge faktiskt investerat 50 milj pund i under sin 6,5 år långa sejour vid rodret.

har hus värt 100 miljoner

Själv bor Dai med sin familj i ett hus värt 100 milj pund nära Buckingham Palace. Hans tillgångar finns främst i Kina och Xi Jinping har sedan flera år mer och mer strypt tillgångarna som lämnar landet för väst, inte minst för fotbollsprojekt som Reading FC, och främst fokuserat på Afrika.

EFL, English Football League, som administrerar de tre ligorna under Premier League, alltså Championship, League 1 och League 2, har samtidigt försökt nästan allt för att förändra denna fritt fall-situation. Totalt har 16 poäng dragits av i ligaspelet under de tre senaste åren. Den här säsongen har fyra minuspoäng delats ut. I somras klarade sig klubben undan en likvideringsorder och EFL:s försök att diskvalificera Dai Yongge som ägare har av olika skäl inte lyckats (hur han blev godkänd som klubbägare är en gåta i sig). I slutet av november undvek Yongge nya poängavdrag genom att betala spelartruppen dess försenande löner, men inte de andra anställda i klubben. 

Totalt har över 20 personer sagts upp och egentligen fungerar ingenting i klubben längre. Elen på anläggningen är av och på, spelarna tar med sin egen mat och flera gånger har den lokala tröjsponsorn steppar in med bidrag för löner och räkningar.

Enligt källor har Dau Yongge haft tre olika intressenter som köpare, men aldrig kommit till förhandlingsbordet. Ingen förstår riktigt varför. Är han bakbunden av Xi Jinping? Det är det mest troliga, i samklang med den uppenbara insikten att drömmen om TV-intäkterna i Premier League är totalt avlägsna.

"Det är ganska ovanligt för en ägare att bara sitta där, och inte göra någonting. Det är något nytt för oss och det är en utmaning," säger EFL:s ordförande, liverpoolveteranen Rick Parry.


Readings fans använder parollen "Sell before we Dai" och stormade planen i den 16:e min i matchen mot Port Vale nyligen, en symbolhandling för de minuspoäng som delats ut, och fick matchen avbruten med rubriker i stora delar av fotbollsvärlden efteråt.

Bara en tidsfråga

Managern Ruben Selles har fått sälja ett par av sina bästa spelare den senaste tiden och medger uppriktigt att han jobbar dag för dag, utan att veta vad som kommer att hända framöver. Det gör ingen i Reading, men det mest troliga är att en konkursförvaltning väntar i en nära framtid med fler poängavdrag och sedermera en nedflyttning till den fjärde divisionen, League 2, i vår. 

För Readings alla fans spelar det ingen roll så länge Dai Yongge inte är kvar vid rodret. 

 


Dan Vikman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.