I Italien var Svennis lyckligast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

LONDON. – Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa Sven-Göran Eriksson i Söndagsintervjun.

Det gav ett smärtsamt eko i fotbollsvärlden.

Och vi led alla.

Sven-Göran "Svennis" Eriksson var en omsusad förbundskapten och populär klubbtränare. hans han kan betrakta ett unikt fotbollsliv. Foto: Bertil Ericson /

Jag bläddrar bland minnen när jag hör intervjun igen. Rubrikerna har lagt sig. Det är vardag. Igen. Livet går vidare.

Men nu är det Genua, det är 1994, en småkall, sen kväll i april, och där kastas han upp i luften, Sven-Göran Eriksson, hissad av Gullit, Lombardo, Mancini, Pagliuca, bland flera andra av den särklassiga fotbollsadel som fanns i den tidens Sampdoria, mitt på den intima och fullsatta Stadio Luigi Ferraris.

Han bara log

"Samp" hade just vunnit Coppa Italia, den italienska cupen, efter att ha kört över Ancona med 6-1 på hemmaplan i returmatchen efter 0-0 i första matchen, med en brutal offensiv uppvisning i andra halvlek. 40 000 åskådare bara studsade upp och ned. Svennis bara log och strödde beröm över spelarna.

 Jag var där med fotograf Per Broman - ja, den eminente Broman som senare skulle grunda Fotografiska med sin bror Jan - och vi följde Eriksson under någon vecka med träningar och matcher hit och dit.

- Men killar, följer ni efter mig, skojade Svennis. Nä, nu ska vi snacka, men sen måste ni lova mig en sak.

- Vad?

- Ni måste ut och njuta av maten och vinet.

Det var en sån klockren Svennis-kommentar, mitt i larmet.

Jag tror att det är i Italien som Sven-Göran Eriksson har varit som allra lyckligast under sin långa, framgångsrika karriär som tränare, det var inte bara landet, människorna och klimatet som tilltalade honom, utan främst den extrema nivå av total världsklass som vi såg i serie A under den tidsepoken innan pengarna försvann. Den italienska ligan var inte Premier League varje helg, det var Champions League varje helg, med världens bästa spelare i var och varannat lag. 

Med Platt och Mancini

Just Sampdoria spelade denna säsong, 1993-94, en nästan löjligt vacker anfallsfotboll med Mancini och David Platt som nav, med Lombardo som en häst på grönbete och med Gullit som skyttekung, och det var "Svennis" som styrde vid rodret när laget gjorde flest mål av alla lagen i serie A den säsongen, man slutade trea i ligan och vann alltså den inhemska cupen. 

Det är värt att påminna om såna här saker kring "Svennis" nu, för tiden går fort och det är så mycket i hans fantastiska tränargärning med början i IFK Göteborg som glöms bort när så mycket fokus är på tiden i England och annat. 

Jag flyttar fram tiden, sex år senare, vi är i Rom, och nu jobbar jag och "Svennis" ihop, han som aktieägare och jag som skribent på den lika klassiska som mytomspunna mångmiljonsatsningen Eurofootball.com. 

Nu har "Svennis" ett drömjobb som manager i Lazio, det är säsongen 1999-2000, och detta Lazio är förmodligen det bästa laget som aldrig fick vinna Champions League. Klubben vann serie A och italienska cupen i en klassisk dubbel, med Mihajlovic, Salas, Veron, Boksic, Inzaghi, Simeone och Almeyda i några av huvudrollerna, men gick bet i kvartsfinalen i Champions League. 

På Lazios träningsläger i Göteborg fick jag bo på spelarhotellet och hade första tjing på intervjuer, mitt framför näsan på de italienska, tillresta journalisterna.

 Den lynnige Pavel Nedved stod på tur och jag tror han sa något i stil med "varför måste jag prata med honom" - ja, alltså ... - men när någon, jag tror det var den väldige Pancaro, förklarade att "Mr Eriksson" var involverad i den där fotbollssajten - capisce… - så ställde den tjeckiske  evighetsmaskinen Nedved upp  för en intervju med ett litet leende på läpparna. Jag ler fortfarande brett när jag tänker på det.

Ett år till

Här i England blev Sven-Göran Erikssons dramatiska Söndagsintervju i Sveriges Radio P1 en mycket stor nyhet.

Jag kan se framför mig hur intervjuaren Martin Wicklin tappade hakan när Eriksson berättade hur illa det var ställt med cancern med meningen som gav eko i hela fotbollsvärlden.

– Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa han i Söndagsintervjun.

Och vi led alla.

Samtidigt var detta en klassisk Svennis, det fanns ingen inövad dramaturgi eller något planerat över detta; det kändes som att det bara kom sig naturligt att berätta just där och då, utan krusiduller. 

Svennis hyllas stort i framför allt England, där han var omsusad förbundskapten mellan 2001 och 2006.

"Ta inget för givet"

- Man får lura hjärnan, sa han. Se det positiva i saker och ting, gräv inte ner dig för motgång, för det här är den största motgången givetvis, men gör något bra av det.

Svennis har aldrig tappat sin berömda stil och klass, det har genomsyrat hela hans livsgärning känns det som, en känsla av att aldrig ta något för givet och uppskatta dagen och möjligheterna som de är, också bland motgångar och krockar. Det fortsätter in i det sista, och vem vet hur länge det varar.

Förmodligen får vi till och med se Sven-Göran Eriksson, 75, som manager i Liverpool för en dag också senare i år. Som sin pappa var och är Svennis en trogen Liverpool-supporter och nu höjs röster i Liverpools supporterled för att låta Svennis vara tränare i en välgörenhetsmatch mellan gamla stjärnor i Liverpool och Ajax på Anfield i slutet av mars.

Då kan Torsbys store son kryssa av den punkten också i sin långa, glittrande tränarkarriär.

Dan Vikman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.