I Italien var Svennis lyckligast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

LONDON. – Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa Sven-Göran Eriksson i Söndagsintervjun.

Det gav ett smärtsamt eko i fotbollsvärlden.

Och vi led alla.

Sven-Göran "Svennis" Eriksson var en omsusad förbundskapten och populär klubbtränare. hans han kan betrakta ett unikt fotbollsliv. Foto: Bertil Ericson /

Jag bläddrar bland minnen när jag hör intervjun igen. Rubrikerna har lagt sig. Det är vardag. Igen. Livet går vidare.

Men nu är det Genua, det är 1994, en småkall, sen kväll i april, och där kastas han upp i luften, Sven-Göran Eriksson, hissad av Gullit, Lombardo, Mancini, Pagliuca, bland flera andra av den särklassiga fotbollsadel som fanns i den tidens Sampdoria, mitt på den intima och fullsatta Stadio Luigi Ferraris.

Han bara log

"Samp" hade just vunnit Coppa Italia, den italienska cupen, efter att ha kört över Ancona med 6-1 på hemmaplan i returmatchen efter 0-0 i första matchen, med en brutal offensiv uppvisning i andra halvlek. 40 000 åskådare bara studsade upp och ned. Svennis bara log och strödde beröm över spelarna.

 Jag var där med fotograf Per Broman - ja, den eminente Broman som senare skulle grunda Fotografiska med sin bror Jan - och vi följde Eriksson under någon vecka med träningar och matcher hit och dit.

- Men killar, följer ni efter mig, skojade Svennis. Nä, nu ska vi snacka, men sen måste ni lova mig en sak.

- Vad?

- Ni måste ut och njuta av maten och vinet.

Det var en sån klockren Svennis-kommentar, mitt i larmet.

Jag tror att det är i Italien som Sven-Göran Eriksson har varit som allra lyckligast under sin långa, framgångsrika karriär som tränare, det var inte bara landet, människorna och klimatet som tilltalade honom, utan främst den extrema nivå av total världsklass som vi såg i serie A under den tidsepoken innan pengarna försvann. Den italienska ligan var inte Premier League varje helg, det var Champions League varje helg, med världens bästa spelare i var och varannat lag. 

Med Platt och Mancini

Just Sampdoria spelade denna säsong, 1993-94, en nästan löjligt vacker anfallsfotboll med Mancini och David Platt som nav, med Lombardo som en häst på grönbete och med Gullit som skyttekung, och det var "Svennis" som styrde vid rodret när laget gjorde flest mål av alla lagen i serie A den säsongen, man slutade trea i ligan och vann alltså den inhemska cupen. 

Det är värt att påminna om såna här saker kring "Svennis" nu, för tiden går fort och det är så mycket i hans fantastiska tränargärning med början i IFK Göteborg som glöms bort när så mycket fokus är på tiden i England och annat. 

Jag flyttar fram tiden, sex år senare, vi är i Rom, och nu jobbar jag och "Svennis" ihop, han som aktieägare och jag som skribent på den lika klassiska som mytomspunna mångmiljonsatsningen Eurofootball.com. 

Nu har "Svennis" ett drömjobb som manager i Lazio, det är säsongen 1999-2000, och detta Lazio är förmodligen det bästa laget som aldrig fick vinna Champions League. Klubben vann serie A och italienska cupen i en klassisk dubbel, med Mihajlovic, Salas, Veron, Boksic, Inzaghi, Simeone och Almeyda i några av huvudrollerna, men gick bet i kvartsfinalen i Champions League. 

På Lazios träningsläger i Göteborg fick jag bo på spelarhotellet och hade första tjing på intervjuer, mitt framför näsan på de italienska, tillresta journalisterna.

 Den lynnige Pavel Nedved stod på tur och jag tror han sa något i stil med "varför måste jag prata med honom" - ja, alltså ... - men när någon, jag tror det var den väldige Pancaro, förklarade att "Mr Eriksson" var involverad i den där fotbollssajten - capisce… - så ställde den tjeckiske  evighetsmaskinen Nedved upp  för en intervju med ett litet leende på läpparna. Jag ler fortfarande brett när jag tänker på det.

Ett år till

Här i England blev Sven-Göran Erikssons dramatiska Söndagsintervju i Sveriges Radio P1 en mycket stor nyhet.

Jag kan se framför mig hur intervjuaren Martin Wicklin tappade hakan när Eriksson berättade hur illa det var ställt med cancern med meningen som gav eko i hela fotbollsvärlden.

– Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa han i Söndagsintervjun.

Och vi led alla.

Samtidigt var detta en klassisk Svennis, det fanns ingen inövad dramaturgi eller något planerat över detta; det kändes som att det bara kom sig naturligt att berätta just där och då, utan krusiduller. 

Svennis hyllas stort i framför allt England, där han var omsusad förbundskapten mellan 2001 och 2006.

"Ta inget för givet"

- Man får lura hjärnan, sa han. Se det positiva i saker och ting, gräv inte ner dig för motgång, för det här är den största motgången givetvis, men gör något bra av det.

Svennis har aldrig tappat sin berömda stil och klass, det har genomsyrat hela hans livsgärning känns det som, en känsla av att aldrig ta något för givet och uppskatta dagen och möjligheterna som de är, också bland motgångar och krockar. Det fortsätter in i det sista, och vem vet hur länge det varar.

Förmodligen får vi till och med se Sven-Göran Eriksson, 75, som manager i Liverpool för en dag också senare i år. Som sin pappa var och är Svennis en trogen Liverpool-supporter och nu höjs röster i Liverpools supporterled för att låta Svennis vara tränare i en välgörenhetsmatch mellan gamla stjärnor i Liverpool och Ajax på Anfield i slutet av mars.

Då kan Torsbys store son kryssa av den punkten också i sin långa, glittrande tränarkarriär.

Dan Vikman

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.