I Italien var Svennis lyckligast
LONDON. – Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa Sven-Göran Eriksson i Söndagsintervjun.
Det gav ett smärtsamt eko i fotbollsvärlden.
Och vi led alla.
Jag bläddrar bland minnen när jag hör intervjun igen. Rubrikerna har lagt sig. Det är vardag. Igen. Livet går vidare.
Men nu är det Genua, det är 1994, en småkall, sen kväll i april, och där kastas han upp i luften, Sven-Göran Eriksson, hissad av Gullit, Lombardo, Mancini, Pagliuca, bland flera andra av den särklassiga fotbollsadel som fanns i den tidens Sampdoria, mitt på den intima och fullsatta Stadio Luigi Ferraris.
Han bara log
"Samp" hade just vunnit Coppa Italia, den italienska cupen, efter att ha kört över Ancona med 6-1 på hemmaplan i returmatchen efter 0-0 i första matchen, med en brutal offensiv uppvisning i andra halvlek. 40 000 åskådare bara studsade upp och ned. Svennis bara log och strödde beröm över spelarna.
Jag var där med fotograf Per Broman - ja, den eminente Broman som senare skulle grunda Fotografiska med sin bror Jan - och vi följde Eriksson under någon vecka med träningar och matcher hit och dit.
- Men killar, följer ni efter mig, skojade Svennis. Nä, nu ska vi snacka, men sen måste ni lova mig en sak.
- Vad?
- Ni måste ut och njuta av maten och vinet.
Det var en sån klockren Svennis-kommentar, mitt i larmet.
Jag tror att det är i Italien som Sven-Göran Eriksson har varit som allra lyckligast under sin långa, framgångsrika karriär som tränare, det var inte bara landet, människorna och klimatet som tilltalade honom, utan främst den extrema nivå av total världsklass som vi såg i serie A under den tidsepoken innan pengarna försvann. Den italienska ligan var inte Premier League varje helg, det var Champions League varje helg, med världens bästa spelare i var och varannat lag.
Med Platt och Mancini
Just Sampdoria spelade denna säsong, 1993-94, en nästan löjligt vacker anfallsfotboll med Mancini och David Platt som nav, med Lombardo som en häst på grönbete och med Gullit som skyttekung, och det var "Svennis" som styrde vid rodret när laget gjorde flest mål av alla lagen i serie A den säsongen, man slutade trea i ligan och vann alltså den inhemska cupen.
Det är värt att påminna om såna här saker kring "Svennis" nu, för tiden går fort och det är så mycket i hans fantastiska tränargärning med början i IFK Göteborg som glöms bort när så mycket fokus är på tiden i England och annat.
Jag flyttar fram tiden, sex år senare, vi är i Rom, och nu jobbar jag och "Svennis" ihop, han som aktieägare och jag som skribent på den lika klassiska som mytomspunna mångmiljonsatsningen Eurofootball.com.
Nu har "Svennis" ett drömjobb som manager i Lazio, det är säsongen 1999-2000, och detta Lazio är förmodligen det bästa laget som aldrig fick vinna Champions League. Klubben vann serie A och italienska cupen i en klassisk dubbel, med Mihajlovic, Salas, Veron, Boksic, Inzaghi, Simeone och Almeyda i några av huvudrollerna, men gick bet i kvartsfinalen i Champions League.
På Lazios träningsläger i Göteborg fick jag bo på spelarhotellet och hade första tjing på intervjuer, mitt framför näsan på de italienska, tillresta journalisterna.
Den lynnige Pavel Nedved stod på tur och jag tror han sa något i stil med "varför måste jag prata med honom" - ja, alltså ... - men när någon, jag tror det var den väldige Pancaro, förklarade att "Mr Eriksson" var involverad i den där fotbollssajten - capisce… - så ställde den tjeckiske evighetsmaskinen Nedved upp för en intervju med ett litet leende på läpparna. Jag ler fortfarande brett när jag tänker på det.
Ett år till
Här i England blev Sven-Göran Erikssons dramatiska Söndagsintervju i Sveriges Radio P1 en mycket stor nyhet.
Jag kan se framför mig hur intervjuaren Martin Wicklin tappade hakan när Eriksson berättade hur illa det var ställt med cancern med meningen som gav eko i hela fotbollsvärlden.
– Jag vet ju på ett ungefär att i bästa fall har jag ett år, i sämsta fall mindre, sa han i Söndagsintervjun.
Och vi led alla.
Samtidigt var detta en klassisk Svennis, det fanns ingen inövad dramaturgi eller något planerat över detta; det kändes som att det bara kom sig naturligt att berätta just där och då, utan krusiduller.
Svennis hyllas stort i framför allt England, där han var omsusad förbundskapten mellan 2001 och 2006.
"Ta inget för givet"
- Man får lura hjärnan, sa han. Se det positiva i saker och ting, gräv inte ner dig för motgång, för det här är den största motgången givetvis, men gör något bra av det.
Svennis har aldrig tappat sin berömda stil och klass, det har genomsyrat hela hans livsgärning känns det som, en känsla av att aldrig ta något för givet och uppskatta dagen och möjligheterna som de är, också bland motgångar och krockar. Det fortsätter in i det sista, och vem vet hur länge det varar.
Förmodligen får vi till och med se Sven-Göran Eriksson, 75, som manager i Liverpool för en dag också senare i år. Som sin pappa var och är Svennis en trogen Liverpool-supporter och nu höjs röster i Liverpools supporterled för att låta Svennis vara tränare i en välgörenhetsmatch mellan gamla stjärnor i Liverpool och Ajax på Anfield i slutet av mars.
Då kan Torsbys store son kryssa av den punkten också i sin långa, glittrande tränarkarriär.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar