Inte undra på att de hoppar av

Om idrotten fokuserar för mycket på tävlingsmomenten, då hoppar flickorna av idrotten när de går på högstadiet. Det visar en ny studie som Åsa Bringsén, forskare vid Högskolan Kristianstad, tagit fram.
Det måste också vara roligt att få träffa kompisar och inte bara hetsa inför nästa tävling. Nu kommer nya fakta som påvisar att tjejer slutar tidigt för att det blir för mycket allvar.Foto: Henrik Montgomery, Scanpix

 

När hennes rapport släpptes blev Åsa Bringsén, forskare vid HKR, nerringd av olika media.

Blev helt överrumplad

- Jag blev helt överumplad av all uppmärksamhet över min forskningsrapport, säger en glad Åsa som genomfört studien på uppdrag av Skåneidrotten, och kommunerna i Kristianstad, Hässleholm, Höör, Hörby, Perstorp, Osby, Bromölla och Östra Göinge.

Åsa fick forskningsuppdraget efter att Skåneidrotten och de åtta kommunerna i nordöstra Skåne gjorde en mätning 2010 och då kunde konstatera att avhoppen från idrottsaktiviteter bland flickor var många.

Kommunerna ville hitta orsakerna och försöka vända trenden. Studien bygger på fokusgruppsintervjuer med 244 tjejer i åldern 13-16 år som är bosatta i de åtta deltagande kommunerna.

Bort med prestationskraven

- Just tävlingsmomenten och prestationsfokuseringen gör att många flickor slutar med aktiviteter, säger Åsa.

Forskningsresultaten innebär att om tjejerna ska stanna och även få tillbaka dem krävs en mindre tävlingsfokuserade idrott. Rekommendationen är att skolidrottenska anpassas i en del projektkommuner och även verksamheten bland föreningarna måste förändras. 

- Det är viktigt att anpassa idrotten efter önskemål från de som utövar den, menar Åsa.

Studenterna Petra Andersson, Lina Ejlertsson och Frida Arthursson Kjell på Folkhälsopedagogiska programmet vid HKR har också skrivit uppsatser och gjort sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU, inom ramen för projektet.

Här kan du läsa Åsa Bringséns hela studie: Studien Tjejidrott

Fakta

Om idrotten fokuserar för mycket på tävlingsmomenten, då hoppar flickorna av idrottsaktiviteterna när de går på högstadiet, visar en ny studie som Åsa Bringsén, forskare vid Högskolan Kristianstad, tagit fram.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.