Kommunerna som verkligen tror på svenskt OS
Falun, Åre och Östersund har skrivit under kommungarantier för att gå vidare med arbetet att få OS och Paralympics till Sverige 2030.
– Vi har ett brett politiskt stöd i kommunerna och en gemensam bild att vi kan arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
Senaste i raden av kommuner att ge grönt ljus var Falun i tisdags. Kommunstyrelsen har undertecknat en arenagaranti, som innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet om Sverige tilldelas vinter-OS 2030, och en kommungaranti om att de olympiska stadgarna och etiska regler ska följas.
"Känns historiskt"
– Trots att det bara är frågan om att säga ja till en ansökan så känns det ändå lite historiskt. Jag är stolt över att vi fattar det här beslutet som en nästintill enig kommunstyrelse tog. Det skickar tydliga signaler om att i Falun så kommer vi tillsammans arbeta för den bästa ansökan och förhoppningsvis om det går vägen, framåt 2030, det bästa genomförandet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Ett vinter-OS 2030 skulle vara positivt för Falun och Dalarna. Vi är i dag en stad med tydlig idrottsprofil och ska vara stolta över att ha riksskidstadion i vår kommun. Även besöksnäringen i länet skulle gynnas av ett OS. Att IOK ser vikten av hållbarhet och vill använda sig av befintliga arenor är en viktig och avgörande faktor, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).
På samma sätt har Åre och Östersund skrivit under dokument under de senaste veckorna.
- Arenagarantin (Venue Use Garantee) innebär att kommun förbinder sig att upplåta arenor om Sverige tilldelas spelen.
- Kommungarantin (Municipality Guarantee) innebär att kommunen ska efterleva de olympiska stadgarna och IOK:s etiska.
– Vi har hela tiden känt oss trygga med att arenor för att genomföra Paralympics och OS i Sverige finns i de här regionerna. Därför är det glädjande att kommunerna också ser att spelen kan vara en katalysator för både utveckling och ekonomi, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.
Löpande dialog med IOK
Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är i löpande dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresse att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030. Sveriges hållbara upplägg för spelen innebär att OS ska fördelas över flera orter: Falun (längd/backe/nordisk kombination), Stockholm/Södertälje/Solna (ishockey/konståkning), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte) samt kälksport i Lettland.
I slutet av året tar IOK beslut om vilka projekt som bjuds in i fas tre, som innebär en målinriktad dialog. IOK har valt att dela ut värdskap till spelen 2030 och 2034 samtidigt. Ett beslut förväntas komma under sommaren 2024.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Utan att uppgörelsen fått särskilt stor uppmärksamhet har Sverige gått in i Macolinkonventionen
Regeringen tog beslutet att Sverige ska bli en del av Europarådets konvention mot matchfixning, den så kallade Macolinkonventionen. Det är ett led i att bekämpa Matchfixning som växer internationellt och utgör ett starkt hot mot idrotten - och Sverige är inget undantag.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar