Kommunerna som verkligen tror på svenskt OS

Falun, Åre och Östersund har skrivit under kommungarantier för att gå vidare med arbetet att få OS och Paralympics till Sverige 2030.

– Vi har ett brett politiskt stöd i kommunerna och en gemensam bild att vi kan arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Senaste i raden av kommuner att ge grönt ljus var Falun i tisdags. Kommunstyrelsen har undertecknat en arenagaranti, som innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet om Sverige tilldelas vinter-OS 2030, och en kommungaranti om att de olympiska stadgarna och etiska regler ska följas.

"Känns historiskt"

– Trots att det bara är frågan om att säga ja till en ansökan så känns det ändå lite historiskt. Jag är stolt över att vi fattar det här beslutet som en nästintill enig kommunstyrelse tog. Det skickar tydliga signaler om att i Falun så kommer vi tillsammans arbeta för den bästa ansökan och förhoppningsvis om det går vägen, framåt 2030, det bästa genomförandet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett vinter-OS 2030 skulle vara positivt för Falun och Dalarna. Vi är i dag en stad med tydlig idrottsprofil och ska vara stolta över att ha riksskidstadion i vår kommun. Även besöksnäringen i länet skulle gynnas av ett OS. Att IOK ser vikten av hållbarhet och vill använda sig av befintliga arenor är en viktig och avgörande faktor, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).

På samma sätt har Åre och Östersund skrivit under dokument under de senaste veckorna.

  • Arenagarantin (Venue Use Garantee) innebär att kommun förbinder sig att upplåta arenor om Sverige tilldelas spelen.
  • Kommungarantin (Municipality Guarantee) innebär att kommunen ska efterleva de olympiska stadgarna och IOK:s etiska.

– Vi har hela tiden känt oss trygga med att arenor för att genomföra Paralympics och OS i Sverige finns i de här regionerna. Därför är det glädjande att kommunerna också ser att spelen kan vara en katalysator för både utveckling och ekonomi, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.

Löpande dialog med IOK

Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är i löpande dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresse att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030. Sveriges hållbara upplägg för spelen innebär att OS ska fördelas över flera orter: Falun (längd/backe/nordisk kombination), Stockholm/Södertälje/Solna (ishockey/konståkning), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte) samt kälksport i Lettland.

I slutet av året tar IOK beslut om vilka projekt som bjuds in i fas tre, som innebär en målinriktad dialog. IOK har valt att dela ut värdskap till spelen 2030 och 2034 samtidigt. Ett beslut förväntas komma under sommaren 2024.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.