Kommunerna som verkligen tror på svenskt OS

Falun, Åre och Östersund har skrivit under kommungarantier för att gå vidare med arbetet att få OS och Paralympics till Sverige 2030.

– Vi har ett brett politiskt stöd i kommunerna och en gemensam bild att vi kan arrangera de mest hållbara spelen genom tiderna, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Senaste i raden av kommuner att ge grönt ljus var Falun i tisdags. Kommunstyrelsen har undertecknat en arenagaranti, som innebär att Falu kommun förbinder sig att upplåta skidstadion på Lugnet om Sverige tilldelas vinter-OS 2030, och en kommungaranti om att de olympiska stadgarna och etiska regler ska följas.

"Känns historiskt"

– Trots att det bara är frågan om att säga ja till en ansökan så känns det ändå lite historiskt. Jag är stolt över att vi fattar det här beslutet som en nästintill enig kommunstyrelse tog. Det skickar tydliga signaler om att i Falun så kommer vi tillsammans arbeta för den bästa ansökan och förhoppningsvis om det går vägen, framåt 2030, det bästa genomförandet, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Ett vinter-OS 2030 skulle vara positivt för Falun och Dalarna. Vi är i dag en stad med tydlig idrottsprofil och ska vara stolta över att ha riksskidstadion i vår kommun. Även besöksnäringen i länet skulle gynnas av ett OS. Att IOK ser vikten av hållbarhet och vill använda sig av befintliga arenor är en viktig och avgörande faktor, säger oppositionsrådet Susanne Martinsson (C).

På samma sätt har Åre och Östersund skrivit under dokument under de senaste veckorna.

  • Arenagarantin (Venue Use Garantee) innebär att kommun förbinder sig att upplåta arenor om Sverige tilldelas spelen.
  • Kommungarantin (Municipality Guarantee) innebär att kommunen ska efterleva de olympiska stadgarna och IOK:s etiska.

– Vi har hela tiden känt oss trygga med att arenor för att genomföra Paralympics och OS i Sverige finns i de här regionerna. Därför är det glädjande att kommunerna också ser att spelen kan vara en katalysator för både utveckling och ekonomi, säger SPK:s ordförande Åsa Llinares Norlin.

Löpande dialog med IOK

Sverige och SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) är i löpande dialog med IOK (Internationella Olympiska Kommittén) om intresse att anordna olympiska vinterspel och Paralympics i Sverige 2030. Sveriges hållbara upplägg för spelen innebär att OS ska fördelas över flera orter: Falun (längd/backe/nordisk kombination), Stockholm/Södertälje/Solna (ishockey/konståkning), Åre (alpint) och Östersund (skidskytte) samt kälksport i Lettland.

I slutet av året tar IOK beslut om vilka projekt som bjuds in i fas tre, som innebär en målinriktad dialog. IOK har valt att dela ut värdskap till spelen 2030 och 2034 samtidigt. Ett beslut förväntas komma under sommaren 2024.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen