Med en miljardär som präst...

Ett något annorlunda äktenskap har skett i Malmö i veckan. Invandrare och damer har funnit varandra och som präst har en miljardär agerat.
Dan Olofsson är entreprenären som lyckas med det mesta han företar sig och med stor behållning. En del av förmögenhet i affärsfären går nu till den nya fotbollsklubben i Malmö. Foto: Maja Suslin, Scanpix
Annons

 

FC Rosengårds ordförande Dzijat Redzep talade om ”en blind date som blev bra” medan LDB FC Malmös ordförande Håkan Wifvesson utbrast: ”Det sa bara klick!” när det tillkännagavs att damfotbollens LDB Malmö och invandrarföreningen FC Rosengård skapar förenat bo.

Veckans bröllop - trots Percy

Percy Nilsson gifte sig under storslagna former i egna Malmö Arena, men veckans bröllop var det mellan LDB Malmö och FC Rosengård.

Med ett rungande ja som det beskrevs gav medlemmarna i både LDB Malmö och FC Rosengård klartecken till en sammanslagning på sina respektive årsmöten.

Nu är det upp till bevis för den nya fotbollsklubben att lyckas med det de forna klubbarna misslyckats med på var sitt håll.

Ny storklubb

Malmö får en ny storklubb med plats för både dam- och herrfotboll samt elit- och breddverksamhet. Det långsiktiga målet är att göra damlaget till ett av de bästa i Europa samt etablera herrlaget i superettan. Namnet på den nya föreningen kommer att bli FC Rosengård.

LDB Malmös miljonskulder och konkurshotfrån i våras talas det nu tyst om.

”Flera företag hoppade av i december”, sa då klubbdirektören, Niclas Carlén, och visste inte hur klubben skulle klara krisen.

Widding Persson backade

Samtidigt tillkännagav klubbens skapare, Kent Widding Persson, att han backade ur LDB Malmö och angav personliga skäl. Som en gåva skänkte han klubben 1 miljon kronor.

Malmö stad gick in med pengar för att stoppa hotet. Likviditeten räddades med nöd och näppe. Nu har klubben lyckats få ihop till ett eget positivt kapital och Niclas Carlnén säger att det redan finns ett antal finansiärer som intresserat sig för den nya satsningen.

För LDB Malmö finns mycket att vinna ekonomiskt på en sammanslagning. Niclas Carlnén menar att LDB Malmö ensamt är för litet för att kunna bygga upp en fungerande marknadsprofil.

- Vår omsättning på 15 miljoner kronor är annars taket. Kan vi bygga upp en tydligare marknadsprofil blir det lättare att attrahera fler sponsorer, vilket genererar mer pengar, säger han.

Olofsson och son i huvudroller

Men exakt hur LDB har lämnat skulderna bakom sig vill inte någon berätta om öppet. Men alla tycks veta. Entreprenören och IT-miljardären Dan Olofsson har nämligen engagerat sig och då finns det resurser.

Han har tidigare delaktighet i klubben, han och Widding Persson står bakom storslagna World Woman Village i Malmö och likaså det sociala skolprojektet Star for Life i Sydafrika

Nu står ett annat av Olofssons företag, Danir AB, bakom satsningen på den nya klubben. Sonen Johan Glennmo sitter i FC Rosengårds styrelse.

- Danir AB tycker att båda föreningarna är intressanta i och med att de har ett stort socialt engagemang utanför fotbollen, säger Johan Glennmo själv.

Underskott stämmer inte

Fast Glenmo vill tona ned uppgifterna att företaget står bakom sammanslagningen.

- Idén om samarbetet har kommit från föreningarnas håll. Många i respektive styrelse känner varandra väl. Föreningarna är också lika varandra vad gäller värderingar. Från FC Rosengårds sida kan jag säga att vi ville göra det som vi tror är bäst för våra medlemmar och det tror vi är en sammanslagning är.

LDB Malmös miljonunderskott tycks inte skrämma.

- De klarade ju ändå året, så det är inte så farligt. I nuläget har vi en plattform för att bygga en ny förening och många företag intresserar sig för den sociala satsning vi gör, säger Johan Glennmo.

Damlaget prioriteras

Ett frågetecken är hur verksamheten kommer att se ut på sikt. I nuläget betonas att damlaget blir prioriterat.

På grund av LDB Malmös deltagande i Champions League är det inte klart när namnbytet kan ske. UEFA tillåter inte byte av namn under pågående tävling och nästa omgång genomförs först i mars.

Kort därefter drar damallsvenskan igång och inte heller fotbollsförbundet tillåter namnbyte under pågående tävling. Därför väntar man nu med spänning på besked från förbundet. 

Hyllade för intregrationsprojekt

FC Rosengård har en något skiftande bakgrund. Ursprungligen med namnet Drott som senare blev Malmö BI, en viss Zlatan Ibrahimovic har spelat här, men 2001 gick man samman med Turk Anadolu och blev till MABI. 2008 ändras namnet till FC Rosengård.

Oavsett form och namn har entusiasterna ideligen hyllats och tilldelats flera integrationspris under åren.

Freja Andersson

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Förhoppningen om färre restriktioner för idrotten finns inte i nuläget - i stället förlängs gällande restriktioner på grund av pandemin till den 17 maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen vilket innebär fortsatt 8 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Likaså blir det fortsatt stopp för ungdomar att börja idrotta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.