Med en miljardär som präst...

Ett något annorlunda äktenskap har skett i Malmö i veckan. Invandrare och damer har funnit varandra och som präst har en miljardär agerat.
Dan Olofsson är entreprenären som lyckas med det mesta han företar sig och med stor behållning. En del av förmögenhet i affärsfären går nu till den nya fotbollsklubben i Malmö. Foto: Maja Suslin, Scanpix

 

FC Rosengårds ordförande Dzijat Redzep talade om ”en blind date som blev bra” medan LDB FC Malmös ordförande Håkan Wifvesson utbrast: ”Det sa bara klick!” när det tillkännagavs att damfotbollens LDB Malmö och invandrarföreningen FC Rosengård skapar förenat bo.

Veckans bröllop - trots Percy

Percy Nilsson gifte sig under storslagna former i egna Malmö Arena, men veckans bröllop var det mellan LDB Malmö och FC Rosengård.

Med ett rungande ja som det beskrevs gav medlemmarna i både LDB Malmö och FC Rosengård klartecken till en sammanslagning på sina respektive årsmöten.

Nu är det upp till bevis för den nya fotbollsklubben att lyckas med det de forna klubbarna misslyckats med på var sitt håll.

Ny storklubb

Malmö får en ny storklubb med plats för både dam- och herrfotboll samt elit- och breddverksamhet. Det långsiktiga målet är att göra damlaget till ett av de bästa i Europa samt etablera herrlaget i superettan. Namnet på den nya föreningen kommer att bli FC Rosengård.

LDB Malmös miljonskulder och konkurshotfrån i våras talas det nu tyst om.

”Flera företag hoppade av i december”, sa då klubbdirektören, Niclas Carlén, och visste inte hur klubben skulle klara krisen.

Widding Persson backade

Samtidigt tillkännagav klubbens skapare, Kent Widding Persson, att han backade ur LDB Malmö och angav personliga skäl. Som en gåva skänkte han klubben 1 miljon kronor.

Malmö stad gick in med pengar för att stoppa hotet. Likviditeten räddades med nöd och näppe. Nu har klubben lyckats få ihop till ett eget positivt kapital och Niclas Carlnén säger att det redan finns ett antal finansiärer som intresserat sig för den nya satsningen.

För LDB Malmö finns mycket att vinna ekonomiskt på en sammanslagning. Niclas Carlnén menar att LDB Malmö ensamt är för litet för att kunna bygga upp en fungerande marknadsprofil.

- Vår omsättning på 15 miljoner kronor är annars taket. Kan vi bygga upp en tydligare marknadsprofil blir det lättare att attrahera fler sponsorer, vilket genererar mer pengar, säger han.

Olofsson och son i huvudroller

Men exakt hur LDB har lämnat skulderna bakom sig vill inte någon berätta om öppet. Men alla tycks veta. Entreprenören och IT-miljardären Dan Olofsson har nämligen engagerat sig och då finns det resurser.

Han har tidigare delaktighet i klubben, han och Widding Persson står bakom storslagna World Woman Village i Malmö och likaså det sociala skolprojektet Star for Life i Sydafrika

Nu står ett annat av Olofssons företag, Danir AB, bakom satsningen på den nya klubben. Sonen Johan Glennmo sitter i FC Rosengårds styrelse.

- Danir AB tycker att båda föreningarna är intressanta i och med att de har ett stort socialt engagemang utanför fotbollen, säger Johan Glennmo själv.

Underskott stämmer inte

Fast Glenmo vill tona ned uppgifterna att företaget står bakom sammanslagningen.

- Idén om samarbetet har kommit från föreningarnas håll. Många i respektive styrelse känner varandra väl. Föreningarna är också lika varandra vad gäller värderingar. Från FC Rosengårds sida kan jag säga att vi ville göra det som vi tror är bäst för våra medlemmar och det tror vi är en sammanslagning är.

LDB Malmös miljonunderskott tycks inte skrämma.

- De klarade ju ändå året, så det är inte så farligt. I nuläget har vi en plattform för att bygga en ny förening och många företag intresserar sig för den sociala satsning vi gör, säger Johan Glennmo.

Damlaget prioriteras

Ett frågetecken är hur verksamheten kommer att se ut på sikt. I nuläget betonas att damlaget blir prioriterat.

På grund av LDB Malmös deltagande i Champions League är det inte klart när namnbytet kan ske. UEFA tillåter inte byte av namn under pågående tävling och nästa omgång genomförs först i mars.

Kort därefter drar damallsvenskan igång och inte heller fotbollsförbundet tillåter namnbyte under pågående tävling. Därför väntar man nu med spänning på besked från förbundet. 

Hyllade för intregrationsprojekt

FC Rosengård har en något skiftande bakgrund. Ursprungligen med namnet Drott som senare blev Malmö BI, en viss Zlatan Ibrahimovic har spelat här, men 2001 gick man samman med Turk Anadolu och blev till MABI. 2008 ändras namnet till FC Rosengård.

Oavsett form och namn har entusiasterna ideligen hyllats och tilldelats flera integrationspris under åren.

Freja Andersson

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Fotbollen och handbollen storsatsar på hållbarhet – och det är två fotbollsälskare med ett hjärta som klappar för Blåvitt som får ansvaret: Caroline Waldheim för Svenska Fotbollförbundets arbete och Thomas Björn för VM i handboll 2023.
Hållbarhet är begrepp som blivit allt viktigare i samhället – även inom idrotten och då speciellt våra större och mest folkkära idrotter såsom fotboll, handboll, skidor, innebandy, golf, basket, ishockey och brottning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.