Kommunernas välvilja prövad igen
Sandvikens AIK har levt på lånad tid i flera år. Nu rapporteras om att verkligheten har kommit ikapp klubben som med en hårsmån klarar sig under lejonets käftar.
Klubbar på kö
Samtliga 14 elitserieklubbar har beviljats elitlicens av Svenska Bandyförbundets ekonominämnd. Särskilt granskade blev Bollnäs, Broberg, Kungälv, Ljusdal,
Sandviken, Vänersborg elitlicens och nykomlingen Kalix synades också extra.
- Det är glädjande att klubbarna i år gjort stora och i några fall extraordinära insatser för att stärka sin ekonomi, säger ekonominämndens ordförande Jonas Nygren.
Ha då också i minnet att Edsbyn, GAIS, Hammarby, Sirius, Vetlanda, Villa Lidköping och Västerås beviljades licensen i höstas.
Klarade kravet
Sandviken har varit riktigt illa ute och har inte undanröjt de sista hindren, men ordförande Lars-Olof Skoog säger att man har kommit en bra bit på väg.
Underskott i klubben ska stanna vid 350 000 kronor.
- Men det har vi ett år till på oss att åtgärda, säger Lars-Olof Skoog till Arbetarbladet, och avslöjar att kravet var att "Halvera ert underskott, annars får ni inte fortsatt elitlicens".
Lyckosam räddningsoperation
En räddningsinsats under de sista dagarnas inför licensnämndens möte blev avgörande.
Medverkan i SM-finalen innebar obudgeterade bonusar från Sandvik och Sandvikens kommun på totalt 400 000 kronor.
- Det var ingenting vi räknade med när vi gjorde en prognos i januari, säger ordföranden Lars-Olof Skoog.
Nytt företag tog kontakt
Och så det verkliga tillskottet, Sandvikenbaserade företaget Lindfalken inträde i klubben. Företaget skjuter in 400 000 kronor i SAIK.
- Totalt sett ser det nu ut som att vår säsong kommer att gå med runt 400 000 kronor plus, men att vi samtidigt lider av ett underskott på 350 000 kronor, kommenterar Skoog.
Lindfalken är verksamt inom kapitalåtervinning, dvs man åtgärdar felaktiga utbetalningar som drabbat Lindfalkens kunder. VD Jonas Klang säger i en intervju att företaget kan dra nytta av SAIK:s varumärke och kontaktnät för att hitta nya kunder, därför blev det ett partnerskap.
Kommunen sa nej
Några mil bort från Sandviken är det desto dystrare. Falu BS går i graven.
- Kommunen har ställt upp vid olika tillfällen. Man borgade för en kredit (2008), men ställde samtidigt krav på amortering. Sedan gick man med på lägre amorteringstakt i två år (2009), men då skrev man också en tydlig kommentar om att det inte blir några fler eftergifter till Falu BS. Och det är det beslutet både Johnny Gahnshag (kommunalråd) och Jonas Lennerthson (ordförande i trafik- och fritidsnämnden) kommer tillbaka till, säger ordförande Magnus Björklund till Dalarnas Tidningar.
Därför blev det nu kalla handen på en ansökan om en skuldavskrivning på 600 000 kronor och det fanns inte heller stöd från sponsorer.
Ansökt om konkurs
Styrelsen för Falu BS Bandy har nu ansökt om konkurs.
Samtidigt finns det klara planer på att starta en ny förening, inte minst för de 300 ungdomsspelarna.
- Vi har vänt på alla stenar och några till. Till slut måste inse att det inte kommer att fungera. Vi har inga pengar kvar. Likviditeten är slut, säger Magnus Björklund.
- Men 70 procent av skulderna är till kommunen och då hjälper det inte hur mycket vi diskuterar med andra.
Hyresskuld efterskänks
Kommunen fick avgörandet även i Kungälv. Här efterskänks halva hyresskulden till IFK Kungälv.
Klubben behövde 1,4 miljoner för att få behålla sin elitlicens och kommunen halverade en hyresskuld på 250 000 kronor.
Dessutom höjer kommunen elitbidraget till 150 000 per år.
VM gav en halv miljon
Några mil bort är glädjen stor i Vänersborg. Där gick Bandy-VM med en halv miljon plus. Totalt omsatte bandy-VM i Västsverige 6,7 miljoner kronor och gav IFK Vänersborg ett nettoöverskott på drygt en halv miljon kronor.
- Publikintäkterna ökade betydligt jämfört med budget. Hela organisationen runt VM fungerade bra och föreningen har fått mycket cred och styrka av mästerskapet, säger Stig Bertilsson, ordförande i IFK Vänersborg och organisationskommittén för VM.
VM 2013 blev en fest i väst och lockade 35 767 åskådare till de 20 VM-matcherna, ett snitt på 1 788 åskådare per match.
Succé för TV-finalen
Nu kommer också rapporterna om intresset för SM-finalen på Friends Arena.
Matchen sågs i genomsnitt av 471 000 TV-tittare. Toppsiffran i TV4 var 570 000 när Hammarby säkrade SM-guldet. Att jämföra med fjolårets final på Studenternas och då 359 000 TV-tittare.
- Att TV4 satsar så hårt på bandyn bidrar starkt till att öka intresset för vår sport, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.
- TV4 Sport är nöjda med att ha kunnat bjuda TV-publiken den bästa bandysändning som någonsin producerats. Vår ”spider cam” gav helt nya kameravinklar för tittarna, säger Jens Tolgraven, exekutiv producent på TV4 Sport.
Mest lästa just nu
Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.
Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Mera Bandy (inte verifierad)
tors, 2013-03-28 15:32
1. Bandy i Falun
Bandy i Falun Hej! Alla Bandyvänner och alla andra. Vi vill ha Bandyn kvar i Falun. Det måste finnas Bandy i Falun! Ge oss ett förslag vad den nya klubben skall heta. ….KurreVågar jag? (inte verifierad)
fre, 2013-03-29 21:55
2. Falu BS i graven
Det är STOR SKANDAL hur kommunen agerat. De säger nej till skuldsanering och väljer att förlora 1 miljon.Hur kan politiker med sådan beslut sitta kvar. Kommunen satsar flera hundra miljoner på skid vm men kan inte stötta BS med 600.000:-. OTROLIGT. BS har under flera år fungerat med lågbudget. Trots detta redovisat 200.000:- i vinst förra säsongen. BS spelarna har inte levt lyxliv.