Den oranga handbollssuccén

Seger i femte och sista SM-semifinalen mot Sävehof i SM-slutspelet innebär att Kristianstad är på god väg mot en total succé. Klubben seglar i en medvind som aldrig förr. Från konkurshot i flera år till rekord i publik, sponsorer och omsättning.
Oranga tröjor bär man som supporter till IFK Kristiansstad. Publiksnittet i år är imponerande 4 135 personer.


Det står 2-2 i matcher, mellan Sävehof och Kristianstad inför lördagens avgörande i Partille. Hemmalaget var favorit, men skåningarna spelade respektlöst och skaffad sig en ledning med flera mål redan i första halvlek och som man lyckades behålla efter paus och fram till slutsignalen.

En orange triumf och möjligen början på ett tronskifte i svensk handboll där just de här tvp klubbarna utgör de två tungviktarna i många avseenden.

Återkomsten

I omsättning kan Sävehof som har både herr, dam och Partille Cup, ligga före skåningarna, men det är en styrkekamp som pågår både på och vid sidan av planen.

Men så sent som 2009 kom klubben tillbaka i Elitserien efter ett knappt decennium av små sportsliga framgångar men stora problem. IFK var faktiskt nere i division II och vände och spelade lokalderby inför blott ett 100-tal åskådare.

Men framför allt ekonomin var katastrofal och åren 2001-2004 rådde ständig kris.

Fullsatt och fantastisk stämning

Numera har samma klubb fullsatt hus i den nya härliga hallen och en omsättning som beräknas till 18,4 miljoner kronor.

Det skulle han veta, Adolf Johnsson som grundade IFK Kristianstad 1899. En klubb som i dag ligger sjua i handbollens maratontabell och hade några guldålder i slutet av 40-talet och inledningen av 50-talet då inte mindre än fyra SM-guld erövrades.

- Sedan dröjde det till 1975 när vi spelade SM-final mot Drott och tog silver, påpekar Nikolas Larsson som är marknadschef i föreningen.

- I fjol tog vi oss till SM-final som blev en fantastisk orange inramning i ett utsålt Malmö Arena där vi tyvärr inte räckte till mot Sävehof utan det blev åter ett silver.

I år med förstärkningar och Ola Lindgren som tränare har laget utvecklats ytterligare. Allt annat också, för den skull.

Bara fler och fler

Kolla bara bilderna från Kristianstad Arena och se här på fakta på publiksnittet.

2010/11 var det 2 401 personer (2 775 i Kristianstad Arena, de tre första matcherna spelades i gamla Idrottshallen).

2011/12 steg siffrorna till 3 463.

Och nu, 2012/13, gäller 4 135 åskådare. Publikrekordet uppnåddes i sista hemmamatchen, semifinal fyra mot mot Sävehof, då 4 966 personer trängdes i hallen.

Över 18 miljoner i omsättning

Marknadschefen Nikolas Larsson har bara plus att rapportera:

- Vi har fördubblat antalet sponsorer i vårt nätverk de senaste tre åren och har nu ca 260 företag.

Det imponerar och i sin tur har omsättning skjutit i höjden.

Omsättning (mkr):
08/09: 4,7
09/10: 7,1
10/11: 11,5
11/12: 14
12/13: ca 18,5

- Då vårt år är 1 maj-30 april pågår sammanräkningen, påpekar Larsson.

Framgångarna leder till en vinstspiral. Som i sponsorarbetet där klubben har blivit allt mera attraktiv i takt med framgångarna.

IFK Kristianstad kommer de närmaste fyra åren att spela i hummels dräkter och skor. Klubben har tecknat ett avtal med hummel/Rockingham Sport och Intersport för de kommande fyra åren som är tre gånger så stort som klubbens tidigare avtal och det största i klubbens historia.

Thomas Ejderhov

Anders Östnäs (inte verifierad)

mån, 2013-05-06 12:07

1. ny era

Fantastiskt roligt att min gamla hemklubb är tillbaka i eliten - en återkomst som lovar gott inför framtiden. Det var ett tag sedan IFK tillhörde dominanterna inom handbollen med stjärnor som Stockenberg, Moberg, Nordström, Kvist, Sjunnesson m.fl. Då in en hall där publiken stod på kortsidorna - idag i en hall som kanske är Sveriges bästa handbollshall. Jag ser fram emot finalen, där jag hoppas att de oranga åter sätter sig på handbollstronen. anders
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.