Den oranga handbollssuccén

Seger i femte och sista SM-semifinalen mot Sävehof i SM-slutspelet innebär att Kristianstad är på god väg mot en total succé. Klubben seglar i en medvind som aldrig förr. Från konkurshot i flera år till rekord i publik, sponsorer och omsättning.
Oranga tröjor bär man som supporter till IFK Kristiansstad. Publiksnittet i år är imponerande 4 135 personer.
Annons


Det står 2-2 i matcher, mellan Sävehof och Kristianstad inför lördagens avgörande i Partille. Hemmalaget var favorit, men skåningarna spelade respektlöst och skaffad sig en ledning med flera mål redan i första halvlek och som man lyckades behålla efter paus och fram till slutsignalen.

En orange triumf och möjligen början på ett tronskifte i svensk handboll där just de här tvp klubbarna utgör de två tungviktarna i många avseenden.

Återkomsten

I omsättning kan Sävehof som har både herr, dam och Partille Cup, ligga före skåningarna, men det är en styrkekamp som pågår både på och vid sidan av planen.

Men så sent som 2009 kom klubben tillbaka i Elitserien efter ett knappt decennium av små sportsliga framgångar men stora problem. IFK var faktiskt nere i division II och vände och spelade lokalderby inför blott ett 100-tal åskådare.

Men framför allt ekonomin var katastrofal och åren 2001-2004 rådde ständig kris.

Fullsatt och fantastisk stämning

Numera har samma klubb fullsatt hus i den nya härliga hallen och en omsättning som beräknas till 18,4 miljoner kronor.

Det skulle han veta, Adolf Johnsson som grundade IFK Kristianstad 1899. En klubb som i dag ligger sjua i handbollens maratontabell och hade några guldålder i slutet av 40-talet och inledningen av 50-talet då inte mindre än fyra SM-guld erövrades.

- Sedan dröjde det till 1975 när vi spelade SM-final mot Drott och tog silver, påpekar Nikolas Larsson som är marknadschef i föreningen.

- I fjol tog vi oss till SM-final som blev en fantastisk orange inramning i ett utsålt Malmö Arena där vi tyvärr inte räckte till mot Sävehof utan det blev åter ett silver.

I år med förstärkningar och Ola Lindgren som tränare har laget utvecklats ytterligare. Allt annat också, för den skull.

Bara fler och fler

Kolla bara bilderna från Kristianstad Arena och se här på fakta på publiksnittet.

2010/11 var det 2 401 personer (2 775 i Kristianstad Arena, de tre första matcherna spelades i gamla Idrottshallen).

2011/12 steg siffrorna till 3 463.

Och nu, 2012/13, gäller 4 135 åskådare. Publikrekordet uppnåddes i sista hemmamatchen, semifinal fyra mot mot Sävehof, då 4 966 personer trängdes i hallen.

Över 18 miljoner i omsättning

Marknadschefen Nikolas Larsson har bara plus att rapportera:

- Vi har fördubblat antalet sponsorer i vårt nätverk de senaste tre åren och har nu ca 260 företag.

Det imponerar och i sin tur har omsättning skjutit i höjden.

Omsättning (mkr):
08/09: 4,7
09/10: 7,1
10/11: 11,5
11/12: 14
12/13: ca 18,5

- Då vårt år är 1 maj-30 april pågår sammanräkningen, påpekar Larsson.

Framgångarna leder till en vinstspiral. Som i sponsorarbetet där klubben har blivit allt mera attraktiv i takt med framgångarna.

IFK Kristianstad kommer de närmaste fyra åren att spela i hummels dräkter och skor. Klubben har tecknat ett avtal med hummel/Rockingham Sport och Intersport för de kommande fyra åren som är tre gånger så stort som klubbens tidigare avtal och det största i klubbens historia.

Thomas Ejderhov

Anders Östnäs (inte verifierad)

mån, 2013-05-06 12:07

1. ny era

Fantastiskt roligt att min gamla hemklubb är tillbaka i eliten - en återkomst som lovar gott inför framtiden. Det var ett tag sedan IFK tillhörde dominanterna inom handbollen med stjärnor som Stockenberg, Moberg, Nordström, Kvist, Sjunnesson m.fl. Då in en hall där publiken stod på kortsidorna - idag i en hall som kanske är Sveriges bästa handbollshall. Jag ser fram emot finalen, där jag hoppas att de oranga åter sätter sig på handbollstronen. anders

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.