Lars-Börje "Bulan" satsar på eget

Lars-Börje "Bulan" Eriksson lämnar vid årsskiftet sin tjänst på Åre Destination AB för att satsa på en egen verksamhet med fortsatt fokus inom besöks- och turistnäringen. OS-bronsmedaljören ser nya mål.
Dagens Lars Börje 'Bulan' Eriksson, 46 år, och från årsskiftet egen företagare igen.

 

- Jag vill använda mina erfarenheter till att fortsätta jobba med destinationsutveckling. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter från Åre är efterfrågade, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, 46 år.

Optimism i Jämtland

Optimismen i Jämtland är stor och efter olika satsningar har besöksnäringen en spännande period av tillväxt och framtidstro.

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Bolaget har som uppgift att förverkliga Vision 2020 som är en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretruntdestination. 

Den förre slalomstjärnan arbetade som VD för Åre Destination september 2008-februari 2013 och därefter som processledare för Åres del av Tillväxtverkets treåriga satsning (2012-2014). 

Känns fortfarande bittert

"Bulan" jobbade först som egenföretagare i sportbranschen under 16 år innan han kom till Åre Destination. Åre har varit hans hemort sedan många år. En ursprunglig stockholmare som ville satsa på utförsåkning och därför blev det jämtlänning.

Han rankades som en av de allra främsta i störtlopp och super-G och stod på toppen av karriären efter OS-bronset 1988. Där i Calgary inledde 21-årinen tävlingen som nummer ett och gjorde ett suveränt lopp och tiden visade sig hålla långt, till och med till en tredjeplats.

Då, en lycklig 21-årig Lars-Börje ”Bulan” Eriksson visar upp sin bronsmedalj som han sensationellt tog i super-G vid de olympiska spelen (OS) i Calgary, Kanada 1988. Foto: Lasse Hedberg, Scanpix

 

- Var sedan rankade tvåa i slalom och trea i super-G, fast det borde ha varit tvärtom, och kände att jag hade kapacitet för så mycket mera. De följande åren var det många mästerskap och den resan hade man velat vara med på, säger ”Bulan” i dag och erkänner att det fortfarande känns lite bittert.

Oundvikligt slut

Vid ett träningspass i störtlopp inför VM i Saalbach 1991 föll han nämligen och bröt ena benet.

Det var egentligen en mycket vanlig operation, men de österrikiska läkarna satte i en alltför lång spik som trängde upp i knäet. Det var början till slutet. Vid en ny operation tog man bort den långa spiken och ersatte den med en kortare.

Men de ideligen ingreppen hade skadat knäet så pass att han ådrog sig en kronisk inflammation och ”Bulan” kunde aldrig mera träna upp styrkan igen. En 18 månader lång skadeprocess fick ett oundvikligt slut.

Vill vara entreprenör

24 år gammal tvingades han att ge upp karriären. Tre år i världstoppen, inte mer, fick han. Karriären hade kunnat bli mycket mera framgångsrik.

- Sex månader nånting hade jag normalt varit borta. Nu fick jag aldrig återvända...

Med mycket skidåkning i Åre under en dag kan han känna viss smärta i benet, men annars springer han, cyklar och rör sig obehindrat.

Nu återgår han till att bli egenföretagare. 

- Jag vill vara entreprenör och bygga bolag igen. Behöver helt enkelt en ny utmaning.

OS-bronset öppnar dörrar både här i Sverige och internationellt och Lars-Börje ”Bulan” Eriksson har skaffat sig många kontakter och ser behovet hos många aktörer.

- Som kommuner, regioner och anläggningar av olika slag, de behöver hjälp att strukturera turist- och destinationsstrategier.

Thomas Ejderhov

Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt. 

I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg

Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.

En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.

Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.

Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.

I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.

I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan  Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm,  valts som nummer tre av Chicago.