Lars-Börje "Bulan" satsar på eget

Lars-Börje "Bulan" Eriksson lämnar vid årsskiftet sin tjänst på Åre Destination AB för att satsa på en egen verksamhet med fortsatt fokus inom besöks- och turistnäringen. OS-bronsmedaljören ser nya mål.
Dagens Lars Börje 'Bulan' Eriksson, 46 år, och från årsskiftet egen företagare igen.

 

- Jag vill använda mina erfarenheter till att fortsätta jobba med destinationsutveckling. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter från Åre är efterfrågade, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, 46 år.

Optimism i Jämtland

Optimismen i Jämtland är stor och efter olika satsningar har besöksnäringen en spännande period av tillväxt och framtidstro.

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Bolaget har som uppgift att förverkliga Vision 2020 som är en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretruntdestination. 

Den förre slalomstjärnan arbetade som VD för Åre Destination september 2008-februari 2013 och därefter som processledare för Åres del av Tillväxtverkets treåriga satsning (2012-2014). 

Känns fortfarande bittert

"Bulan" jobbade först som egenföretagare i sportbranschen under 16 år innan han kom till Åre Destination. Åre har varit hans hemort sedan många år. En ursprunglig stockholmare som ville satsa på utförsåkning och därför blev det jämtlänning.

Han rankades som en av de allra främsta i störtlopp och super-G och stod på toppen av karriären efter OS-bronset 1988. Där i Calgary inledde 21-årinen tävlingen som nummer ett och gjorde ett suveränt lopp och tiden visade sig hålla långt, till och med till en tredjeplats.

Då, en lycklig 21-årig Lars-Börje ”Bulan” Eriksson visar upp sin bronsmedalj som han sensationellt tog i super-G vid de olympiska spelen (OS) i Calgary, Kanada 1988. Foto: Lasse Hedberg, Scanpix

 

- Var sedan rankade tvåa i slalom och trea i super-G, fast det borde ha varit tvärtom, och kände att jag hade kapacitet för så mycket mera. De följande åren var det många mästerskap och den resan hade man velat vara med på, säger ”Bulan” i dag och erkänner att det fortfarande känns lite bittert.

Oundvikligt slut

Vid ett träningspass i störtlopp inför VM i Saalbach 1991 föll han nämligen och bröt ena benet.

Det var egentligen en mycket vanlig operation, men de österrikiska läkarna satte i en alltför lång spik som trängde upp i knäet. Det var början till slutet. Vid en ny operation tog man bort den långa spiken och ersatte den med en kortare.

Men de ideligen ingreppen hade skadat knäet så pass att han ådrog sig en kronisk inflammation och ”Bulan” kunde aldrig mera träna upp styrkan igen. En 18 månader lång skadeprocess fick ett oundvikligt slut.

Vill vara entreprenör

24 år gammal tvingades han att ge upp karriären. Tre år i världstoppen, inte mer, fick han. Karriären hade kunnat bli mycket mera framgångsrik.

- Sex månader nånting hade jag normalt varit borta. Nu fick jag aldrig återvända...

Med mycket skidåkning i Åre under en dag kan han känna viss smärta i benet, men annars springer han, cyklar och rör sig obehindrat.

Nu återgår han till att bli egenföretagare. 

- Jag vill vara entreprenör och bygga bolag igen. Behöver helt enkelt en ny utmaning.

OS-bronset öppnar dörrar både här i Sverige och internationellt och Lars-Börje ”Bulan” Eriksson har skaffat sig många kontakter och ser behovet hos många aktörer.

- Som kommuner, regioner och anläggningar av olika slag, de behöver hjälp att strukturera turist- och destinationsstrategier.

Thomas Ejderhov

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.