Lars-Börje "Bulan" satsar på eget

Lars-Börje "Bulan" Eriksson lämnar vid årsskiftet sin tjänst på Åre Destination AB för att satsa på en egen verksamhet med fortsatt fokus inom besöks- och turistnäringen. OS-bronsmedaljören ser nya mål.
Dagens Lars Börje 'Bulan' Eriksson, 46 år, och från årsskiftet egen företagare igen.

 

- Jag vill använda mina erfarenheter till att fortsätta jobba med destinationsutveckling. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter från Åre är efterfrågade, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, 46 år.

Optimism i Jämtland

Optimismen i Jämtland är stor och efter olika satsningar har besöksnäringen en spännande period av tillväxt och framtidstro.

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Bolaget har som uppgift att förverkliga Vision 2020 som är en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretruntdestination. 

Den förre slalomstjärnan arbetade som VD för Åre Destination september 2008-februari 2013 och därefter som processledare för Åres del av Tillväxtverkets treåriga satsning (2012-2014). 

Känns fortfarande bittert

"Bulan" jobbade först som egenföretagare i sportbranschen under 16 år innan han kom till Åre Destination. Åre har varit hans hemort sedan många år. En ursprunglig stockholmare som ville satsa på utförsåkning och därför blev det jämtlänning.

Han rankades som en av de allra främsta i störtlopp och super-G och stod på toppen av karriären efter OS-bronset 1988. Där i Calgary inledde 21-årinen tävlingen som nummer ett och gjorde ett suveränt lopp och tiden visade sig hålla långt, till och med till en tredjeplats.

Då, en lycklig 21-årig Lars-Börje ”Bulan” Eriksson visar upp sin bronsmedalj som han sensationellt tog i super-G vid de olympiska spelen (OS) i Calgary, Kanada 1988. Foto: Lasse Hedberg, Scanpix

 

- Var sedan rankade tvåa i slalom och trea i super-G, fast det borde ha varit tvärtom, och kände att jag hade kapacitet för så mycket mera. De följande åren var det många mästerskap och den resan hade man velat vara med på, säger ”Bulan” i dag och erkänner att det fortfarande känns lite bittert.

Oundvikligt slut

Vid ett träningspass i störtlopp inför VM i Saalbach 1991 föll han nämligen och bröt ena benet.

Det var egentligen en mycket vanlig operation, men de österrikiska läkarna satte i en alltför lång spik som trängde upp i knäet. Det var början till slutet. Vid en ny operation tog man bort den långa spiken och ersatte den med en kortare.

Men de ideligen ingreppen hade skadat knäet så pass att han ådrog sig en kronisk inflammation och ”Bulan” kunde aldrig mera träna upp styrkan igen. En 18 månader lång skadeprocess fick ett oundvikligt slut.

Vill vara entreprenör

24 år gammal tvingades han att ge upp karriären. Tre år i världstoppen, inte mer, fick han. Karriären hade kunnat bli mycket mera framgångsrik.

- Sex månader nånting hade jag normalt varit borta. Nu fick jag aldrig återvända...

Med mycket skidåkning i Åre under en dag kan han känna viss smärta i benet, men annars springer han, cyklar och rör sig obehindrat.

Nu återgår han till att bli egenföretagare. 

- Jag vill vara entreprenör och bygga bolag igen. Behöver helt enkelt en ny utmaning.

OS-bronset öppnar dörrar både här i Sverige och internationellt och Lars-Börje ”Bulan” Eriksson har skaffat sig många kontakter och ser behovet hos många aktörer.

- Som kommuner, regioner och anläggningar av olika slag, de behöver hjälp att strukturera turist- och destinationsstrategier.

Thomas Ejderhov

Tala om dominoeffekt.  Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.

Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Efter  Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..

Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes  av Brynäs-klacken i Tegera Arena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.

Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.