Nya fakta väcker frågor i Nyköping

Allt mera uppgifter börjar komma fram runt Nyköpings Hockeys konkurs. Och det visar sig att lönesiffrorna från klubben inte alls stämmer med de belopp som nu avslöjas.
På Nyköpings Hockeys hemsida förklarar styrelsen om vad som har hänt - och deklarerar det oundvikliga.

 

Enligt ledarna i Nyköpings Hockey var skälet till konkursen att Skattemyndigheten vill ha en fordran på klubben på ca 1 miljon kronor efter en tidigare pågående revision mot klubben.

Mörkade situationen

Nu visar det  sig att NH-styrelsen mörkat skatterevisionen för medlemmarna som skänkte 1 700 kronor för att rädda klubben i december 2013, skriver lokaltidningen Sörmlands Nyheter.. 

NH har skulder på nästan 2,8 miljoner kronor, bland annat till Skatteverket och Nyköpings kommun. Skatteverket ville ha 370 000 kronor av Nyköpings Hockey, men det gällde ett mindre belopp för fria måltider, fri bostad och resor. 

Det som fick Skatteverket att agera var att NH betalat ut över 1 miljon kronor mer i löner än vad man uppgett ursprungligen till Skatteverket. 

Ungdomarna i en annan klubb

Under granskningen har de här uppgifterna framkommit och nu krävs NH-ledarna på en förklaring. Stämmer siffror kan att spelarna tvingas till extra skatt.

1 april spärrade Kronofogdemyndigheten alla bankkonton för Nyköpings Hockey. Då fanns 80 000 kronor kvar att plocka ut för kronofogden.

Kritik väcks också mot Nyköpings kommun som nekade klubben att sälja namnet på hallen. Det hade varit ett sätt att hjälpa föreningen i den här pressade situationen.

Med målet att rädda ungdomshockeyn har ett 80-tal föräldrar mobiliserat i hopp om att lagen ska få bestå. Möjligheten finns att gå in under den klubb som heter Gripens som spelar i division 4.

Nyköpings Hockeyklubb grundades 1990 som Nyköpings Hockey 90 eller NH90. Namnet ändrades 2003 till IK Nyköpings Hockey, och 2007 till det nuvarande.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 06:33

1. Journalistik?

Hej! Hur kan ni skriva en partsinlaga? Borde ni inte låta motparten uttala sig?

Micke (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 07:13

2. Fegt

Efter många fega uttalanden från NH:s styrelse där man skyller på Skatteverket för självklara beslut spär IA på genom en extremt vinklad artikel. Skulle NH:s naiva mathantering inte förmånsbeskattas för första gången i världshistorien? Hur försökte Wirf ta kontakt med Skatteverket? Åkte han ens upp till kontoret eller försökte han bara ringa en revisor som inte var på plats den veckan? En ansvarslös styrelse och nu en ännu mer ansvarslös " journalistik.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 20:00

3. Märkligt

Hej! Hur seriösa är ni egentligen? Ni går inte i svaromål, ni publicerar flera artiklar helt osignerade. Ni har i detta utskick flera artiklar snarlika textreklam, bland annat den om Skoda. Det finns en hederskodex även inom sportjournalistiken – man bemöter eller förklarar när läsarna ifrågasätter. Eller struntar ni även i det?

thomasejd

ons, 2014-04-16 23:58

4. Apropå seriösa

Hej, Magnus. Vi signerar inte artiklar där vi återger uppgifter från annat håll, tidningar, sajter etc. Vi ger svar så snabbt vi förmår och beroende på arbetsbelastning. Här skiljde det några timmar från publicering till fråga och i sin tur svar. Textreklam är det inte om vi i en serie artiklar berättar om t ex företag och föreningar och hur de jobbar med sponsring och rättigheter. /Thomas Ejderhov, chefredaktör

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-04-17 01:24

5. Seriositet?

Hej Thomas! 1. Det tog alltså 2 dygn och 17 timmar att svara och då får jag inte ens svar på den ursprungliga frågan - hur kan ni publicera en partsinlaga utan att låta motparten kommentera påståendena? 2. Tycker Skodatexten är ett klart fall av textreklam! Ni berömmer marknadsföraren, lovordar företaget/produkten och har inte med ett enda kritiskt ord. Det är textreklam, t o m dålig textreklam eftersom den är så uppenbar. 3.Det är väl självklart att längre texter alltid ska ha en avsändare. Någon har valt ut det som citeras, skrivits, dragit slutsatser, saxat och satt ihop pressmedl. Även "nyheter" i Idrottens Affärer kräver en ansvarig, om än ej alltid en journalist.

Dan Persson

tors, 2014-04-17 21:30

6. Snälla Magnus

Vi heter Idrottens Affärer. att berätta vad företag gör är lika naturligt för oss som för Dagens Industri. Textreklam uppstår om vi får betalt av företaget. Det får vi inte. Du har vare sig förstått publicistiska principer eller vår roll. Osignerat försöker vi berätta vad som händer utifrån andra källor eller egen källa. I krönikor har vi signerade krönikor där krönikören står för innehållet.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

lör, 2014-04-19 07:18

7. Det jag inte förstod

Hej Dan och tack för förtydligande. Nu förstår jag bättre er nya roll och nya publicistiska idé eftersom textreklam inte alls handlar om pengar utan enbart om att vara ärlig mot läsarna och självständig gentemot de/det man skriver om. Det är sorgligt att Idrottens Affärer som jag en gång värderade så högt nu inte enbart vinglar fram och tillbaka över journalistikens etiska gränser av ekonomisk vinning skull utan även på grund av ren skär okunnighet. Tack Dan, du kunde inte uttryckt detta dilemma mer precist än du gjorde!

thomasejd

lör, 2014-04-19 16:01

8. Ge dig!

Magnus, sluta nu med att använda rena påhitt och lögner för att få dina egna slutsatser bekräftade. Det är inte textreklam för att vi skriver om ett företag och/eller dess produkter. Vi berättar om deras strategier och resultat. Det är relevant och vi har fått ett bra gehör hos läsarna för den här typen av texter. Glad påsk på dig, nu lägger vi ner den här frågan. Thomas Ejderhov

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.