Klubbens svåra kamp undan konkurs

Få om ens någon annan klubb i elitskiktet har upplevt sådana turbulenta år. Påtvingade lån hos banker och privatpersoner, en ordförande som gått in med egna pengar, tvång från förbundet – nu plötsligt börjar man äntligen se en ljusning.
På hemsidan meddelade Ängelholm alla medlemmar och fans att nu återvänder A-laget till hemmaplan. Därmed kan ekonomin också förbättras.
Annons

 

I Superettan har Ängelholms FF försökt att upprätthålla en stadig tillvaro, men bredvid planen har det varit ideliga frågetecken. 

Klubben gjorde en rekordförlust på 4,3 miljoner kronor under 2010, men räddade elitlicensen via extraordinära åtgärder.

Stod själv för miljoner

Mats Johansson stod för ett "villkorat kapitaltillskott" på 2,5 miljoner kronor och konstgräsplanen bokfördes som en tillgång på 4 miljoner. Det innebär tillfälligt andrum.

Men det dröjde inte förrän skulderna växte igen och var uppe i 3,5 miljoner och krisen tog ännu större form.

Situationen var ohållbar och lån från banker och privatpersoner gav bara tillfälligt andrum. Nu kom Ängelholms kommun till undsättning. En räddningsplan formad tillsammans med kommunen skapa i alla fall framtidstro.

Tvånget att spela hemma borta

Men en mörk stor skugga har vilat över verksamheten hela tiden.

Tvånget att spela på Olympia i Helsingborg därför att egna arenan inte håller måttet enligt förbundets krav.

I Helsingborg har klubben tvingats se att inte fler än dryga 200 personer har kommit på matcherna. För en klubb i Superettan, med alla utgifter, räckte inte pengarna på långa vägar.

- Det finns tre sätt att lösa det här på. Antingen kan förbundet sänka sina krav, eller kan kommunen skjuta till pengar – eller så får vi hitta någon slags kompromiss, sa ordföranden Mats Johansson till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Likviditeten hotad

Tvånget att hyra in sig på den stora arenan höll på att knäcka föreningen.

Men parterna visade förståelse och insåg att Ängelholm hamnat i en återvändsgränd.

- Kommunen är förtvivlad över vårt läge och förbundet tycker att det är tragiskt att vi kanske inte finns som förening i höst. 

Likviditeten skulle räcka till augusti och i det läget agerade förbundet. Vid en inspektion på Ängelholms IP tillsammans med kommunen och föreningen bedömdes arenan som så bra att med några insatser vore en dispens möjlig.

Dispens med åtgärdsplan

Nu har klubben också fått det efterlängtade positiva beskedet om att laget kan spela sina hemmatcher på sin verkliga hemmaplan. 

- Det är en enorm lättnad, säger ordföranden Mats Johansson.

Dispensen är kopplad till en åtgärdsplan för att utveckla arenan.

- Vi är oerhört glada för det här. Utflykten höll på att kosta oss mer än pengar – den höll på att kosta oss föreningen.

Fredrik Olsson (inte verifierad)

tors, 2014-06-19 18:42

1. Borde undersöka varför man

Borde undersöka varför man tvingades ut till Olympia? Finns ett antal person som var drivande till detta från personliga skäl och en ordentlig dispensansökan gjordes därför inte. Detta i kombination med en katastrofal tro på att Helsingborgarna skulle gå man ur huse för att se ÄFF och man därmed inte ens försökte marknadsföra sig. Finns mycket som inte har kommit upp till ytan angående flytten. Inkompetent fd ledning är den största anledningen

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.