Klubbens svåra kamp undan konkurs

Få om ens någon annan klubb i elitskiktet har upplevt sådana turbulenta år. Påtvingade lån hos banker och privatpersoner, en ordförande som gått in med egna pengar, tvång från förbundet – nu plötsligt börjar man äntligen se en ljusning.
På hemsidan meddelade Ängelholm alla medlemmar och fans att nu återvänder A-laget till hemmaplan. Därmed kan ekonomin också förbättras.

 

I Superettan har Ängelholms FF försökt att upprätthålla en stadig tillvaro, men bredvid planen har det varit ideliga frågetecken. 

Klubben gjorde en rekordförlust på 4,3 miljoner kronor under 2010, men räddade elitlicensen via extraordinära åtgärder.

Stod själv för miljoner

Mats Johansson stod för ett "villkorat kapitaltillskott" på 2,5 miljoner kronor och konstgräsplanen bokfördes som en tillgång på 4 miljoner. Det innebär tillfälligt andrum.

Men det dröjde inte förrän skulderna växte igen och var uppe i 3,5 miljoner och krisen tog ännu större form.

Situationen var ohållbar och lån från banker och privatpersoner gav bara tillfälligt andrum. Nu kom Ängelholms kommun till undsättning. En räddningsplan formad tillsammans med kommunen skapa i alla fall framtidstro.

Tvånget att spela hemma borta

Men en mörk stor skugga har vilat över verksamheten hela tiden.

Tvånget att spela på Olympia i Helsingborg därför att egna arenan inte håller måttet enligt förbundets krav.

I Helsingborg har klubben tvingats se att inte fler än dryga 200 personer har kommit på matcherna. För en klubb i Superettan, med alla utgifter, räckte inte pengarna på långa vägar.

- Det finns tre sätt att lösa det här på. Antingen kan förbundet sänka sina krav, eller kan kommunen skjuta till pengar – eller så får vi hitta någon slags kompromiss, sa ordföranden Mats Johansson till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Likviditeten hotad

Tvånget att hyra in sig på den stora arenan höll på att knäcka föreningen.

Men parterna visade förståelse och insåg att Ängelholm hamnat i en återvändsgränd.

- Kommunen är förtvivlad över vårt läge och förbundet tycker att det är tragiskt att vi kanske inte finns som förening i höst. 

Likviditeten skulle räcka till augusti och i det läget agerade förbundet. Vid en inspektion på Ängelholms IP tillsammans med kommunen och föreningen bedömdes arenan som så bra att med några insatser vore en dispens möjlig.

Dispens med åtgärdsplan

Nu har klubben också fått det efterlängtade positiva beskedet om att laget kan spela sina hemmatcher på sin verkliga hemmaplan. 

- Det är en enorm lättnad, säger ordföranden Mats Johansson.

Dispensen är kopplad till en åtgärdsplan för att utveckla arenan.

- Vi är oerhört glada för det här. Utflykten höll på att kosta oss mer än pengar – den höll på att kosta oss föreningen.

Fredrik Olsson (inte verifierad)

tors, 2014-06-19 18:42

1. Borde undersöka varför man

Borde undersöka varför man tvingades ut till Olympia? Finns ett antal person som var drivande till detta från personliga skäl och en ordentlig dispensansökan gjordes därför inte. Detta i kombination med en katastrofal tro på att Helsingborgarna skulle gå man ur huse för att se ÄFF och man därmed inte ens försökte marknadsföra sig. Finns mycket som inte har kommit upp till ytan angående flytten. Inkompetent fd ledning är den största anledningen

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

SM-veckan är etablerad i Sverige, Både vinter och sommar därtill. Nu kommer EM-veckan. Europeiska idrottsmän och kvinnor tävlar i nio olika sporter om medaljer11-21 augusti i München. Grenarna är friidrott, beachvolleyboll, kanot, cykel (BMX freestyle, landsväg och MTB CC), artistisk gymnastik, rodd, klättring, bordtennis och triathlon.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.