Klubbens svåra kamp undan konkurs

Få om ens någon annan klubb i elitskiktet har upplevt sådana turbulenta år. Påtvingade lån hos banker och privatpersoner, en ordförande som gått in med egna pengar, tvång från förbundet – nu plötsligt börjar man äntligen se en ljusning.
På hemsidan meddelade Ängelholm alla medlemmar och fans att nu återvänder A-laget till hemmaplan. Därmed kan ekonomin också förbättras.

 

I Superettan har Ängelholms FF försökt att upprätthålla en stadig tillvaro, men bredvid planen har det varit ideliga frågetecken. 

Klubben gjorde en rekordförlust på 4,3 miljoner kronor under 2010, men räddade elitlicensen via extraordinära åtgärder.

Stod själv för miljoner

Mats Johansson stod för ett "villkorat kapitaltillskott" på 2,5 miljoner kronor och konstgräsplanen bokfördes som en tillgång på 4 miljoner. Det innebär tillfälligt andrum.

Men det dröjde inte förrän skulderna växte igen och var uppe i 3,5 miljoner och krisen tog ännu större form.

Situationen var ohållbar och lån från banker och privatpersoner gav bara tillfälligt andrum. Nu kom Ängelholms kommun till undsättning. En räddningsplan formad tillsammans med kommunen skapa i alla fall framtidstro.

Tvånget att spela hemma borta

Men en mörk stor skugga har vilat över verksamheten hela tiden.

Tvånget att spela på Olympia i Helsingborg därför att egna arenan inte håller måttet enligt förbundets krav.

I Helsingborg har klubben tvingats se att inte fler än dryga 200 personer har kommit på matcherna. För en klubb i Superettan, med alla utgifter, räckte inte pengarna på långa vägar.

- Det finns tre sätt att lösa det här på. Antingen kan förbundet sänka sina krav, eller kan kommunen skjuta till pengar – eller så får vi hitta någon slags kompromiss, sa ordföranden Mats Johansson till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Likviditeten hotad

Tvånget att hyra in sig på den stora arenan höll på att knäcka föreningen.

Men parterna visade förståelse och insåg att Ängelholm hamnat i en återvändsgränd.

- Kommunen är förtvivlad över vårt läge och förbundet tycker att det är tragiskt att vi kanske inte finns som förening i höst. 

Likviditeten skulle räcka till augusti och i det läget agerade förbundet. Vid en inspektion på Ängelholms IP tillsammans med kommunen och föreningen bedömdes arenan som så bra att med några insatser vore en dispens möjlig.

Dispens med åtgärdsplan

Nu har klubben också fått det efterlängtade positiva beskedet om att laget kan spela sina hemmatcher på sin verkliga hemmaplan. 

- Det är en enorm lättnad, säger ordföranden Mats Johansson.

Dispensen är kopplad till en åtgärdsplan för att utveckla arenan.

- Vi är oerhört glada för det här. Utflykten höll på att kosta oss mer än pengar – den höll på att kosta oss föreningen.

Fredrik Olsson (inte verifierad)

tors, 2014-06-19 17:42

1. Borde undersöka varför man

Borde undersöka varför man tvingades ut till Olympia? Finns ett antal person som var drivande till detta från personliga skäl och en ordentlig dispensansökan gjordes därför inte. Detta i kombination med en katastrofal tro på att Helsingborgarna skulle gå man ur huse för att se ÄFF och man därmed inte ens försökte marknadsföra sig. Finns mycket som inte har kommit upp till ytan angående flytten. Inkompetent fd ledning är den största anledningen
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.