Klubbens svåra kamp undan konkurs

Få om ens någon annan klubb i elitskiktet har upplevt sådana turbulenta år. Påtvingade lån hos banker och privatpersoner, en ordförande som gått in med egna pengar, tvång från förbundet – nu plötsligt börjar man äntligen se en ljusning.
På hemsidan meddelade Ängelholm alla medlemmar och fans att nu återvänder A-laget till hemmaplan. Därmed kan ekonomin också förbättras.

 

I Superettan har Ängelholms FF försökt att upprätthålla en stadig tillvaro, men bredvid planen har det varit ideliga frågetecken. 

Klubben gjorde en rekordförlust på 4,3 miljoner kronor under 2010, men räddade elitlicensen via extraordinära åtgärder.

Stod själv för miljoner

Mats Johansson stod för ett "villkorat kapitaltillskott" på 2,5 miljoner kronor och konstgräsplanen bokfördes som en tillgång på 4 miljoner. Det innebär tillfälligt andrum.

Men det dröjde inte förrän skulderna växte igen och var uppe i 3,5 miljoner och krisen tog ännu större form.

Situationen var ohållbar och lån från banker och privatpersoner gav bara tillfälligt andrum. Nu kom Ängelholms kommun till undsättning. En räddningsplan formad tillsammans med kommunen skapa i alla fall framtidstro.

Tvånget att spela hemma borta

Men en mörk stor skugga har vilat över verksamheten hela tiden.

Tvånget att spela på Olympia i Helsingborg därför att egna arenan inte håller måttet enligt förbundets krav.

I Helsingborg har klubben tvingats se att inte fler än dryga 200 personer har kommit på matcherna. För en klubb i Superettan, med alla utgifter, räckte inte pengarna på långa vägar.

- Det finns tre sätt att lösa det här på. Antingen kan förbundet sänka sina krav, eller kan kommunen skjuta till pengar – eller så får vi hitta någon slags kompromiss, sa ordföranden Mats Johansson till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Likviditeten hotad

Tvånget att hyra in sig på den stora arenan höll på att knäcka föreningen.

Men parterna visade förståelse och insåg att Ängelholm hamnat i en återvändsgränd.

- Kommunen är förtvivlad över vårt läge och förbundet tycker att det är tragiskt att vi kanske inte finns som förening i höst. 

Likviditeten skulle räcka till augusti och i det läget agerade förbundet. Vid en inspektion på Ängelholms IP tillsammans med kommunen och föreningen bedömdes arenan som så bra att med några insatser vore en dispens möjlig.

Dispens med åtgärdsplan

Nu har klubben också fått det efterlängtade positiva beskedet om att laget kan spela sina hemmatcher på sin verkliga hemmaplan. 

- Det är en enorm lättnad, säger ordföranden Mats Johansson.

Dispensen är kopplad till en åtgärdsplan för att utveckla arenan.

- Vi är oerhört glada för det här. Utflykten höll på att kosta oss mer än pengar – den höll på att kosta oss föreningen.

Fredrik Olsson (inte verifierad)

tors, 2014-06-19 18:42

1. Borde undersöka varför man

Borde undersöka varför man tvingades ut till Olympia? Finns ett antal person som var drivande till detta från personliga skäl och en ordentlig dispensansökan gjordes därför inte. Detta i kombination med en katastrofal tro på att Helsingborgarna skulle gå man ur huse för att se ÄFF och man därmed inte ens försökte marknadsföra sig. Finns mycket som inte har kommit upp till ytan angående flytten. Inkompetent fd ledning är den största anledningen

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.