Kommunen gör sensationella arenaköp

Södertälje kommun är överens med ishockeyklubben SSK om att köpa Axa sports center, och med Assyriska FF och Syrianska FC om att förvärva Södertälje fotbollsarena. En affär om totalt 135 miljoner.
I Södertälje Fotbollsarenan äger ett arenabolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent.

 

Södertälje kommuns beslut väcker reaktion bland många andra kommuner i Sverige.

Det är en fråga om att stödja idrotten, anslår politikerna. Och det sker genom att hockeyhallen och fotbollsplanen, båda påkostade anläggningar och synnerligen lämpliga för elitidrott, köps av kommun.

Slipper ekonomiska problem

Klubbarna blir befriade från praktiskt jobb, men framför allt stora ekonomiska bekymmer.

- Förslaget innebär en lösning som är den bästa både för kommunens ekonomi och för utvecklingen av Södertälje som idrottsstad, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.

Hon höll presskonferens på torsdagen för nu gick det inte längre att hålla planerna hemliga då en person hade twittrat om planerna efter ett föreningsmöte tidigare i veckan. 

Arenabolag i affären

Arenabolag är stora ägare i båda anläggningarna. I fotbollsarenan äger ett bolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent i dag. 

Vid starten ville kommunen satsa 40 miljoner kronor i en arena som kom att kosta 95 miljoner. Men slutligen blev det ett amorteringsfritt lån på 40 miljoner kronor. Kommunen lovade även 99 miljoner i driftbidrag under 24 år vilket skulle gälla fram till och med 2028. Driftsbidraget var 5 miljoner kronor under de första fem åren.

Södertälje SK har haft stora bekymmer med ekonomin runt Axa Sports center. För två år tvingades kommunen via Telgekoncernen gå in som aktieägare och tog då över lån som inte skrevs av. I april i fjol gick kommunen med på ett lån om 3,5 miljoner för att renovering av duschrum.

Vill ha en långsiktig lösning

I takt med tiden har förslagen om ett övertagande vuxit allt mera. Alla sökte en långsiktig lösning.

Jan Bergman är ny ordförande i ishockeyklubben, och har fått ägna mesta delen av sin tid till ekonomiska frågor. Framför allt tyngdes SSK av en hög hyra.

- Arenan har under lång tid varit en arbetsmässig och ekonomisk belastning för föreningen, vilket bl.a. lett till att vi inte till fullo har kunnat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi är mycket glada över att dessa diskussioner nu leder till att arenan får en långsiktigt stark ägare, betonas på SSK:s hemsida.

Klubben får också behålla rätten till namntiteln på arenan. Sponsoravtalet för namnet Axa sports center upphör i vår. 

1,5 miljon för arenanamnet

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år och de intäkterna får alltså klubben behålla.

På presskonferensen uppgavs att kommunen får en oförändrad kostnad även för övertagandet av fotbollsarenan. Däremot ökar kostnaderna för hockeyarenan med 5,2 miljoner kronor.

- Men nu blir det stabil plan för arenorna och klubbarna kan ägna sig åt sitt, framhöll Boel Godner.

Fakta

Södertälje Fotbollsarena byggdes 2005 til en kostnad av 95 miljoner kronor. Utlösande var Syrianskas avancemang till Fotbollsallsvenskan.

Scaniarinken invigdes 1970 och drevs av kommunen fram till 2005 när SSK tog över 2005 i förhoppningen att skapa en evenemangsarena. Vid totalrenoveringen byggdes Scaniarinken en del av AXA Sports Center. Under tak finns hockeyarenan, den mindre så kallade Telgerinken och ett affärscentrum med barer, restauranger, souvenirshop, VIP-lounger och ett gym. 

 

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

I konsten att skapa uppmärksamhet gör nu Korpen ett rejält försök. Först skapas Motionslandslaget och sedan utses  Micael Dahlen till förbundskapten eller säg motionsprofet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.