Kommunen gör sensationella arenaköp

Södertälje kommun är överens med ishockeyklubben SSK om att köpa Axa sports center, och med Assyriska FF och Syrianska FC om att förvärva Södertälje fotbollsarena. En affär om totalt 135 miljoner.
I Södertälje Fotbollsarenan äger ett arenabolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent.
Annons

 

Södertälje kommuns beslut väcker reaktion bland många andra kommuner i Sverige.

Det är en fråga om att stödja idrotten, anslår politikerna. Och det sker genom att hockeyhallen och fotbollsplanen, båda påkostade anläggningar och synnerligen lämpliga för elitidrott, köps av kommun.

Slipper ekonomiska problem

Klubbarna blir befriade från praktiskt jobb, men framför allt stora ekonomiska bekymmer.

- Förslaget innebär en lösning som är den bästa både för kommunens ekonomi och för utvecklingen av Södertälje som idrottsstad, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.

Hon höll presskonferens på torsdagen för nu gick det inte längre att hålla planerna hemliga då en person hade twittrat om planerna efter ett föreningsmöte tidigare i veckan. 

Arenabolag i affären

Arenabolag är stora ägare i båda anläggningarna. I fotbollsarenan äger ett bolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent i dag. 

Vid starten ville kommunen satsa 40 miljoner kronor i en arena som kom att kosta 95 miljoner. Men slutligen blev det ett amorteringsfritt lån på 40 miljoner kronor. Kommunen lovade även 99 miljoner i driftbidrag under 24 år vilket skulle gälla fram till och med 2028. Driftsbidraget var 5 miljoner kronor under de första fem åren.

Södertälje SK har haft stora bekymmer med ekonomin runt Axa Sports center. För två år tvingades kommunen via Telgekoncernen gå in som aktieägare och tog då över lån som inte skrevs av. I april i fjol gick kommunen med på ett lån om 3,5 miljoner för att renovering av duschrum.

Vill ha en långsiktig lösning

I takt med tiden har förslagen om ett övertagande vuxit allt mera. Alla sökte en långsiktig lösning.

Jan Bergman är ny ordförande i ishockeyklubben, och har fått ägna mesta delen av sin tid till ekonomiska frågor. Framför allt tyngdes SSK av en hög hyra.

- Arenan har under lång tid varit en arbetsmässig och ekonomisk belastning för föreningen, vilket bl.a. lett till att vi inte till fullo har kunnat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi är mycket glada över att dessa diskussioner nu leder till att arenan får en långsiktigt stark ägare, betonas på SSK:s hemsida.

Klubben får också behålla rätten till namntiteln på arenan. Sponsoravtalet för namnet Axa sports center upphör i vår. 

1,5 miljon för arenanamnet

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år och de intäkterna får alltså klubben behålla.

På presskonferensen uppgavs att kommunen får en oförändrad kostnad även för övertagandet av fotbollsarenan. Däremot ökar kostnaderna för hockeyarenan med 5,2 miljoner kronor.

- Men nu blir det stabil plan för arenorna och klubbarna kan ägna sig åt sitt, framhöll Boel Godner.

Fakta

Södertälje Fotbollsarena byggdes 2005 til en kostnad av 95 miljoner kronor. Utlösande var Syrianskas avancemang till Fotbollsallsvenskan.

Scaniarinken invigdes 1970 och drevs av kommunen fram till 2005 när SSK tog över 2005 i förhoppningen att skapa en evenemangsarena. Vid totalrenoveringen byggdes Scaniarinken en del av AXA Sports Center. Under tak finns hockeyarenan, den mindre så kallade Telgerinken och ett affärscentrum med barer, restauranger, souvenirshop, VIP-lounger och ett gym. 

 

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

I Jens Linds hyllade TV- dokumentär om Sven Tumba berättas om  en insamlingsstiftelse till förmån för barn och ungdomar i Sydafrika. Målbilden är att utföra en samhällsnyttig insats, bland annat genom att utbilda lärare och bygga skolor i Durban-regionen.

Det officiella namnet var Sven Tumba Sport for Education Insamlingsstiftelse.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.