Kommunen gör sensationella arenaköp

Södertälje kommun är överens med ishockeyklubben SSK om att köpa Axa sports center, och med Assyriska FF och Syrianska FC om att förvärva Södertälje fotbollsarena. En affär om totalt 135 miljoner.
I Södertälje Fotbollsarenan äger ett arenabolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent.

 

Södertälje kommuns beslut väcker reaktion bland många andra kommuner i Sverige.

Det är en fråga om att stödja idrotten, anslår politikerna. Och det sker genom att hockeyhallen och fotbollsplanen, båda påkostade anläggningar och synnerligen lämpliga för elitidrott, köps av kommun.

Slipper ekonomiska problem

Klubbarna blir befriade från praktiskt jobb, men framför allt stora ekonomiska bekymmer.

- Förslaget innebär en lösning som är den bästa både för kommunens ekonomi och för utvecklingen av Södertälje som idrottsstad, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.

Hon höll presskonferens på torsdagen för nu gick det inte längre att hålla planerna hemliga då en person hade twittrat om planerna efter ett föreningsmöte tidigare i veckan. 

Arenabolag i affären

Arenabolag är stora ägare i båda anläggningarna. I fotbollsarenan äger ett bolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent i dag. 

Vid starten ville kommunen satsa 40 miljoner kronor i en arena som kom att kosta 95 miljoner. Men slutligen blev det ett amorteringsfritt lån på 40 miljoner kronor. Kommunen lovade även 99 miljoner i driftbidrag under 24 år vilket skulle gälla fram till och med 2028. Driftsbidraget var 5 miljoner kronor under de första fem åren.

Södertälje SK har haft stora bekymmer med ekonomin runt Axa Sports center. För två år tvingades kommunen via Telgekoncernen gå in som aktieägare och tog då över lån som inte skrevs av. I april i fjol gick kommunen med på ett lån om 3,5 miljoner för att renovering av duschrum.

Vill ha en långsiktig lösning

I takt med tiden har förslagen om ett övertagande vuxit allt mera. Alla sökte en långsiktig lösning.

Jan Bergman är ny ordförande i ishockeyklubben, och har fått ägna mesta delen av sin tid till ekonomiska frågor. Framför allt tyngdes SSK av en hög hyra.

- Arenan har under lång tid varit en arbetsmässig och ekonomisk belastning för föreningen, vilket bl.a. lett till att vi inte till fullo har kunnat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi är mycket glada över att dessa diskussioner nu leder till att arenan får en långsiktigt stark ägare, betonas på SSK:s hemsida.

Klubben får också behålla rätten till namntiteln på arenan. Sponsoravtalet för namnet Axa sports center upphör i vår. 

1,5 miljon för arenanamnet

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år och de intäkterna får alltså klubben behålla.

På presskonferensen uppgavs att kommunen får en oförändrad kostnad även för övertagandet av fotbollsarenan. Däremot ökar kostnaderna för hockeyarenan med 5,2 miljoner kronor.

- Men nu blir det stabil plan för arenorna och klubbarna kan ägna sig åt sitt, framhöll Boel Godner.

Fakta

Södertälje Fotbollsarena byggdes 2005 til en kostnad av 95 miljoner kronor. Utlösande var Syrianskas avancemang till Fotbollsallsvenskan.

Scaniarinken invigdes 1970 och drevs av kommunen fram till 2005 när SSK tog över 2005 i förhoppningen att skapa en evenemangsarena. Vid totalrenoveringen byggdes Scaniarinken en del av AXA Sports Center. Under tak finns hockeyarenan, den mindre så kallade Telgerinken och ett affärscentrum med barer, restauranger, souvenirshop, VIP-lounger och ett gym. 

 

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.