Kommunen gör sensationella arenaköp

Södertälje kommun är överens med ishockeyklubben SSK om att köpa Axa sports center, och med Assyriska FF och Syrianska FC om att förvärva Södertälje fotbollsarena. En affär om totalt 135 miljoner.
I Södertälje Fotbollsarenan äger ett arenabolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent.

 

Södertälje kommuns beslut väcker reaktion bland många andra kommuner i Sverige.

Det är en fråga om att stödja idrotten, anslår politikerna. Och det sker genom att hockeyhallen och fotbollsplanen, båda påkostade anläggningar och synnerligen lämpliga för elitidrott, köps av kommun.

Slipper ekonomiska problem

Klubbarna blir befriade från praktiskt jobb, men framför allt stora ekonomiska bekymmer.

- Förslaget innebär en lösning som är den bästa både för kommunens ekonomi och för utvecklingen av Södertälje som idrottsstad, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande.

Hon höll presskonferens på torsdagen för nu gick det inte längre att hålla planerna hemliga då en person hade twittrat om planerna efter ett föreningsmöte tidigare i veckan. 

Arenabolag i affären

Arenabolag är stora ägare i båda anläggningarna. I fotbollsarenan äger ett bolag 50 procent, Södertälje FC 25 procent och kommunen 25 procent i dag. 

Vid starten ville kommunen satsa 40 miljoner kronor i en arena som kom att kosta 95 miljoner. Men slutligen blev det ett amorteringsfritt lån på 40 miljoner kronor. Kommunen lovade även 99 miljoner i driftbidrag under 24 år vilket skulle gälla fram till och med 2028. Driftsbidraget var 5 miljoner kronor under de första fem åren.

Södertälje SK har haft stora bekymmer med ekonomin runt Axa Sports center. För två år tvingades kommunen via Telgekoncernen gå in som aktieägare och tog då över lån som inte skrevs av. I april i fjol gick kommunen med på ett lån om 3,5 miljoner för att renovering av duschrum.

Vill ha en långsiktig lösning

I takt med tiden har förslagen om ett övertagande vuxit allt mera. Alla sökte en långsiktig lösning.

Jan Bergman är ny ordförande i ishockeyklubben, och har fått ägna mesta delen av sin tid till ekonomiska frågor. Framför allt tyngdes SSK av en hög hyra.

- Arenan har under lång tid varit en arbetsmässig och ekonomisk belastning för föreningen, vilket bl.a. lett till att vi inte till fullo har kunnat fokusera på vår kärnverksamhet. Vi är mycket glada över att dessa diskussioner nu leder till att arenan får en långsiktigt stark ägare, betonas på SSK:s hemsida.

Klubben får också behålla rätten till namntiteln på arenan. Sponsoravtalet för namnet Axa sports center upphör i vår. 

1,5 miljon för arenanamnet

Enligt SSK:s ordförande Jan Bergman genererar arenanamnet cirka 1,5 miljoner kronor per år och de intäkterna får alltså klubben behålla.

På presskonferensen uppgavs att kommunen får en oförändrad kostnad även för övertagandet av fotbollsarenan. Däremot ökar kostnaderna för hockeyarenan med 5,2 miljoner kronor.

- Men nu blir det stabil plan för arenorna och klubbarna kan ägna sig åt sitt, framhöll Boel Godner.

Fakta

Södertälje Fotbollsarena byggdes 2005 til en kostnad av 95 miljoner kronor. Utlösande var Syrianskas avancemang till Fotbollsallsvenskan.

Scaniarinken invigdes 1970 och drevs av kommunen fram till 2005 när SSK tog över 2005 i förhoppningen att skapa en evenemangsarena. Vid totalrenoveringen byggdes Scaniarinken en del av AXA Sports Center. Under tak finns hockeyarenan, den mindre så kallade Telgerinken och ett affärscentrum med barer, restauranger, souvenirshop, VIP-lounger och ett gym. 

 

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Rafael Nadal har gett klartecken! Han kommer till Båstad och ska medverka i Nordea Open i sommar. På torsdagen kom klartecknet från den spanska tenniskungen.  Båstad-generalen Christer Hult är lyrisk:

-Det härär väldigt stort förstås En av de bästa tennisspelarna genom tiderna spelar Nordea Open! Vi har sedan många år en bra relation och en löpande kontakt. I år passade det bra med hans förberedelser inför OS i Paris, berättar Christer Hult.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.