Ska dubbla omsättningen

Att sälja kakor, kläder, schampo m m har många inom idrotten prövat med varierande framgång. Men nu har bröderna Thomas och Andreas Ravelli hittat ett vinnande koncept.
Sedan några år tillbaka är Thomas Ravelli flitigt anlitad som föreläsare, men nu tar hans nya bolag allt mera tid. Foto: Adam Ihse, TT

 

På den breda och konkurrensutsatta skol- och idrottsförsäljningsmarknaden räknar bröderna Ravelli med att öka sin omsättning med 185 procent i år. Det ger 9,5 miljoner tillbaka till klubbar, lag och klasser. 

Störst inom två år

Och målsättningen för Ravelli AB är klar:

– Målet är att bli störst inom fem år, säger Verner Hemmingsen, delägare och kreatör.

Klubb- och idrottsförsäljning är inget nytt koncept. Marknaden har sedan länge varit stor och bred med kakor, kläder, korvar,  lotter – allt för klubbar, lag och klasser att sälja och tjäna pengar på. 

Men den hårda konkurrensen avskräckte inte bröderna Thomas och Andreas Ravelli från att för drygt två år sedan ge sig in i branschen med ett säljkoncept innehållande sport- och underkläder samt hemtextil under det självklara namnet Ravelli. 

Målet är 25 miljoner

2014 omsatte det nystartade företaget drygt 7 miljoner och gav tillbaka 3,3 miljoner kronor till idrottsrörelsen och skolklasser, pengar som i normala fall hade hamnat i butikernas kassor. 

Målet i år är att omsätta 20 miljoner. Ett mål man är på god väg att uppnå. Det skulle innebära en ökning med 185 procent på bara ett år. Med succéökningen av omsättning räknar Ravelli i år med att kunna ge tillbaka upp mot 9,5 miljoner kronor, framförallt till idrottsrörelsen. 

Bröderna menar att framgångskonceptet är det samma som inom fotbollen – hårt arbete och ett bra lagarbete. 

Kreatören i bolaget

- Vi har ett bra tema på Ravelli och viktigast av allt, vi har fantastiska och engagerade försäljare ute i landet som gör ett jättejobb. Det känns bra att kunna ge tillbaka till dem, säger Andreas och Thomas.

- Vi vet av erfarenhet att lag och klubbar alltid är i behov av pengar. Inte minst har det blivit tydligt med den pågående debatten om dyr ungdomsverksamhet. Det känns bra att kunna ge tillbaka något till idrottsverksamheten som vi själva fått så mycket av under vår uppväxt, säger Thomas.

En, för allmänheten, mindre namnkunnig spelare i Ravelli-teamet är delägaren och kreatören Verner Hemmingsen. Den danska nyckelspelaren huserar i småländska Kulltorp, där huvudkontoret också återfinns. För honom är Ravellis framtidsplaner solklara:

- Vi ska bli en stor och stabil spelare på marknaden. Målet är att bli störst inom fem år, säger Hemmingsen.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Lars (inte verifierad)

tors, 2015-08-13 14:29

1. I artikeln står inget om hur

I artikeln står inget om hur mycket som hamnar i bröderna Ravellis fickor. Oavsett om det är korvar, kallingar eller tulpaner bygger konceptet på att använda sig av gratis arbetskraft i form av barn och ungdomar. Försäljningen garanteras genom att grannar, arbetskamrater, släktingar och föräldrar köper eftersom det är näst intill omöjligt att tacka nej till ett barn man känner. För många idrottsföräldrar skulle det inte spela någon roll för ekonomin om medlemsavgiften istället höjdes.

Erland (inte verifierad)

fre, 2015-08-14 09:01

2. Kan man köpa artikar av er. I

Kan man köpa artikar av er. I så fall, undrar jag hur mycket de har betalat, eller i annat fall hur naiv och okunnig artikelförfattaren är. Försäljning av idrottsklubbar fungerar så att klubbarna får del av försäljningssumman. Det betalar en butik istället i personalkostnader,hyra m.m. Således har inte leverantören "skänkt" några pengar till klubbana. De betalar ut säljararvode. I övrigt säkert minst lika bra vinstmarginaler som andra detaljister. Den elake kan också säga att det är ett sätt att kringgå förbudet om barnarbete.

thomasejd

fre, 2015-08-14 10:03

3. Men du...

Vi kan inte avslöja prislistan... Nej, skämt åsido, det går inte att köpa artiklar av oss. Det här är en artikel av många om personer inom och nära idrotten, personer som nu vill göra karriär utanför arenan. /Thomas Ejderhov, IA

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.