Golfen utmanar etablissemanget

Svenska Golfförbundet är det förbund som vågar att utmana etablissemanget. Idrotts-Sverige i dag är fyllt av åsikter, men golfen höjer rösten och föreslår helt nya arbetsmetoder.
Blågult i idrottens tjänst, när, var, hur? Det är dags igen, RF eller SOK, det blir ändå den frågan till sist... Foto: TT

 

”Svensk elitidrott måste samordnas bättre”, är rubriken på Svenska Golfförbundets initiativ.

Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté måste helt enkelt börja samarbeta och jobba mycket närmare varandra, kanske till och med bli ett på sikte.

Fick mod att agera

- Det är uppenbart att resurserna inte används på rätt sätt, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare i en intervju i Dagens Nyheter.

Det är ett ställningstagande och ett beslut efter att golfen deltagit vid OS igen. Vad som framkom både före, under och efter tävlingarna i Rio de Janeiro har fått golfens ansvariga att ta ställning och framför allt, skapat ett mod att agera.

Det största konstaterandet är att RF och SOK i två separata stödorganisationer för elitidrottarna innebär ett stort resursslöseri och att det måste gå att göra mycket både bättre och enligt ett modernt arbetssätt. 

De två erfarenheter som golfen fäster störst vikt gäller pengar och sakkunskap. Därför har såväl SOK:s årsmöte som RF:s stämma fått samma motion med förslaget att att respektive organisationsledning ”verkar för att samordna de centrala resurserna inom svensk elitidrott för alla idrotters bästa”.

Två avgörande frågor

Generalsekreteraren Gunnar Håkansson förtydligar:

- Det är svårt för ett specialförbund att veta vilka ekonomiska villkor, främst från SOK, man har att rätta sig efter.

- För golfen som till allra största del finansierar sin egen verksamhet är detta ett mindre problem, men för ett litet förbund kan det vara förödande eftersom det lamslår den långsiktiga planeringen, säger Håkansson.

Han pekar också på att sakkunskapen kan utvecklas.

- Det har varit svårt att veta vem man ska prata med kring stödet eftersom man även haft en kontakt på RF. Vem som helst kan räkna ut att här spills det resurser. Med en ny organisation kan vi undvika dubbeljobb och vi borde även kunna spara pengar.

En ständig rivalitet

- Vi har sett att SOK:s sportchef inte är fullt inkluderad i hur RF fördelar sitt projektstöd för elitverksamhet. Omvänt har RF låg kunskap om SOK:s riktade stöd och vad som prioriteras.

Kampen mellan SOK och RF är en historia med många inslag under åren. Det har handlat om organisationernas karaktär och uppgifter. Det har också gällt olika personer och skilda egenskaper.

I DN vill Gunnar Håkansson vara noggrann med att förslaget inte ska betraktas som ett första steg att slå ihop organisationerna.

- Det kommer alltid att spekuleras, men vi är tydliga med att det inte handlar om det. Det här gäller operativa fördelar som gynnar svensk idrott, säger Håkansson.

Innerst inne lär han inte vara så förhoppningsfull på den punkten. En rivalitet finns ändå där. En springande punkt är den om penningstöd till små kontra stora förbund och återkommer ständigt. Då som nu.

Thomas Ejderhov 

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.