Golfen utmanar etablissemanget

Svenska Golfförbundet är det förbund som vågar att utmana etablissemanget. Idrotts-Sverige i dag är fyllt av åsikter, men golfen höjer rösten och föreslår helt nya arbetsmetoder.
Blågult i idrottens tjänst, när, var, hur? Det är dags igen, RF eller SOK, det blir ändå den frågan till sist... Foto: TT

 

”Svensk elitidrott måste samordnas bättre”, är rubriken på Svenska Golfförbundets initiativ.

Riksidrottsförbundet och Sveriges olympiska kommitté måste helt enkelt börja samarbeta och jobba mycket närmare varandra, kanske till och med bli ett på sikte.

Fick mod att agera

- Det är uppenbart att resurserna inte används på rätt sätt, säger Gunnar Håkansson, förbundets generalsekreterare i en intervju i Dagens Nyheter.

Det är ett ställningstagande och ett beslut efter att golfen deltagit vid OS igen. Vad som framkom både före, under och efter tävlingarna i Rio de Janeiro har fått golfens ansvariga att ta ställning och framför allt, skapat ett mod att agera.

Det största konstaterandet är att RF och SOK i två separata stödorganisationer för elitidrottarna innebär ett stort resursslöseri och att det måste gå att göra mycket både bättre och enligt ett modernt arbetssätt. 

De två erfarenheter som golfen fäster störst vikt gäller pengar och sakkunskap. Därför har såväl SOK:s årsmöte som RF:s stämma fått samma motion med förslaget att att respektive organisationsledning ”verkar för att samordna de centrala resurserna inom svensk elitidrott för alla idrotters bästa”.

Två avgörande frågor

Generalsekreteraren Gunnar Håkansson förtydligar:

- Det är svårt för ett specialförbund att veta vilka ekonomiska villkor, främst från SOK, man har att rätta sig efter.

- För golfen som till allra största del finansierar sin egen verksamhet är detta ett mindre problem, men för ett litet förbund kan det vara förödande eftersom det lamslår den långsiktiga planeringen, säger Håkansson.

Han pekar också på att sakkunskapen kan utvecklas.

- Det har varit svårt att veta vem man ska prata med kring stödet eftersom man även haft en kontakt på RF. Vem som helst kan räkna ut att här spills det resurser. Med en ny organisation kan vi undvika dubbeljobb och vi borde även kunna spara pengar.

En ständig rivalitet

- Vi har sett att SOK:s sportchef inte är fullt inkluderad i hur RF fördelar sitt projektstöd för elitverksamhet. Omvänt har RF låg kunskap om SOK:s riktade stöd och vad som prioriteras.

Kampen mellan SOK och RF är en historia med många inslag under åren. Det har handlat om organisationernas karaktär och uppgifter. Det har också gällt olika personer och skilda egenskaper.

I DN vill Gunnar Håkansson vara noggrann med att förslaget inte ska betraktas som ett första steg att slå ihop organisationerna.

- Det kommer alltid att spekuleras, men vi är tydliga med att det inte handlar om det. Det här gäller operativa fördelar som gynnar svensk idrott, säger Håkansson.

Innerst inne lär han inte vara så förhoppningsfull på den punkten. En rivalitet finns ändå där. En springande punkt är den om penningstöd till små kontra stora förbund och återkommer ständigt. Då som nu.

Thomas Ejderhov 

Tillsammans med maken Patrik valde Carolina Klyft att bli en partner i satsningen på en träningscamp och konferensgård i Järvsö.

Det står henne och övriga delägare dyrt. M Camp Järvsö Holding AB är försatt i konkurs – med 33 miljoner i skulder.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

19:e upplagan av Tour de Ski var inte bara en sportslig, utan också en ekonomisk fullträff, för Norges Therese Johaug, 36 år. 

Hon fick med sig hem över 1,2 miljoner i prispengar, totalseger i cupen, samt delseger i ytterligare  en cup,  klättring (jämför bergspriset i Tour de France), samt  ersättning från fyra enskilda etapper. 

En annan pålitlig idrottsstjärna är Ludvig Åberg som också redovisar plussiffror.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Åtskilliga svenskar älskar att med morgon följa skidåkning på tv.  Inte undra på att Viaplay förlänger nu förlänger sitt avtal med Internationella skidförbundet, Fis, till 2030.

– Skidsporten engagerar många i Sverige. Därför känns det väldigt kul att fortsätta ge tittarna det bästa från skidvärlden, bekräftar Viaplays sportchef Erik Westberg.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.