"Svensk elitidrott är i ett vägskäl"

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).

– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

 

Internationell toppidrott präglas av global kapprustning. Allt fler länder investerar allt större resurser. Inom idrottsrörelsen finns en oro att Sverige lever på gamla meriter och tappar mark i konkurrensen om medaljer. 
På uppdrag av regeringen har Centrum för idrottsforskning analyserat den svenska elitidrottens hållbarhet och konkurrenskraft. Både internationella och svenska forskare och experter har deltagit i undersökningen, däribland forskare vid Idrottens Analysinstitut i Danmark (Idan). Organisationen har tidigare studerat Danmark och Finland på liknande sätt.

Föreningsidrotten ger grund för framgång 

Idrott i Sverige är av tradition folkrörelsebaserad, med fokus på breddidrott. Men det svenska systemet skapar även bra förutsättningar för en framgångsrik elitidrott, konstaterar Idan i sin analys. 
Majoriteten av alla barn och ungdomar i Sverige idrottar någon gång i en förening. Det finns goda möjligheter att pröva på olika idrotter. I lokala föreningar finns kompetens och duktiga tränare. Väljer man att satsa på sin idrott finns ett förhållandevis väl utvecklat system att kombinera elitidrott med studier. Sverige har dessutom idrottsanläggningar av god kvalitet.

Delat ansvar hämmar utveckling 

Men det svenska elitidrottssystemet har också flera svagheter. Många specialidrottsförbund saknar resurser för att bedriva landslagsverksamhet i rimlig omfattning. Samtidigt genomför många elitidrottare sina satsningar under svåra ekonomiska omständigheter och med begränsat socialt skyddsnät.
Även styrningen av elitidrotten är problematisk. I Sverige är ansvaret för elitidrottens utveckling delat mellan Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Parasport Sverige. Modellen är unik och har lett till problem som hämmar elitidrottens utveckling, enligt Idan. 
Skilda ideologiska utgångspunkter, olika ansvarsområden och rena revirstridigheter har utmynnat i dubbla kommandon, oklarheter och effektivitetsförluster för både specialidrottsförbunden och de elitaktiva.
Ytterligare svagheter handlar om utbildning och kunskap. Sverige har få kvalificerade elitidrottstränare och saknar ett utvecklat elittränarutbildningssystem. Dessutom är forskningen på elitidrott eftersatt, likaså samarbetet mellan idrottsrörelsen och forskarsamhället.

Smalare och mer centraliserat elitstöd 

Idans slutsats är att ledningen av det svenska elitidrottsstödet behöver centraliseras. Rådet till Sverige att göra som i exempelvis Danmark – skapa en fristående elitidrottsorganisation med tydligt mandat.
Idans råd i korthet:
·        Skapa en elitidrottsorganisation.
·        Mer pengar från staten och näringslivet behövs för att behålla eller förbättra svensk elitidrotts konkurrenskraft. 
·        Prioritera ekonomiskt stöd till idrotter där den internationella konkurrensnivån är hög men möjligheterna till egenfinansiering är låg – i praktiken framför allt olympiska idrotter. 
·        Öka stödet för att förbättra elitidrottares socioekonomiska situation. Majoriteten har låga och osäkra inkomster. 
·        Ge elitidrottstränarna bättre villkor. De har begränsade socioekonomiska villkor och saknar tydliga karriärvägar. Elittränarutbildningarna måste stärkas och kvalitetssäkras.
·        Idrottsrörelsens samarbete med idrottsforskningen behöver bli bättre. Sverige saknar till exempel nationella elitidrottscentrum som kombinerar elitidrottsverksamhet med forskning. Undantaget Vintersportcentrum i Östersund.
Avgörande vägval
Sedan några år tillbaka har samordningen och samarbetet mellan idrottsrörelsens tre stödorganisationer ökat. Ett gemensamt strategiprogram #elitidrott2030 har skapats. Det är en kraftsamling i den riktning Idan föreslår. Men det är oklart om svensk idrott kommer att fortsätta på den vägen, menar Johan R Norberg, utredare på CIF.
– Det finns både praktiska och mer principiella utmaningar. Det är oklart hur en elitsatsning ska finansieras: Är det möjligt att öka stödet från staten och näringslivet? Kommer idrottsrörelsens förbund acceptera att vissa får ökat elitstöd, medan andra mindre eller inget alls. Och inte minst: är idrottsrörelsen beredd att kompromissa med sin självständighet och decentraliserade struktur för ökad centralisering och statligt engagemang?
Huvudbudskapet från CIF är att svensk elitidrott står inför ett vägval. Men valet får inte bara konsekvenser för elitidrotten. Det påverkar även idrottsrörelsen i sin helhet.
– Våra rapporter till regeringen ger en bred bild av villkoren för svensk elitidrott. Vi pekar på styrkor och svagheter, möjligheter och utmaningar. Vi visar på viktiga vägval för framtiden. Men idrotten måste själv välja sin riktning, säger Johan R Norberg.
Rapporter i regeringsuppdraget:
·        Swedish elite sport – External evaluation
Idrottens Analysinstitut (Idan) utvärderar det svenska elitidrottssystemet.
·        Svensk elitidrott vid ett vägskäl
En antologi där forskare och experter ger perspektiv på svensk elitidrott. Innehåller även CIF:s sammanfattning och slutsatser.
·        Statens stöd till idrotten – uppföljning 2023
Sammanfattar 2023 års uppföljning av statens idrottsstöd. Redovisar även statistik om svenskarnas motionsvanor och utvecklingen inom föreningsidrotten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.