Styrkor och svagheter i elitidrott ska utvärderas
Centrum för idrottsforskning har gett danska Idrottens Analysinstitut (Idan) i uppdrag att granska det svenska elitidrottssystemet och dess styrkor och svagheter, ur ett nordiskt perspektiv. Uppdraget är en del i CIF:s regeringsuppdrag att genomföra en fördjupad analys av förutsättningarna för att bedriva elitidrott i Sverige.
Idrottens Analysinstitut (Idan) i Danmark har lång erfarenhet av att utvärdera konkurrenskraften inom dansk elitidrott. Nyligen gjorde Idan även en undersökning av förhållandena i Finland. Nu har alltså turen kommit till Sverige.
– Att kontakta Idan för detta uppdrag kändes naturligt, med tanke på de tidigare arbeten som genomförts inom området. Det ska bli spännande att följa arbetet och ta del av slutrapporten. Rapporten kommer att bida till förståelse och utvecklingen av svensk elitidrott, säger Christine Dartsch Nilsson, föreståndare på CIF.
Olympiska och paralympiska i fokus
Utvärderingen ska i första hand att fokusera på olympiska och paralympiska idrotter. Men även idrotter som inte finns på OS-programmet men som är särskilt utmärkande för Sverige, till exempel bandy.
– Jag är stolt över att vi har blivit utvalda att ansvara för den externa jämförande delen av utredningen av svensk elitidrott. På Idan har vi arbetat med internationell elitidrott i många år. Den kunskapen tar vi in i analysen av det svenska systemet och för att bedöma styrkorna och svagheterna i de olika systemen vi har i Norden, säger Rasmus K. Storm, analys- och forskningschef i Idan som ska leda utvärderingen.
Utvärderingen ska fokusera på följande frågor:
• Vad utmärker det svenska elitidrottssystemet, och hur skiljer det sig från motsvarande system i Danmark, Norge och Finland?
• Är det svenska elitidrottssystemet effektivt jämfört med övriga nordiska länder när det gäller att nå internationella framgångar?
• Vilka är det svenska elitidrottssystemets styrkor och svagheter i förhållande till dess förmåga att långsiktigt bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet?
Idan ska även bedöma det svenska systemet i förhållande till:
En kartläggning
• Finansiering
• Styrning
• Idrottsdeltagande i samhället i stort
• Talangutveckling
• Tränare
• Träningsanläggningar
• Stöd till idrottares karriärutveckling, under och efter tiden som aktiv
• Nationella och internationella tävlingar
• Forskning
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar