Styrkor och svagheter i elitidrott ska utvärderas
Centrum för idrottsforskning har gett danska Idrottens Analysinstitut (Idan) i uppdrag att granska det svenska elitidrottssystemet och dess styrkor och svagheter, ur ett nordiskt perspektiv. Uppdraget är en del i CIF:s regeringsuppdrag att genomföra en fördjupad analys av förutsättningarna för att bedriva elitidrott i Sverige.
Idrottens Analysinstitut (Idan) i Danmark har lång erfarenhet av att utvärdera konkurrenskraften inom dansk elitidrott. Nyligen gjorde Idan även en undersökning av förhållandena i Finland. Nu har alltså turen kommit till Sverige.
– Att kontakta Idan för detta uppdrag kändes naturligt, med tanke på de tidigare arbeten som genomförts inom området. Det ska bli spännande att följa arbetet och ta del av slutrapporten. Rapporten kommer att bida till förståelse och utvecklingen av svensk elitidrott, säger Christine Dartsch Nilsson, föreståndare på CIF.
Olympiska och paralympiska i fokus
Utvärderingen ska i första hand att fokusera på olympiska och paralympiska idrotter. Men även idrotter som inte finns på OS-programmet men som är särskilt utmärkande för Sverige, till exempel bandy.
– Jag är stolt över att vi har blivit utvalda att ansvara för den externa jämförande delen av utredningen av svensk elitidrott. På Idan har vi arbetat med internationell elitidrott i många år. Den kunskapen tar vi in i analysen av det svenska systemet och för att bedöma styrkorna och svagheterna i de olika systemen vi har i Norden, säger Rasmus K. Storm, analys- och forskningschef i Idan som ska leda utvärderingen.
Utvärderingen ska fokusera på följande frågor:
• Vad utmärker det svenska elitidrottssystemet, och hur skiljer det sig från motsvarande system i Danmark, Norge och Finland?
• Är det svenska elitidrottssystemet effektivt jämfört med övriga nordiska länder när det gäller att nå internationella framgångar?
• Vilka är det svenska elitidrottssystemets styrkor och svagheter i förhållande till dess förmåga att långsiktigt bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet?
Idan ska även bedöma det svenska systemet i förhållande till:
En kartläggning
• Finansiering
• Styrning
• Idrottsdeltagande i samhället i stort
• Talangutveckling
• Tränare
• Träningsanläggningar
• Stöd till idrottares karriärutveckling, under och efter tiden som aktiv
• Nationella och internationella tävlingar
• Forskning
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Efter tre raka, mot Slovakien, Österrike och Finland stiger VM-tempen i och omkring Avicci Arena. Det är bäddat för kvartsfinal som sämst grupptvåa, och en lottning som banar väg för semifinalspel. Hockeyfesten når sitt max om drygt en vecka.
VM-general Tony Wiréhn kan andas ut, och publikmålet omkring 300 000 åskådare kan redan nu räknas hem. Det 88:e mästerskapet, den första turneringen spelades i Antwerpen 1920, har så här långt infriat VM-arrangörens förväntningar. Värme i luften har också skapat tryck i FanZon, 10 000 kvadratmeter på Söderstadions gamla gräsytor, nu täckt av grus.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.