Härligt att RF:s Elitidrott 2030 krossades

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tack och lov att RF lyssnade på kritiken och tog intryck av alla kritiska röster. De ursprungliga planerna på projekt Elitidrott 2030, är krossade och nya mera vettiga och rättvisa planer ska formas.

Det var det enda vettiga.

Förslaget som presenterades var besynnerligt. Svensk idrott och dess förbund skulle fördelas i ett B-lag och ett A-lag och få pengar därefter. Inte nog med det, det byggde på en märklig och urusel värdering av alla aktiva och vad de har uppnått.

Riksidrottsförbundets projekt Elitidrott 2030 såg ut att splittra svensk idrott.

Diskussionerna har varit många bland idrottsförbunden. "Vad är de för besynnerlig värdering som RF håller på med, frågade sig många.

Flera generalsekreterare med mig hävdar att Riksidrottsförbundet höll på att skapa ett A- och ett B-lag där fullt fokus riktas till förbund som har sportgrenar representerade i OS.

OS-idrotterna mera värda...

Om den känslan inte kunnat bevisats tidigare fick vi den på pränt när informationen om Elitstödsfördelningen skickades ut till förbunden med hänvisning till projektet Elitidrott 2030. 

Där nollas detta specifika elitstödsbidrag (övriga stöd från RF berörs ej) från Riksidrottsförbundet till bilsporten och till flera förbund medan andra får en rejäl minskning samtidigt som OS-sporter får en ökning.

Att Elitidrott 2030 ska lyfta svensk idrott och har målet att Sverige ska ta fler internationella medaljer är bara positivt. Att planen var att få in mer pengar till idrotten för den satsningen var också bara bra. 

Men när inga nya pengar kom från staten eller partners för satsningen valde Riksidrottsförbundet att plocka pengar från olika förbunds elitstöd för att öka på andra, där OS-inriktningen lyser starkt.

Att sen bidragsfördelningen från Riksidrottsförbundets tjänstemän har en övervikt i sitt beslutsunderlag hämtat från Greatest Sport Nations lista över hur en poängfördelning kan göras utifrån framgångar i mästerskap är i sig ofattbart.

Amerikanens egen ranking

Bakom Greatest Sport Nation står en mycket idrottsintresserad amerikan som satt upp ett eget system på hur han och vänner rankar olika sporters framgångar. 

Och eftersom han och hans vänner inte vet riktigt hur de ska behandla poäng fördelningen i sin lista när det gäller Formula 1 så väljer de att inte ta med motorsport alls - alltså utesluts all motorsport, bilar, motorcyklar, flygplan, båtar, skotrar. All motorsport.

Det är inte heller så att Riksidrottsförbundet när de valde att utgå från listan i sitt ekonomiska fördelande av elitstödet väljer att reagera över denna slutsats kring motorsporter. 

Nej. Det tycks vara helt rimligt att cirka 300 000 medlemmar i föreningar inom motorsport i Sverige och som vanligtvis ingår i Riksidrottsförbundet utesluts av samma Riksidrottsförbund.

De klassas inte som sporter som bedriver elitverksamhet!

Sporter som inte duger

Att Riksidrottsförbundet består av både stora och mindre förbund med olika förutsättningar vet vi. Och ja, jag har full förståelse att inte alla förbund kan få lika stor del av de pengar som staten avsätter till idrotten i Sverige. 

Men om projektet Elitidrott 2030 syftar till att Sverige ska få fram fler internationella medaljörer borde rimligtvis alla idrotter som har svenskar som tävlar i internationella mästerskap få någon del av pengarna för att utveckla sin elitidrottsverksamhet. Många av förbunden har internationella stora mediala mästerskap varje år.

Flera förbund har ställt sig frågande till beslutsgrunden för den utskickade listan över kommande års elitstöd.

Efter Karl-Erik Nilssons avgång som ordförande för RF blir det ett nytt ett nytt Riksidrottsmöte i januari. 

Till dess är det flera förbund som har reagerat och vill stoppa planerna på fördelningen av pengarna inom Elitidrott 2030.

Det ursprungliga beslutet var lika med att styrelsen skulle bygga en mur och göra skillnad på förbunden.

Nu har RF:s styrelse insett det olyckliga och backat. Beslutet ska omprövas och 

risken att svensk idrott och dess förbund består av en A-gruppering medförbund och en B-grupp med mindre bemedlade ska vara undanröjd.

  Så till min verksamhet. Det finns en enorm kompetens i vårt land kring sport och jag brinner extra för bilsport. Just nu finns det ett starkt driv bland många entusiaster.  

Vi har haft vår stora och värdefulla Bilsportkonferens och det var många som bevisade att de lägger kraft och energi för bilsportens bästa. På det viset uppmuntrar vi varandra

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.