Härligt att RF:s Elitidrott 2030 krossades
Tack och lov att RF lyssnade på kritiken och tog intryck av alla kritiska röster. De ursprungliga planerna på projekt Elitidrott 2030, är krossade och nya mera vettiga och rättvisa planer ska formas.
Det var det enda vettiga.
Förslaget som presenterades var besynnerligt. Svensk idrott och dess förbund skulle fördelas i ett B-lag och ett A-lag och få pengar därefter. Inte nog med det, det byggde på en märklig och urusel värdering av alla aktiva och vad de har uppnått.
Riksidrottsförbundets projekt Elitidrott 2030 såg ut att splittra svensk idrott.

Flera generalsekreterare med mig hävdar att Riksidrottsförbundet höll på att skapa ett A- och ett B-lag där fullt fokus riktas till förbund som har sportgrenar representerade i OS.
OS-idrotterna mera värda...
Om den känslan inte kunnat bevisats tidigare fick vi den på pränt när informationen om Elitstödsfördelningen skickades ut till förbunden med hänvisning till projektet Elitidrott 2030.
Där nollas detta specifika elitstödsbidrag (övriga stöd från RF berörs ej) från Riksidrottsförbundet till bilsporten och till flera förbund medan andra får en rejäl minskning samtidigt som OS-sporter får en ökning.
Att Elitidrott 2030 ska lyfta svensk idrott och har målet att Sverige ska ta fler internationella medaljer är bara positivt. Att planen var att få in mer pengar till idrotten för den satsningen var också bara bra.
Men när inga nya pengar kom från staten eller partners för satsningen valde Riksidrottsförbundet att plocka pengar från olika förbunds elitstöd för att öka på andra, där OS-inriktningen lyser starkt.
Att sen bidragsfördelningen från Riksidrottsförbundets tjänstemän har en övervikt i sitt beslutsunderlag hämtat från Greatest Sport Nations lista över hur en poängfördelning kan göras utifrån framgångar i mästerskap är i sig ofattbart.
Amerikanens egen ranking
Bakom Greatest Sport Nation står en mycket idrottsintresserad amerikan som satt upp ett eget system på hur han och vänner rankar olika sporters framgångar.
Och eftersom han och hans vänner inte vet riktigt hur de ska behandla poäng fördelningen i sin lista när det gäller Formula 1 så väljer de att inte ta med motorsport alls - alltså utesluts all motorsport, bilar, motorcyklar, flygplan, båtar, skotrar. All motorsport.
Det är inte heller så att Riksidrottsförbundet när de valde att utgå från listan i sitt ekonomiska fördelande av elitstödet väljer att reagera över denna slutsats kring motorsporter.
Nej. Det tycks vara helt rimligt att cirka 300 000 medlemmar i föreningar inom motorsport i Sverige och som vanligtvis ingår i Riksidrottsförbundet utesluts av samma Riksidrottsförbund.
De klassas inte som sporter som bedriver elitverksamhet!
Sporter som inte duger
Att Riksidrottsförbundet består av både stora och mindre förbund med olika förutsättningar vet vi. Och ja, jag har full förståelse att inte alla förbund kan få lika stor del av de pengar som staten avsätter till idrotten i Sverige.
Men om projektet Elitidrott 2030 syftar till att Sverige ska få fram fler internationella medaljörer borde rimligtvis alla idrotter som har svenskar som tävlar i internationella mästerskap få någon del av pengarna för att utveckla sin elitidrottsverksamhet. Många av förbunden har internationella stora mediala mästerskap varje år.
Flera förbund har ställt sig frågande till beslutsgrunden för den utskickade listan över kommande års elitstöd.
Efter Karl-Erik Nilssons avgång som ordförande för RF blir det ett nytt ett nytt Riksidrottsmöte i januari.
Till dess är det flera förbund som har reagerat och vill stoppa planerna på fördelningen av pengarna inom Elitidrott 2030.
Det ursprungliga beslutet var lika med att styrelsen skulle bygga en mur och göra skillnad på förbunden.
Nu har RF:s styrelse insett det olyckliga och backat. Beslutet ska omprövas och
risken att svensk idrott och dess förbund består av en A-gruppering medförbund och en B-grupp med mindre bemedlade ska vara undanröjd.
Så till min verksamhet. Det finns en enorm kompetens i vårt land kring sport och jag brinner extra för bilsport. Just nu finns det ett starkt driv bland många entusiaster.
Vi har haft vår stora och värdefulla Bilsportkonferens och det var många som bevisade att de lägger kraft och energi för bilsportens bästa. På det viset uppmuntrar vi varandra
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.