Härligt att RF:s Elitidrott 2030 krossades

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tack och lov att RF lyssnade på kritiken och tog intryck av alla kritiska röster. De ursprungliga planerna på projekt Elitidrott 2030, är krossade och nya mera vettiga och rättvisa planer ska formas.

Det var det enda vettiga.

Förslaget som presenterades var besynnerligt. Svensk idrott och dess förbund skulle fördelas i ett B-lag och ett A-lag och få pengar därefter. Inte nog med det, det byggde på en märklig och urusel värdering av alla aktiva och vad de har uppnått.

Riksidrottsförbundets projekt Elitidrott 2030 såg ut att splittra svensk idrott.

Diskussionerna har varit många bland idrottsförbunden. "Vad är de för besynnerlig värdering som RF håller på med, frågade sig många.

Flera generalsekreterare med mig hävdar att Riksidrottsförbundet höll på att skapa ett A- och ett B-lag där fullt fokus riktas till förbund som har sportgrenar representerade i OS.

OS-idrotterna mera värda...

Om den känslan inte kunnat bevisats tidigare fick vi den på pränt när informationen om Elitstödsfördelningen skickades ut till förbunden med hänvisning till projektet Elitidrott 2030. 

Där nollas detta specifika elitstödsbidrag (övriga stöd från RF berörs ej) från Riksidrottsförbundet till bilsporten och till flera förbund medan andra får en rejäl minskning samtidigt som OS-sporter får en ökning.

Att Elitidrott 2030 ska lyfta svensk idrott och har målet att Sverige ska ta fler internationella medaljer är bara positivt. Att planen var att få in mer pengar till idrotten för den satsningen var också bara bra. 

Men när inga nya pengar kom från staten eller partners för satsningen valde Riksidrottsförbundet att plocka pengar från olika förbunds elitstöd för att öka på andra, där OS-inriktningen lyser starkt.

Att sen bidragsfördelningen från Riksidrottsförbundets tjänstemän har en övervikt i sitt beslutsunderlag hämtat från Greatest Sport Nations lista över hur en poängfördelning kan göras utifrån framgångar i mästerskap är i sig ofattbart.

Amerikanens egen ranking

Bakom Greatest Sport Nation står en mycket idrottsintresserad amerikan som satt upp ett eget system på hur han och vänner rankar olika sporters framgångar. 

Och eftersom han och hans vänner inte vet riktigt hur de ska behandla poäng fördelningen i sin lista när det gäller Formula 1 så väljer de att inte ta med motorsport alls - alltså utesluts all motorsport, bilar, motorcyklar, flygplan, båtar, skotrar. All motorsport.

Det är inte heller så att Riksidrottsförbundet när de valde att utgå från listan i sitt ekonomiska fördelande av elitstödet väljer att reagera över denna slutsats kring motorsporter. 

Nej. Det tycks vara helt rimligt att cirka 300 000 medlemmar i föreningar inom motorsport i Sverige och som vanligtvis ingår i Riksidrottsförbundet utesluts av samma Riksidrottsförbund.

De klassas inte som sporter som bedriver elitverksamhet!

Sporter som inte duger

Att Riksidrottsförbundet består av både stora och mindre förbund med olika förutsättningar vet vi. Och ja, jag har full förståelse att inte alla förbund kan få lika stor del av de pengar som staten avsätter till idrotten i Sverige. 

Men om projektet Elitidrott 2030 syftar till att Sverige ska få fram fler internationella medaljörer borde rimligtvis alla idrotter som har svenskar som tävlar i internationella mästerskap få någon del av pengarna för att utveckla sin elitidrottsverksamhet. Många av förbunden har internationella stora mediala mästerskap varje år.

Flera förbund har ställt sig frågande till beslutsgrunden för den utskickade listan över kommande års elitstöd.

Efter Karl-Erik Nilssons avgång som ordförande för RF blir det ett nytt ett nytt Riksidrottsmöte i januari. 

Till dess är det flera förbund som har reagerat och vill stoppa planerna på fördelningen av pengarna inom Elitidrott 2030.

Det ursprungliga beslutet var lika med att styrelsen skulle bygga en mur och göra skillnad på förbunden.

Nu har RF:s styrelse insett det olyckliga och backat. Beslutet ska omprövas och 

risken att svensk idrott och dess förbund består av en A-gruppering medförbund och en B-grupp med mindre bemedlade ska vara undanröjd.

  Så till min verksamhet. Det finns en enorm kompetens i vårt land kring sport och jag brinner extra för bilsport. Just nu finns det ett starkt driv bland många entusiaster.  

Vi har haft vår stora och värdefulla Bilsportkonferens och det var många som bevisade att de lägger kraft och energi för bilsportens bästa. På det viset uppmuntrar vi varandra

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.