Sportsligt tyngre för Skellefteå AIK

– då bryts också Skellefteås ekonomiska framgångssaga Skellefteå AIK har dominerat svensk ishockey både ekonomiskt och sportsligt. Med sex SM-finaler senaste sju åren. Men den här säsongen bröts den sagolika trenden; stopp i kvartsfinal.
Skellefteå AIK:s ordförande Pär Nordlund och ekonomichef Hans Nordlöf. — Foto: Skellefteå AIK

 

 Det märks också föreningens ekonomi.

– Vi kommer att göra ett negativt resultat, säger ordföranden Pär Nordlund i en kommentar.

Revisionsföretaget EY har granskat SHL-klubbarnas ekonomiska situation.

Enligt rapporten har Skellefteå det största egna kapitalet, tätt följt av Färjestad.

Undersökningen visar att Skellefteå ligger i topp både när det gäller det egna kapitalet och bäst soliditet. Skellefteå har nästan 71 miljoner kronor i eget kapital och tätt följet av Färjestad, som enligt EY har ett eget kapital på 68,9 miljoner kronor.

Men nu är det sämre tider. Nordlund är inte beredd gå in på några precisa siffror – de är inte klara ännu – men säger i lokaltidningen Norran:

– Vi kommer göra ett resultat som kan ses som dåligt. Vi vet samtidigt om att någon gång kommer tuffa år också.

Klubbens svaga resultat den här säsongen beror på flera faktorer.

– Vi har haft publiktapp och gick inte lika långt i slutspelet som tidigare år. Det är några av förklaringarna, konstaterar han.

Med de investeringar som har gjorts är det inte osannolikt att Skellefteås AIK även kan ha svaga år även kommande år. Men längre fram ser det ljusare ut.

– Även följande säsong kan det bli ett svagare resultat. Det har skrivits ett nytt mediaavtal som träder i kraft efter nästa säsong. Det kommer att ge klubbarna en bättre avkastning och då kommer det att bli bättre.

Sportchefen Mikael Lindgren har tidigare berättat att spelarbudgeten blir lägre, något ordförande bekräftar samtidigt som han vill avdramatisera den delen en aning.

– Vi gör en liten marginell förändring, men resultatet vi har i år kommer inte innebära några abrupta omkastningar av verksamheten. 

Är det något mer som förändras i verksamheten med tanke på resultatet?

– Vi gör alltid en översyn av verksamheten. Ett negativt resultat behöver inte alltid innebära att förändringar blir till det sämre. Det kan också visa sig att det har investerats för mycket i vissa delar, säger Nordlund till Norrans Adam Savonen. 

Orsaken till Skellefteås ekonomisk bra tider på senare år?

– Det är ganska enkelt, spendera inte mer pengar än det som kommer in, säger ekonomichef Hans Nordlöf i en DN-intervju.

Hans Nordlöfs devis låter självklar, men är uppenbarligen inte enkel att följa eftersom många andra klubbar har ekonomiska problem. 

Sedan tre år tillbaka är han Skellefteå AIK:s ekonomichef. Men Nordlöf minns den tuffa ekonomiska tid som föreningen hade i slutet av 1990-talet, när han arbetade ideellt.

Då hade klubben beslutat att gå i konkurs, men i sista stund undveks den tragiska utvecklingen. Skulderna låg på drygt sex miljoner.

– För ganska många år sedan bestämde vi oss för att skapa ett starkt eget kapital. Vi skulle tåla ett tapp eftersom man kanske inte lyckas sportsligt varje år, säger Hans Nordlöf.

Han konstaterar att det alltid går att ta kortsiktiga kostnader mitt i säsongen och hoppas att de ger sportsliga framgångar. Men i Skellefteå äventyrar man inte föreningens framtid om man till exempel ska ersätta en skadad spelare.

– Det gäller att vara tillräckligt klok i början av säsongen så att man håller förväntad nivå, säger Nordlöf.

Slår man ihop publiksiffrorna för både SHL och slutspelet denna vinter så ökar publiken – igen.  2 429 213 åskådare valde att följa någon match under säsongen på plats. Det är en ökning med nästan 10 000 åskådare jämfört med förra året, konstaterar SHL.

Skellefteå alla ekonomiska resultat kommer att presenteras vid årsmötet i juni.

 

Bo Fuhrman

Fakta

Skellefteå AIK:s ekonomiska resultat de senaste åren

2010: – 2,2 miljoner

2011: + 6,4 miljoner

2012: + 9,2 miljoner

2013: + 8,9 miljoner

2014: + 7,8 miljoner

2015: + 23,2 miljoner

2016: + 5,5 miljoner

2017: Kommer att presentera minusresultat vid årsmötet i juli.

Skellefteå AIK:s sportliga resultat Elitserien 1975/76 och framåt

SM-guld 1978,  2013,  2014

SM-finaler 1978,  2011,  2012,  2013,  2014,  2015,  2016

Seriesegrar 1981,  2013,  2014,  2015,  2016

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.