Sportsligt tyngre för Skellefteå AIK
Det märks också föreningens ekonomi.
– Vi kommer att göra ett negativt resultat, säger ordföranden Pär Nordlund i en kommentar.
Revisionsföretaget EY har granskat SHL-klubbarnas ekonomiska situation.
Enligt rapporten har Skellefteå det största egna kapitalet, tätt följt av Färjestad.
Undersökningen visar att Skellefteå ligger i topp både när det gäller det egna kapitalet och bäst soliditet. Skellefteå har nästan 71 miljoner kronor i eget kapital och tätt följet av Färjestad, som enligt EY har ett eget kapital på 68,9 miljoner kronor.
Men nu är det sämre tider. Nordlund är inte beredd gå in på några precisa siffror – de är inte klara ännu – men säger i lokaltidningen Norran:
– Vi kommer göra ett resultat som kan ses som dåligt. Vi vet samtidigt om att någon gång kommer tuffa år också.
Klubbens svaga resultat den här säsongen beror på flera faktorer.
– Vi har haft publiktapp och gick inte lika långt i slutspelet som tidigare år. Det är några av förklaringarna, konstaterar han.
Med de investeringar som har gjorts är det inte osannolikt att Skellefteås AIK även kan ha svaga år även kommande år. Men längre fram ser det ljusare ut.
– Även följande säsong kan det bli ett svagare resultat. Det har skrivits ett nytt mediaavtal som träder i kraft efter nästa säsong. Det kommer att ge klubbarna en bättre avkastning och då kommer det att bli bättre.
Sportchefen Mikael Lindgren har tidigare berättat att spelarbudgeten blir lägre, något ordförande bekräftar samtidigt som han vill avdramatisera den delen en aning.
– Vi gör en liten marginell förändring, men resultatet vi har i år kommer inte innebära några abrupta omkastningar av verksamheten.
Är det något mer som förändras i verksamheten med tanke på resultatet?
– Vi gör alltid en översyn av verksamheten. Ett negativt resultat behöver inte alltid innebära att förändringar blir till det sämre. Det kan också visa sig att det har investerats för mycket i vissa delar, säger Nordlund till Norrans Adam Savonen.
Orsaken till Skellefteås ekonomisk bra tider på senare år?
– Det är ganska enkelt, spendera inte mer pengar än det som kommer in, säger ekonomichef Hans Nordlöf i en DN-intervju.
Hans Nordlöfs devis låter självklar, men är uppenbarligen inte enkel att följa eftersom många andra klubbar har ekonomiska problem.
Sedan tre år tillbaka är han Skellefteå AIK:s ekonomichef. Men Nordlöf minns den tuffa ekonomiska tid som föreningen hade i slutet av 1990-talet, när han arbetade ideellt.
Då hade klubben beslutat att gå i konkurs, men i sista stund undveks den tragiska utvecklingen. Skulderna låg på drygt sex miljoner.
– För ganska många år sedan bestämde vi oss för att skapa ett starkt eget kapital. Vi skulle tåla ett tapp eftersom man kanske inte lyckas sportsligt varje år, säger Hans Nordlöf.
Han konstaterar att det alltid går att ta kortsiktiga kostnader mitt i säsongen och hoppas att de ger sportsliga framgångar. Men i Skellefteå äventyrar man inte föreningens framtid om man till exempel ska ersätta en skadad spelare.
– Det gäller att vara tillräckligt klok i början av säsongen så att man håller förväntad nivå, säger Nordlöf.
Slår man ihop publiksiffrorna för både SHL och slutspelet denna vinter så ökar publiken – igen. 2 429 213 åskådare valde att följa någon match under säsongen på plats. Det är en ökning med nästan 10 000 åskådare jämfört med förra året, konstaterar SHL.
Skellefteå alla ekonomiska resultat kommer att presenteras vid årsmötet i juni.
Bo Fuhrman
Mest lästa just nu
Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.