Vädjar om solidaritet i hockeyettan

Huddinge Hockey vädjar om solidaritet bland Hockeyettans föreningar, och föreslår i e-mail att lagen gemensamt ska dela på den straffavgift, 25 000 kronor vardera, som Svenska Ishockeyförbundet utdömt till sju lag.

Idrottens Affärer har tagit del av ordföranden Stefan Bengtsson upprop till Hockeyettans 39 föreningar, Boden Hockey som är Hockeyettans svarta får, fanns inte med  på Bengtssons sändlista. Däremot Karlskrona, som led stor ekonomisk skada på då tre lag vägrade att spela på Karlskronas hemmais.

-Det är hårresande och ger mig en dålig smak i munnen, men egentligen är det ingenting som förvånar oss längre här i Karlskrona. De inställda matcherna kostade oss cirka en miljon, det är den fordran som vi har på svensk ishockey säger klubbchefen Per Rosenqvist.

Av mailet framgår att förra höstens bojkott hade brett stöd av Hockeyettans ledning.

- Det var på vårt (!) önskemål skriver Bengtsson, att sju klubbar vägrade att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona hösten 2021.

De sju lagen, Mörrum, Vimmerby och HC Dalen i söder och Örnsköldsvik, Sundsvall, Piteå och Kalix i norr tilldömdes förlust i matchen, 0-5 samt en straffavgift på 25 000 vardera.

Det framgår tydligt att beloppet var kommunicerat från Svenska Ishockeyförbundet, trots att straffsatsen officiellt meddelades långt senare.

-Det beskedet gör oss än mer upprörda, Förbundet föregick kommande behandling av ärendet. Att bojkotten var regisserad från högre ort har ju varit klart länge, men att SIF (förbundet) så uppenbart såg genom fingrarna och lämnade besked om vad ett uteblivande ger för följder, säger Per Rosenqvist.

-Uteblivande vid match i förbundsserie innebär automatiskt nedflyttning en division, så till vida att det inte föreligger förmildrande omständigheter. Här finns inget sådant, betonar Per Rosenqvist.

Stefan Bengtsson befinner sig på semester i Italien och har via mail svarat på våra frågor. Vad gäller straffavgiften skriver han:

-Det var en bedömning som gjordes av Hockeyettan i oktober 2021, och på grundval av vad som sägs i SIF:s tävlingsbestämmelser och tidigare praxis.

 Här är Hockeyettan, och Bengtsson, ute på hal is.

SIF:s tävlingsbestämmelser är glasklara , och någon praxis existerar överhuvudtaget inte. Endast vid ett tillfälle har lag från Hockeyettan flyttas ned ett steg,  det var Asplöven som i januari 2019 tvingades lämna på grund av spelarbrist. Ett covid-19 fall i en spelarbuss på väg till match har också varit skäl för uteblivande.

Nu  föreslår Stefan Bengtsson  också att Hockeyettans nye vd. Jens Isarelsson som chef på Hockeyettans kansli, praktiskt ska lösa all information och betalningsflöden.

Lagbojkotten i oktober 2021 och SIF:s vägran att kompensera Boden och Karlskrona för uteblivna publikintäkter är nu också ett ärende för Riksidrottsnämnden, RIN.

 Boden har sammanställt en så kallad klagoskrift med begäran om prövningstillstånd och med förhoppning att RIN ska återremittera ärendet till SIF för påkallande av ändring av beslut.

Karlskrona överväger för en sin del en juridisk strid i ett skiljedoms förfarande avseende uteblivna publikintäkter. Föreningen kan komma att ställa ett av de tre lagen, Mörrum, HC Dalen och Vimmerby, som ansvarig för den ekonomisk skada som drabbat föreningen.

-Tumultet i Hockeyettan har sin orsak i att SIF valde att abdikera i sin roll som serieadministratör, och i allt skeende förhöll sig passiv.  SIF valde i stället att fastställa en rad prejudicerande beslut, har konstaterats av advokat Mats Larsson som granskat Hockeyförbundet rättssystem.

Hela granskningen har tidigare publicerats av Idrottens Affärer.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.