Vädjar om solidaritet i hockeyettan

Huddinge Hockey vädjar om solidaritet bland Hockeyettans föreningar, och föreslår i e-mail att lagen gemensamt ska dela på den straffavgift, 25 000 kronor vardera, som Svenska Ishockeyförbundet utdömt till sju lag.

Idrottens Affärer har tagit del av ordföranden Stefan Bengtsson upprop till Hockeyettans 39 föreningar, Boden Hockey som är Hockeyettans svarta får, fanns inte med  på Bengtssons sändlista. Däremot Karlskrona, som led stor ekonomisk skada på då tre lag vägrade att spela på Karlskronas hemmais.

-Det är hårresande och ger mig en dålig smak i munnen, men egentligen är det ingenting som förvånar oss längre här i Karlskrona. De inställda matcherna kostade oss cirka en miljon, det är den fordran som vi har på svensk ishockey säger klubbchefen Per Rosenqvist.

Av mailet framgår att förra höstens bojkott hade brett stöd av Hockeyettans ledning.

- Det var på vårt (!) önskemål skriver Bengtsson, att sju klubbar vägrade att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona hösten 2021.

De sju lagen, Mörrum, Vimmerby och HC Dalen i söder och Örnsköldsvik, Sundsvall, Piteå och Kalix i norr tilldömdes förlust i matchen, 0-5 samt en straffavgift på 25 000 vardera.

Det framgår tydligt att beloppet var kommunicerat från Svenska Ishockeyförbundet, trots att straffsatsen officiellt meddelades långt senare.

-Det beskedet gör oss än mer upprörda, Förbundet föregick kommande behandling av ärendet. Att bojkotten var regisserad från högre ort har ju varit klart länge, men att SIF (förbundet) så uppenbart såg genom fingrarna och lämnade besked om vad ett uteblivande ger för följder, säger Per Rosenqvist.

-Uteblivande vid match i förbundsserie innebär automatiskt nedflyttning en division, så till vida att det inte föreligger förmildrande omständigheter. Här finns inget sådant, betonar Per Rosenqvist.

Stefan Bengtsson befinner sig på semester i Italien och har via mail svarat på våra frågor. Vad gäller straffavgiften skriver han:

-Det var en bedömning som gjordes av Hockeyettan i oktober 2021, och på grundval av vad som sägs i SIF:s tävlingsbestämmelser och tidigare praxis.

 Här är Hockeyettan, och Bengtsson, ute på hal is.

SIF:s tävlingsbestämmelser är glasklara , och någon praxis existerar överhuvudtaget inte. Endast vid ett tillfälle har lag från Hockeyettan flyttas ned ett steg,  det var Asplöven som i januari 2019 tvingades lämna på grund av spelarbrist. Ett covid-19 fall i en spelarbuss på väg till match har också varit skäl för uteblivande.

Nu  föreslår Stefan Bengtsson  också att Hockeyettans nye vd. Jens Isarelsson som chef på Hockeyettans kansli, praktiskt ska lösa all information och betalningsflöden.

Lagbojkotten i oktober 2021 och SIF:s vägran att kompensera Boden och Karlskrona för uteblivna publikintäkter är nu också ett ärende för Riksidrottsnämnden, RIN.

 Boden har sammanställt en så kallad klagoskrift med begäran om prövningstillstånd och med förhoppning att RIN ska återremittera ärendet till SIF för påkallande av ändring av beslut.

Karlskrona överväger för en sin del en juridisk strid i ett skiljedoms förfarande avseende uteblivna publikintäkter. Föreningen kan komma att ställa ett av de tre lagen, Mörrum, HC Dalen och Vimmerby, som ansvarig för den ekonomisk skada som drabbat föreningen.

-Tumultet i Hockeyettan har sin orsak i att SIF valde att abdikera i sin roll som serieadministratör, och i allt skeende förhöll sig passiv.  SIF valde i stället att fastställa en rad prejudicerande beslut, har konstaterats av advokat Mats Larsson som granskat Hockeyförbundet rättssystem.

Hela granskningen har tidigare publicerats av Idrottens Affärer.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.