Vädjar om solidaritet i hockeyettan

Huddinge Hockey vädjar om solidaritet bland Hockeyettans föreningar, och föreslår i e-mail att lagen gemensamt ska dela på den straffavgift, 25 000 kronor vardera, som Svenska Ishockeyförbundet utdömt till sju lag.

Idrottens Affärer har tagit del av ordföranden Stefan Bengtsson upprop till Hockeyettans 39 föreningar, Boden Hockey som är Hockeyettans svarta får, fanns inte med  på Bengtssons sändlista. Däremot Karlskrona, som led stor ekonomisk skada på då tre lag vägrade att spela på Karlskronas hemmais.

-Det är hårresande och ger mig en dålig smak i munnen, men egentligen är det ingenting som förvånar oss längre här i Karlskrona. De inställda matcherna kostade oss cirka en miljon, det är den fordran som vi har på svensk ishockey säger klubbchefen Per Rosenqvist.

Av mailet framgår att förra höstens bojkott hade brett stöd av Hockeyettans ledning.

- Det var på vårt (!) önskemål skriver Bengtsson, att sju klubbar vägrade att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona hösten 2021.

De sju lagen, Mörrum, Vimmerby och HC Dalen i söder och Örnsköldsvik, Sundsvall, Piteå och Kalix i norr tilldömdes förlust i matchen, 0-5 samt en straffavgift på 25 000 vardera.

Det framgår tydligt att beloppet var kommunicerat från Svenska Ishockeyförbundet, trots att straffsatsen officiellt meddelades långt senare.

-Det beskedet gör oss än mer upprörda, Förbundet föregick kommande behandling av ärendet. Att bojkotten var regisserad från högre ort har ju varit klart länge, men att SIF (förbundet) så uppenbart såg genom fingrarna och lämnade besked om vad ett uteblivande ger för följder, säger Per Rosenqvist.

-Uteblivande vid match i förbundsserie innebär automatiskt nedflyttning en division, så till vida att det inte föreligger förmildrande omständigheter. Här finns inget sådant, betonar Per Rosenqvist.

Stefan Bengtsson befinner sig på semester i Italien och har via mail svarat på våra frågor. Vad gäller straffavgiften skriver han:

-Det var en bedömning som gjordes av Hockeyettan i oktober 2021, och på grundval av vad som sägs i SIF:s tävlingsbestämmelser och tidigare praxis.

 Här är Hockeyettan, och Bengtsson, ute på hal is.

SIF:s tävlingsbestämmelser är glasklara , och någon praxis existerar överhuvudtaget inte. Endast vid ett tillfälle har lag från Hockeyettan flyttas ned ett steg,  det var Asplöven som i januari 2019 tvingades lämna på grund av spelarbrist. Ett covid-19 fall i en spelarbuss på väg till match har också varit skäl för uteblivande.

Nu  föreslår Stefan Bengtsson  också att Hockeyettans nye vd. Jens Isarelsson som chef på Hockeyettans kansli, praktiskt ska lösa all information och betalningsflöden.

Lagbojkotten i oktober 2021 och SIF:s vägran att kompensera Boden och Karlskrona för uteblivna publikintäkter är nu också ett ärende för Riksidrottsnämnden, RIN.

 Boden har sammanställt en så kallad klagoskrift med begäran om prövningstillstånd och med förhoppning att RIN ska återremittera ärendet till SIF för påkallande av ändring av beslut.

Karlskrona överväger för en sin del en juridisk strid i ett skiljedoms förfarande avseende uteblivna publikintäkter. Föreningen kan komma att ställa ett av de tre lagen, Mörrum, HC Dalen och Vimmerby, som ansvarig för den ekonomisk skada som drabbat föreningen.

-Tumultet i Hockeyettan har sin orsak i att SIF valde att abdikera i sin roll som serieadministratör, och i allt skeende förhöll sig passiv.  SIF valde i stället att fastställa en rad prejudicerande beslut, har konstaterats av advokat Mats Larsson som granskat Hockeyförbundet rättssystem.

Hela granskningen har tidigare publicerats av Idrottens Affärer.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.