Vädjar om solidaritet i hockeyettan

Huddinge Hockey vädjar om solidaritet bland Hockeyettans föreningar, och föreslår i e-mail att lagen gemensamt ska dela på den straffavgift, 25 000 kronor vardera, som Svenska Ishockeyförbundet utdömt till sju lag.

Idrottens Affärer har tagit del av ordföranden Stefan Bengtsson upprop till Hockeyettans 39 föreningar, Boden Hockey som är Hockeyettans svarta får, fanns inte med  på Bengtssons sändlista. Däremot Karlskrona, som led stor ekonomisk skada på då tre lag vägrade att spela på Karlskronas hemmais.

-Det är hårresande och ger mig en dålig smak i munnen, men egentligen är det ingenting som förvånar oss längre här i Karlskrona. De inställda matcherna kostade oss cirka en miljon, det är den fordran som vi har på svensk ishockey säger klubbchefen Per Rosenqvist.

Av mailet framgår att förra höstens bojkott hade brett stöd av Hockeyettans ledning.

- Det var på vårt (!) önskemål skriver Bengtsson, att sju klubbar vägrade att spela bortamatcher mot Boden och Karlskrona hösten 2021.

De sju lagen, Mörrum, Vimmerby och HC Dalen i söder och Örnsköldsvik, Sundsvall, Piteå och Kalix i norr tilldömdes förlust i matchen, 0-5 samt en straffavgift på 25 000 vardera.

Det framgår tydligt att beloppet var kommunicerat från Svenska Ishockeyförbundet, trots att straffsatsen officiellt meddelades långt senare.

-Det beskedet gör oss än mer upprörda, Förbundet föregick kommande behandling av ärendet. Att bojkotten var regisserad från högre ort har ju varit klart länge, men att SIF (förbundet) så uppenbart såg genom fingrarna och lämnade besked om vad ett uteblivande ger för följder, säger Per Rosenqvist.

-Uteblivande vid match i förbundsserie innebär automatiskt nedflyttning en division, så till vida att det inte föreligger förmildrande omständigheter. Här finns inget sådant, betonar Per Rosenqvist.

Stefan Bengtsson befinner sig på semester i Italien och har via mail svarat på våra frågor. Vad gäller straffavgiften skriver han:

-Det var en bedömning som gjordes av Hockeyettan i oktober 2021, och på grundval av vad som sägs i SIF:s tävlingsbestämmelser och tidigare praxis.

 Här är Hockeyettan, och Bengtsson, ute på hal is.

SIF:s tävlingsbestämmelser är glasklara , och någon praxis existerar överhuvudtaget inte. Endast vid ett tillfälle har lag från Hockeyettan flyttas ned ett steg,  det var Asplöven som i januari 2019 tvingades lämna på grund av spelarbrist. Ett covid-19 fall i en spelarbuss på väg till match har också varit skäl för uteblivande.

Nu  föreslår Stefan Bengtsson  också att Hockeyettans nye vd. Jens Isarelsson som chef på Hockeyettans kansli, praktiskt ska lösa all information och betalningsflöden.

Lagbojkotten i oktober 2021 och SIF:s vägran att kompensera Boden och Karlskrona för uteblivna publikintäkter är nu också ett ärende för Riksidrottsnämnden, RIN.

 Boden har sammanställt en så kallad klagoskrift med begäran om prövningstillstånd och med förhoppning att RIN ska återremittera ärendet till SIF för påkallande av ändring av beslut.

Karlskrona överväger för en sin del en juridisk strid i ett skiljedoms förfarande avseende uteblivna publikintäkter. Föreningen kan komma att ställa ett av de tre lagen, Mörrum, HC Dalen och Vimmerby, som ansvarig för den ekonomisk skada som drabbat föreningen.

-Tumultet i Hockeyettan har sin orsak i att SIF valde att abdikera i sin roll som serieadministratör, och i allt skeende förhöll sig passiv.  SIF valde i stället att fastställa en rad prejudicerande beslut, har konstaterats av advokat Mats Larsson som granskat Hockeyförbundet rättssystem.

Hela granskningen har tidigare publicerats av Idrottens Affärer.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen