Helsingborg och Karlstad i nysatsningar

Förväntan och tron på bättre fotboll ökar i två regionstäder. Skälen är de samma trots att det skiljer många mil. Förklaringen på båda håll är de samma – två av de met erfarna tränarna återkommer. ”Svennis” Eriksson blir sportchef i Karlstad fotboll och Stuart Baxter blir teknisk rådgivare i Helsingborgs IF.

Två klubbar har lyckats i strävan att locka och rekrytera välkända profiler med anknytning till bygden.

Stuart Baxter har jobbat med fotboll runt hela världen, men nu är han tillbaka i Helsingborg

Karlstad Fotbolls nysatsning tar en allt fastare form.

Med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson får en  sportchefsroll enligt en mycket seriös och omfattande  treårsplan där det också ingår två nya tränare, nya styrelsemedlemmar och en egen sportchef på damsidan.

Bygga med ödmjukhet

– Vi har haft stora ambitioner men små resurser, nu vill vi med ödmjukhet bygga en ny stabilare struktur där vi inom en treårsperiod vill utmana på allvar, sa Patrik Hjelte som är föreslagen som ny ordförande. 

Dessutom har fotbollen lockat Thomas Hallgren, mångårigt verksam och med starkt i Färjestad BK. Dessutom stannar nuvarande ordförande, Annelie Larsson , i styrelsen.

Hjelte ser finner anledning att vara optimist:

-Vi ska göra ett seriöst försök att nå elitfotbollen, men för att kunna göra det måste vi också driva intäkter säger han och skickade ett tack till storsponsorn Daniel Pettersson och hans Infrakraft.

Gott om sponsorer

Klart är också att McDonalds går in som ny storsponsor och att ytterligare ett antal företag går in i samarbete med klubben.

– Vi har klart med tio företag som alla går in med sexsiffriga belopp, säger Hjelte.

Sedan tidigare är Daniel Pettersson och Infrakraft klubbens överlägset största sponsor. Nu kliver även Hjelte in med en satsning vid sidan av det åtagande som redan finns i Degerfors IF.

– Jag har haft många möten med Karlstad Fotboll och satt mig in i det nuläge som föreningen befinner sig i. Vi har steg att ta, men jag gillar utmaningar och tror att vi inom en treårsperiod ska kunna avancera. Många har försökt med fotbollssatsningar i Karlstad och jag är ödmjuk inför uppgiften.

Hjelte har liksom hallögren ett förflutet  i Färjestad, men också en bakgrund i både i Karlstad BK:s och Carlstad Uniteds styrelse.

Skillnad på miljonkassor

– Karlstad Fotboll har en gedigen verksamhet med över 500 barn och ungdomar i organisationen. Min bild är att föreningen har stora ambitioner men haft små resurser, menade Hjelte som jämförde Karlstad Fotbolls 7 miljoner i omsättning med seriekonkurrenterna Gefles 18 miljoner, Sandvikens 15 miljoner och Sollentunas 12 miljoner kronor.

– Vi tillhör topp-30 i landet men vi vill vara med och utmana på riktigt och har nu anställt klubbens första marknadschef i David Johannesson. Välkommen David – we need the money, hälsade Hjelte utan att sätta press på sin marknadschef.

  Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 74, tar ett kliv upp från en rådgivarroll och blir ny sportchef i föreningen.

-Jag tror på människorna och jag tror på projektet, säger ”Svennis med kunskap från  Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Manchester City, Lazio, Notts County och Leicester och förbundskaptensjobb för England, Mexico Elfenbenskusten och Filippinerna.

Nu landar han på nya Sola Arena och hos Karlstad Fotboll på Våxnäs IP. 

– Det är bättre att vara chef och få bestämma än bara rådgivare, skojade han på presskonferensen. Jag tror på projektet, och är jag är övertygad om att det ska gå att göra fotbollen stark här.

Stark sportgrupp

Han medger dock att han behöver luta sig mot sin sportgrupp i jobbet med att få koll på ettanfotbollen. Där är hans kunskaper  begränsade.

I Helsingborg sveper också optimismen in över staden.

Helsingborgs IF ska inte bara att tillsätta en sportgrupp med uppgifter som att arbeta med strukturen i herrtruppen, akademin, scouting- & värvningsstrategi samt uppföljning av såväl spelidé som spelsystem, HIF-kulturen och femårsplanen.

Den med mest erfarenhet är Stuart Baxter som får titeln teknisk rådgivare. Men övriga har också hunnit med en hel del på fobollsplanen.  Andreas Granqvist blir, sportchef Hans Eklunutvecklingschef, - Mikael Dahlberg, akademichef, Markus Holgersson styrelseledamot liksom Stavros Papadopoulo 

Hans meriter slår ingen

Stuart har meriter är i överflöd: han har jobbat i klubbar som Preston Morecambe FCDundee United FC, Stockport County FC Melbourne FC

Landskrona BoISSouth Melbourne FC, San Diego Sockers och Örebro SK, F Skarp, Portugal Vitória FC,  Halmstads BK, Sanfrecce Hiroshima

Vissel Kobe,, AIK,  FK Lyn,  Vissel Kobe, Sydafrika Kaizer Chiefs, Turkiet Gençlerbirliği SK, och Sydafrika SuperSport United och Odisha tar han åter plats i HIF.

– Vi är glada över att få in Stuart Baxter i föreningen igen. Med hans stora erfarenhet och HIF-hjärta kommer han hjälpa oss på resan mot dem sportsliga resultaten vi vill uppnå och den förening vi vill vara, säger Andreas Granqvist.

Stuart Baxter var tränare i HIF mellan 2006 och 2007.

Nu kommer han till en klubb som ramlade ur allsvenskan i fjol. Det är Superettan som gäller.

Laget på sidan av planen kunde knappast ha varit bättre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.