Helsingborg och Karlstad i nysatsningar

Förväntan och tron på bättre fotboll ökar i två regionstäder. Skälen är de samma trots att det skiljer många mil. Förklaringen på båda håll är de samma – två av de met erfarna tränarna återkommer. ”Svennis” Eriksson blir sportchef i Karlstad fotboll och Stuart Baxter blir teknisk rådgivare i Helsingborgs IF.

Två klubbar har lyckats i strävan att locka och rekrytera välkända profiler med anknytning till bygden.

Stuart Baxter har jobbat med fotboll runt hela världen, men nu är han tillbaka i Helsingborg

Karlstad Fotbolls nysatsning tar en allt fastare form.

Med Sven-Göran ”Svennis” Eriksson får en  sportchefsroll enligt en mycket seriös och omfattande  treårsplan där det också ingår två nya tränare, nya styrelsemedlemmar och en egen sportchef på damsidan.

Bygga med ödmjukhet

– Vi har haft stora ambitioner men små resurser, nu vill vi med ödmjukhet bygga en ny stabilare struktur där vi inom en treårsperiod vill utmana på allvar, sa Patrik Hjelte som är föreslagen som ny ordförande. 

Dessutom har fotbollen lockat Thomas Hallgren, mångårigt verksam och med starkt i Färjestad BK. Dessutom stannar nuvarande ordförande, Annelie Larsson , i styrelsen.

Hjelte ser finner anledning att vara optimist:

-Vi ska göra ett seriöst försök att nå elitfotbollen, men för att kunna göra det måste vi också driva intäkter säger han och skickade ett tack till storsponsorn Daniel Pettersson och hans Infrakraft.

Gott om sponsorer

Klart är också att McDonalds går in som ny storsponsor och att ytterligare ett antal företag går in i samarbete med klubben.

– Vi har klart med tio företag som alla går in med sexsiffriga belopp, säger Hjelte.

Sedan tidigare är Daniel Pettersson och Infrakraft klubbens överlägset största sponsor. Nu kliver även Hjelte in med en satsning vid sidan av det åtagande som redan finns i Degerfors IF.

– Jag har haft många möten med Karlstad Fotboll och satt mig in i det nuläge som föreningen befinner sig i. Vi har steg att ta, men jag gillar utmaningar och tror att vi inom en treårsperiod ska kunna avancera. Många har försökt med fotbollssatsningar i Karlstad och jag är ödmjuk inför uppgiften.

Hjelte har liksom hallögren ett förflutet  i Färjestad, men också en bakgrund i både i Karlstad BK:s och Carlstad Uniteds styrelse.

Skillnad på miljonkassor

– Karlstad Fotboll har en gedigen verksamhet med över 500 barn och ungdomar i organisationen. Min bild är att föreningen har stora ambitioner men haft små resurser, menade Hjelte som jämförde Karlstad Fotbolls 7 miljoner i omsättning med seriekonkurrenterna Gefles 18 miljoner, Sandvikens 15 miljoner och Sollentunas 12 miljoner kronor.

– Vi tillhör topp-30 i landet men vi vill vara med och utmana på riktigt och har nu anställt klubbens första marknadschef i David Johannesson. Välkommen David – we need the money, hälsade Hjelte utan att sätta press på sin marknadschef.

  Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 74, tar ett kliv upp från en rådgivarroll och blir ny sportchef i föreningen.

-Jag tror på människorna och jag tror på projektet, säger ”Svennis med kunskap från  Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Manchester City, Lazio, Notts County och Leicester och förbundskaptensjobb för England, Mexico Elfenbenskusten och Filippinerna.

Nu landar han på nya Sola Arena och hos Karlstad Fotboll på Våxnäs IP. 

– Det är bättre att vara chef och få bestämma än bara rådgivare, skojade han på presskonferensen. Jag tror på projektet, och är jag är övertygad om att det ska gå att göra fotbollen stark här.

Stark sportgrupp

Han medger dock att han behöver luta sig mot sin sportgrupp i jobbet med att få koll på ettanfotbollen. Där är hans kunskaper  begränsade.

I Helsingborg sveper också optimismen in över staden.

Helsingborgs IF ska inte bara att tillsätta en sportgrupp med uppgifter som att arbeta med strukturen i herrtruppen, akademin, scouting- & värvningsstrategi samt uppföljning av såväl spelidé som spelsystem, HIF-kulturen och femårsplanen.

Den med mest erfarenhet är Stuart Baxter som får titeln teknisk rådgivare. Men övriga har också hunnit med en hel del på fobollsplanen.  Andreas Granqvist blir, sportchef Hans Eklunutvecklingschef, - Mikael Dahlberg, akademichef, Markus Holgersson styrelseledamot liksom Stavros Papadopoulo 

Hans meriter slår ingen

Stuart har meriter är i överflöd: han har jobbat i klubbar som Preston Morecambe FCDundee United FC, Stockport County FC Melbourne FC

Landskrona BoISSouth Melbourne FC, San Diego Sockers och Örebro SK, F Skarp, Portugal Vitória FC,  Halmstads BK, Sanfrecce Hiroshima

Vissel Kobe,, AIK,  FK Lyn,  Vissel Kobe, Sydafrika Kaizer Chiefs, Turkiet Gençlerbirliği SK, och Sydafrika SuperSport United och Odisha tar han åter plats i HIF.

– Vi är glada över att få in Stuart Baxter i föreningen igen. Med hans stora erfarenhet och HIF-hjärta kommer han hjälpa oss på resan mot dem sportsliga resultaten vi vill uppnå och den förening vi vill vara, säger Andreas Granqvist.

Stuart Baxter var tränare i HIF mellan 2006 och 2007.

Nu kommer han till en klubb som ramlade ur allsvenskan i fjol. Det är Superettan som gäller.

Laget på sidan av planen kunde knappast ha varit bättre.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.