Miljardbygget inlett, men AIK tvekar
Efter femtioelva turer skedde äntligen något konkret intill spårområdet i Solna. Alla var där, och några till. Men framför allt kronprinsessan Victoria som fick hedersuppdraget att inleda ett historiskt bygge. Arenan ska bli en nationalklenod med sin storlek och utformning.
Kronprinsessan Victorias spadtag innebar också starten för Skandinaviens största byggarbesplats de närmaste tre åren. Här ska det uppföras en gigantisk arena och dessutom den så kallade Arenastaden med kontor och bostäder, ett köpcentrum (Mall of Scandinavia) och ett hotell (Quality).
Detaljplanen och AIK...
Från tillkännagivandet om att fotbollsförbundet tillsammans med Solna stad, Fabege, Jernhusen och Peab ska bygga, äga och driva arenan till den här måndagen har sträckan varit lång och mödosam.
Arenabolaget har framför allt brottats med två ärenden - överklaganden runt detaljplanen och frågan om AIK hänger med från Råsunda.
Många kritiker har sökt fel och också hittat sådana. Det blev till en följetong när ett tredje överklagande stoppade Nationalarenan i somras. Regeringsrätten fick syna tillvägagångssättet runt detaljplanen. Ursprungliga byggstarten planerades till den 4 maj som blev den 5 juni, varpå parterna insåg att det bara var att vänta ytterligare.
Nu blev det tredje gången gillt och det innebär att arenan är sex månader försenad, men alla inblandad har antagit en positiv syn och tror att invigningen ska kunna ske 2012, om inte på högsommaren så i alla fall framåt hösten.
- Vi har förberett oss så mycket vi bara kunnat under tiden vi väntat på bygglov och har inte legat på latsidan. Vi har ingen exakt sluttid, men vi ligger bra till, säger Christian Alexandersson, vd för Arenabolaget.
Peabs många stolar
Ska då AIK spela sina allsvenska matcher här? Från Arenabolaget har man gått klubben till mötes och delvis förändrat läktarebygget för att Black Army ska få sin ståplatsläktare. Men dialogen mellan parterna har kärvat och samtidigt har inte heller AIK kommit så långt i sin egen utredning runt alternativ till framtida stadion.
Saken blir möjligen ännu besvärligare, eller möjligen lättare, av att Peab är AIK:s största sponsor. Ett Peab som har skrivit ett nytt avtal med AIK och där har en klausul som säger att Peab kan bryta avtalet efter sex månader om AIK inte ska spela på Swedbank Arena.
Det förklaras av att Peab är både ägare och byggherre vid nationalstadion och en framtida exploatör av Råsunda där det planeras bostäder den dagen när och om fotbollsanläggningen rivs.
AIK och Nationalstadion är en glödhet fråga och det framkommer också när Christian Alexandersson, vd för Arenabolaget, ska ge sin på saken:
- Vi har en bra dialog och får se vad den landar. Det är en process där vi tittar ganska ödmjukt på den beslutsprocess som de lagt upp inom AIK. Vi jobbar med att ge dem ett bra beslutsunderlag i sin process.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.