Exklusiv arena med jätteskulder
Klubben hade under många år projekterat en ny arena och i januari 2009 spelades premiärmatchen på nybyggda Telenor Arena mot IFK Göteborg.
585 norska miljoner
I februari kom AC/DC på besök och i april uppträdde Tina Turner på arenan under sin 50-årsjubileumsturné. Stadion kostade 585 norska miljoner kronor att bygga och ägarskapet var splittat mellan två parter, Staebek ägde 50 procent och finansmannen Kjell Ulrichsen ägde den andra halvan.
Det var ett högprofilbygge där den norska teleoperatören Telenor i juni 2008 tecknade ett tioårigt avtal för namnrättigheten värt 115 norska miljoner. Jørgen Roll, direktör i Stabæk Event, konstaterade stolt att det var det största sponsoravtalet i Norges historia inom kultur- och idrott.
Men sagan var för god för att vara sann. Redan i juni 2009 konstaterades att arenan var en stor belastning för klubben. Kostnaderna för bygget hade överskridits och fastighetsbolaget hade inte lyckats hyra ut samtliga lokaler. Driften av arenan blev också dyrare än förväntat och Staebek stod helt plötsligt på ruinens brant.
Rekonstruktion av hela upplägget
Det blev en rekonstruktion under hösten 2009 där klubbens elitverksamhet avknoppades från koncernen Stabaek Holding och tio investerare köpte loss Stabaek Fotboll AS för en spottstyver för att sedan skjuta till det kapital som krävdes för att undvika en konkurs.
Kjell Ulrichsen köpte Stabaeks 50 procent i arenan och ett avtal tecknades där Stabaek Holding hyr ut arenan till Stabaek Fotboll AS för 9 norska miljoner per år. Ett pris som uppenbarligen visade sig för lågt och i höstas utbröt det ett storbråk mellan de båda intressenterna.
Ulrichsens fastighetsbolag Stabaek Holding hotades av konkurs och i december 2010 fastslog en norsk domstol att arenan var värdelös för dess kreditgivare. Så sent som vid årsskiftet var det fortfarande oklart huruvida Stabaek skulle spela vidare på Telenor Arena eller ej.
Måste ta till nyemission
Den 7 januari tecknades dock ett nytt avtal som innebär att Stabaek även i fortsättningen kan nyttja arenan. Klubben behöver dock 20 miljoner norska kronor i nyemission för att säkerställa sin verksamhet.
När man ser Malmö FF:s ekonomiska utveckling under de första två åren på Swedbank Stadion är det svårt att inte snegla på vad som har hänt i Stabaek.
Även om MFF inte riktigt är där, så blir det mer och mer tydligt att man har överinvesterat i sitt arenabygge. Klubbens ansvariga pekar på att man fortfarande är har 78 miljoner kronor i eget kapital, men hälften av pengarna är investerade i ett projekt vars marknadsvärde understiger dess anskaffningskostnad, med råge.
Skulle MFF nå Champions League så köper man sig tid, och man får ett välbehövligt och stort inflöde av likvida medel och vi kommer att få läsa om klubbens ekonomiska succé. En sådan succé är dock inte någon produkt från nyttan av den nya arenan. De höga kostnaderna för att bruka arenan kvarstår. Och om Malmö FF misslyckas i kvalet till Europacuperna, då väntar en vardag i den extremt konkurrensutsatta allsvenskan där kostnaden kan visa sig vara en enorm nackdel i konkurrensen.
Kristof Vogel
http://osynligahanden.blogspot.com/
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Idrottens massmönstringar avlöser varandra. I Göteborg har fotbollens ungdomsturnering Gothia Cup nu avslutats, ett event som sätter staden på världskartan som ingenting annat och vars turistekonomiska omsättning tangerar ett miljardbelopp.
I Jönköping invigdes under söndagen O-ringens, orienteringens överlägsna skyltfönster, den första upplagan redan 1965 med ett budskap som har spridits över hela världen. Med i år cirka 15 000 deltagare, och med sportens unika världsetta, 23 VM-guld, Tove Alexandersson, 34 år, på startlinjen i D 21-klassen, damer elit
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.