Arena-Sverige i stor granskning

I en stor granskning har SvT-sporten synat Arena-Sverige och den byggboom som pågår på en rad platser. Som allra mest i Stockholm med två jättearenor. Idrottens Affärers Dan Persson är en av huvudpersonerna i programserien.

- Det finns under inga omständigheter ekonomi för att två så stora arenor ska gå runt, säger Dan Persson till SVT Sport.

IA med en rad artiklar

Under de senaste åren har www.idrottensaffarer.se med en rad nyhetsartiklar belyst arenabyggandet i Sverige. 

Dan Persson har i sina krönikor tittat på satsningarna och hur beslut, med dess villkor och ekonomiska beräkningar, har tillkommit.

Nu hänger SvT-sporten på. Redaktionen med chefen Per Yng i spetsen vill få en skarpare profil på nyhetsrapporteringen och i en rad inslag beskrivs skeendet i byggandet av nya anläggningar för en rad olika sporter.

Två superarenor

Tillkomsten av två superarenor för 6 miljarder kronor i Stockholm får allt flera människor att reagera. Imponerande byggen förvisso, men driftskostnaderna på flera hundra miljoner kronor ska någon stå för…

Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen kostar var och en närmare 3 miljarder kronor och innebär att Stockholm har 40 000 fotbollsstolar fler än tidigare och blir därmed störst i Norden på fotbollsarenor.

- Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma, säger Idrottens Affärers Dan Persson.

"Då vallfärdar de hit"

- Det blir ett arenakrig som båda kommer att förlora på. Man får mindre del av de intäkter som skapas av events eftersom arrangören kan ställa dem mot varandra.

Dan Persson är övertygad om att båda arenorna kommer att få problem. Han tror inte heller att intäkterna kan öka i den proportion som krävs via nya arrangemang och event.

- Det vore vansinnigt roligt för då skulle världens alla arenaägare vallfärda till Stockholm för att få lära sig det tricket, säger han.

Cheferna är optimister...

I SvT:s reportage anslår Globe Arenas vd Ninna Engberg en optimism:

- Vi bygger för framtiden. Inte vår generation utan nästa. Stockholm växer med 300 000 personer fram till 2030.

Ninna Engberg medger ändå att konkurrensen blir hård:

- Absolut, det kan bli tufft. Men man måste också se till att stockholmarna behöver två arenor av den här digniteten, säger hon.

Flera artiklar om arenor

Vd för Arenastaden och Nationalarenan är Christian Alexandersson som kommenterar konkurrensen så här:

- Det är en utmaning och vi jobbar hårt för att det här ska bli en framgång.

Även han vill vara optimist:

- Jag tror vi kan få en bra mix på det. Om vi tittar på vad vi har att jobba med och jobbar för att få så tror jag att vi får en bra start, säger han.

Om du tittar under vinjetterna Arena respektive Bloggar här på sajten hittar du ett stort antal artiklar om byggen på ett flertal orter i Sverige.

Se också SvT:s reportage

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 20:36

1. Hur kommer det att gå för Uppsala Arena?

Det skulle vara intressant att höra Dan Perssons åsikt om planerna på Uppsala Arena. Detta bygge för minst 650 milj där de säger att de har en publikptoential på 1,5 milj på en timmes restid, dvs de räknar med att få Stockholmare att åka till Uppsala på evenemang. Planerna har funnits sedan 2003 och man tycks helt blunda för det förändrade faktum att 2 jättearenor snart står klara i Stockholm. Det sägs att arrangörer som Live Nation kommer att spela ut de 2 arenorna mot varandra och välja den som bjuder lägst, och därmed får sämre lönsamhet på arrangemangen. Vad ska det då inte innebära att Uppsala Arena måste göra för att locka arrangemang från Stockholm till Uppsala, och konkurrera med arenor som Swedbank Arena, Stockholmsarenan, Globen, Hovet m fl. De måste väl nästan lägga nollbud för att få arrangemang?

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.