Arena-Sverige i stor granskning

I en stor granskning har SvT-sporten synat Arena-Sverige och den byggboom som pågår på en rad platser. Som allra mest i Stockholm med två jättearenor. Idrottens Affärers Dan Persson är en av huvudpersonerna i programserien.

- Det finns under inga omständigheter ekonomi för att två så stora arenor ska gå runt, säger Dan Persson till SVT Sport.

IA med en rad artiklar

Under de senaste åren har www.idrottensaffarer.se med en rad nyhetsartiklar belyst arenabyggandet i Sverige. 

Dan Persson har i sina krönikor tittat på satsningarna och hur beslut, med dess villkor och ekonomiska beräkningar, har tillkommit.

Nu hänger SvT-sporten på. Redaktionen med chefen Per Yng i spetsen vill få en skarpare profil på nyhetsrapporteringen och i en rad inslag beskrivs skeendet i byggandet av nya anläggningar för en rad olika sporter.

Två superarenor

Tillkomsten av två superarenor för 6 miljarder kronor i Stockholm får allt flera människor att reagera. Imponerande byggen förvisso, men driftskostnaderna på flera hundra miljoner kronor ska någon stå för…

Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen kostar var och en närmare 3 miljarder kronor och innebär att Stockholm har 40 000 fotbollsstolar fler än tidigare och blir därmed störst i Norden på fotbollsarenor.

- Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma, säger Idrottens Affärers Dan Persson.

"Då vallfärdar de hit"

- Det blir ett arenakrig som båda kommer att förlora på. Man får mindre del av de intäkter som skapas av events eftersom arrangören kan ställa dem mot varandra.

Dan Persson är övertygad om att båda arenorna kommer att få problem. Han tror inte heller att intäkterna kan öka i den proportion som krävs via nya arrangemang och event.

- Det vore vansinnigt roligt för då skulle världens alla arenaägare vallfärda till Stockholm för att få lära sig det tricket, säger han.

Cheferna är optimister...

I SvT:s reportage anslår Globe Arenas vd Ninna Engberg en optimism:

- Vi bygger för framtiden. Inte vår generation utan nästa. Stockholm växer med 300 000 personer fram till 2030.

Ninna Engberg medger ändå att konkurrensen blir hård:

- Absolut, det kan bli tufft. Men man måste också se till att stockholmarna behöver två arenor av den här digniteten, säger hon.

Flera artiklar om arenor

Vd för Arenastaden och Nationalarenan är Christian Alexandersson som kommenterar konkurrensen så här:

- Det är en utmaning och vi jobbar hårt för att det här ska bli en framgång.

Även han vill vara optimist:

- Jag tror vi kan få en bra mix på det. Om vi tittar på vad vi har att jobba med och jobbar för att få så tror jag att vi får en bra start, säger han.

Om du tittar under vinjetterna Arena respektive Bloggar här på sajten hittar du ett stort antal artiklar om byggen på ett flertal orter i Sverige.

Se också SvT:s reportage

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 20:36

1. Hur kommer det att gå för Uppsala Arena?

Det skulle vara intressant att höra Dan Perssons åsikt om planerna på Uppsala Arena. Detta bygge för minst 650 milj där de säger att de har en publikptoential på 1,5 milj på en timmes restid, dvs de räknar med att få Stockholmare att åka till Uppsala på evenemang. Planerna har funnits sedan 2003 och man tycks helt blunda för det förändrade faktum att 2 jättearenor snart står klara i Stockholm. Det sägs att arrangörer som Live Nation kommer att spela ut de 2 arenorna mot varandra och välja den som bjuder lägst, och därmed får sämre lönsamhet på arrangemangen. Vad ska det då inte innebära att Uppsala Arena måste göra för att locka arrangemang från Stockholm till Uppsala, och konkurrera med arenor som Swedbank Arena, Stockholmsarenan, Globen, Hovet m fl. De måste väl nästan lägga nollbud för att få arrangemang?

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.