Arena-Sverige i stor granskning

I en stor granskning har SvT-sporten synat Arena-Sverige och den byggboom som pågår på en rad platser. Som allra mest i Stockholm med två jättearenor. Idrottens Affärers Dan Persson är en av huvudpersonerna i programserien.

- Det finns under inga omständigheter ekonomi för att två så stora arenor ska gå runt, säger Dan Persson till SVT Sport.

IA med en rad artiklar

Under de senaste åren har www.idrottensaffarer.se med en rad nyhetsartiklar belyst arenabyggandet i Sverige. 

Dan Persson har i sina krönikor tittat på satsningarna och hur beslut, med dess villkor och ekonomiska beräkningar, har tillkommit.

Nu hänger SvT-sporten på. Redaktionen med chefen Per Yng i spetsen vill få en skarpare profil på nyhetsrapporteringen och i en rad inslag beskrivs skeendet i byggandet av nya anläggningar för en rad olika sporter.

Två superarenor

Tillkomsten av två superarenor för 6 miljarder kronor i Stockholm får allt flera människor att reagera. Imponerande byggen förvisso, men driftskostnaderna på flera hundra miljoner kronor ska någon stå för…

Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen kostar var och en närmare 3 miljarder kronor och innebär att Stockholm har 40 000 fotbollsstolar fler än tidigare och blir därmed störst i Norden på fotbollsarenor.

- Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma, säger Idrottens Affärers Dan Persson.

"Då vallfärdar de hit"

- Det blir ett arenakrig som båda kommer att förlora på. Man får mindre del av de intäkter som skapas av events eftersom arrangören kan ställa dem mot varandra.

Dan Persson är övertygad om att båda arenorna kommer att få problem. Han tror inte heller att intäkterna kan öka i den proportion som krävs via nya arrangemang och event.

- Det vore vansinnigt roligt för då skulle världens alla arenaägare vallfärda till Stockholm för att få lära sig det tricket, säger han.

Cheferna är optimister...

I SvT:s reportage anslår Globe Arenas vd Ninna Engberg en optimism:

- Vi bygger för framtiden. Inte vår generation utan nästa. Stockholm växer med 300 000 personer fram till 2030.

Ninna Engberg medger ändå att konkurrensen blir hård:

- Absolut, det kan bli tufft. Men man måste också se till att stockholmarna behöver två arenor av den här digniteten, säger hon.

Flera artiklar om arenor

Vd för Arenastaden och Nationalarenan är Christian Alexandersson som kommenterar konkurrensen så här:

- Det är en utmaning och vi jobbar hårt för att det här ska bli en framgång.

Även han vill vara optimist:

- Jag tror vi kan få en bra mix på det. Om vi tittar på vad vi har att jobba med och jobbar för att få så tror jag att vi får en bra start, säger han.

Om du tittar under vinjetterna Arena respektive Bloggar här på sajten hittar du ett stort antal artiklar om byggen på ett flertal orter i Sverige.

Se också SvT:s reportage

Göran Lantz (inte verifierad)

mån, 2011-10-24 20:36

1. Hur kommer det att gå för Uppsala Arena?

Det skulle vara intressant att höra Dan Perssons åsikt om planerna på Uppsala Arena. Detta bygge för minst 650 milj där de säger att de har en publikptoential på 1,5 milj på en timmes restid, dvs de räknar med att få Stockholmare att åka till Uppsala på evenemang. Planerna har funnits sedan 2003 och man tycks helt blunda för det förändrade faktum att 2 jättearenor snart står klara i Stockholm. Det sägs att arrangörer som Live Nation kommer att spela ut de 2 arenorna mot varandra och välja den som bjuder lägst, och därmed får sämre lönsamhet på arrangemangen. Vad ska det då inte innebära att Uppsala Arena måste göra för att locka arrangemang från Stockholm till Uppsala, och konkurrera med arenor som Swedbank Arena, Stockholmsarenan, Globen, Hovet m fl. De måste väl nästan lägga nollbud för att få arrangemang?

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.