Huliganproblematik – mitt i Visby

Huliganproblematiken kostar massor av tid, miljoner kronor och resurser i mängd. Men så ska det också bli lugnt på arenorna. Det utlovades i Almedalen.
Mats Lanner, nationell polisinsatschef, intygar att stämningen blir allt bättre på fotbollsarenorna.

 

När Lars Christer Olsson och Mats Enqvist sa ja till uppdraget att leda Svensk Elitfotboll för drygt två år sedan trodde de nog aldrig att en enda fråga skulle kunna sysselsätta dem i den milda grad att allt annat fick läggas åt sidan.

Fullt till sista plats

Men bråken på arenorna dominerar deras vardag. Polisnotor, bråk, stökiga individer överskuggar allt annat och agendan är fylld till bristningsgränsen av möten, samtal med ett enda mål – att få lugnt på arenorna och därmed få mer publik.

Som nu i Almedalen, SEF ordnade ett seminarium, Stå upp för fotbollen. Typ samma arrangemang som de två föregående åren.

Salen i hotell Visby fylldes till sista plats och mer därtill. Intresset måste betecknas som överraskande stort. Det finns varken sitt- eller ståplats kvar och värmen i rummet är i dubbel bemärkelse på högsta nivå.

Samtal pågår

Det kommer alltså så många människor som är intresserade och bryr sig om våldet på arenorna och som undrar om en lösning möjligen kan skymtas. Och visst gör det det.

Det försäkrar alla närvarande. All tid och alla pengar för många personer som är engagerade i frågan ser ut att ge resultat. Det säger de själva i alla fall.

- Nu pågår samtalen med alla inblandade, supporterorganisationer,polisen, politiker och fotbollen. Vi pratar samma språk. Det är inte vi och dom längre, betonar Mats Enqvist, generalsekreterare i SEF.

Fasen vill också 

Dialog, välkomnande och positivitet är nyckelord. 

- De betyder mycket mer än vad många tror att vi kan lyssna, framför våra synpunkter och att få till de här samtalen.

- Supporters vill också att fotbollen blir det dominerande. De vill få bort avarterna.

Något som AIK:s fotbollsordförande Johan Segui instämde :

- Vi har ett enormt ansvar som Sveriges största klubb. Det finns ett beteende i grundkulturen bland fansen som vi jobbar med. Det tar ett tag att förändra, men vi är ändå på väg.

"Vi vill ha stämning"

Flera vittnar om ett annat tänk och ett annat beteende bland supportrarna. Fans vänder sig mot andra fans och vill ha slut på bråk, hets, polis, kravaller och rånarluvor – det som förstör för alla som bryr sig om spelet och favoritlaget.

- Vi vill ha stämning, vi vill ha fansen, som Mats Enqvist uttrycker det.

- Men vi vill komma åt de där felande procenten.

Då är de inte välkomna

Enqvist och Lars-Christer Olsson har haft återkommande möten med fansen.

- Det var aldrig så lugnt på arenorna som under 2013. Men så hände det som alla känner till i Helsingborg... Det saboterar mycket av det vi andra vill åstadkomma. 

Det finns en grupp som inte vill annat än att ställa till bråk.

- Om vissa inte vill acceptera våra regler, ja, då får de stanna hemma. De är inte välkomna, betonade Lars-Christer Olsson.

Där, på ett hotell mitt i sommarfagra Visby, var tilltron stark till att det ska bli lugnare.

Företagen bryr sig

Om det så var Johan Segui, ordförande i AIK FF, Mats Jonsson, evenemangsansansvarig i Djurgården, Anders Almgren, SLO (Supporter Liaison Officer) i IFK Göteborg, Mats Lanner, nationell polisinsatschef, Ylva Johansson, ordförande i Stockholms fotbollsförbund eller Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, eller Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, som uttalade sig.

Det är också en samhällsfråga och nu börjar näringslivet att visa intresse. Swedbank är först att stödja värdegrundsarbetet. 

- Det dags att få ihop minst fyra företag till, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Swedbank som har gått in med öronmärkta pengar, bl a för att klubbarna ska anställda personer som enbart jobbar med supporterfrågor.

Thomas Ejderhov

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Konditor, Bengt Carlsson,  ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.