Huliganproblematik – mitt i Visby
När Lars Christer Olsson och Mats Enqvist sa ja till uppdraget att leda Svensk Elitfotboll för drygt två år sedan trodde de nog aldrig att en enda fråga skulle kunna sysselsätta dem i den milda grad att allt annat fick läggas åt sidan.
Fullt till sista plats
Men bråken på arenorna dominerar deras vardag. Polisnotor, bråk, stökiga individer överskuggar allt annat och agendan är fylld till bristningsgränsen av möten, samtal med ett enda mål – att få lugnt på arenorna och därmed få mer publik.
Som nu i Almedalen, SEF ordnade ett seminarium, Stå upp för fotbollen. Typ samma arrangemang som de två föregående åren.
Salen i hotell Visby fylldes till sista plats och mer därtill. Intresset måste betecknas som överraskande stort. Det finns varken sitt- eller ståplats kvar och värmen i rummet är i dubbel bemärkelse på högsta nivå.
Samtal pågår
Det kommer alltså så många människor som är intresserade och bryr sig om våldet på arenorna och som undrar om en lösning möjligen kan skymtas. Och visst gör det det.
Det försäkrar alla närvarande. All tid och alla pengar för många personer som är engagerade i frågan ser ut att ge resultat. Det säger de själva i alla fall.
- Nu pågår samtalen med alla inblandade, supporterorganisationer,polisen, politiker och fotbollen. Vi pratar samma språk. Det är inte vi och dom längre, betonar Mats Enqvist, generalsekreterare i SEF.
Fasen vill också
Dialog, välkomnande och positivitet är nyckelord.
- De betyder mycket mer än vad många tror att vi kan lyssna, framför våra synpunkter och att få till de här samtalen.
- Supporters vill också att fotbollen blir det dominerande. De vill få bort avarterna.
Något som AIK:s fotbollsordförande Johan Segui instämde :
- Vi har ett enormt ansvar som Sveriges största klubb. Det finns ett beteende i grundkulturen bland fansen som vi jobbar med. Det tar ett tag att förändra, men vi är ändå på väg.
"Vi vill ha stämning"
Flera vittnar om ett annat tänk och ett annat beteende bland supportrarna. Fans vänder sig mot andra fans och vill ha slut på bråk, hets, polis, kravaller och rånarluvor – det som förstör för alla som bryr sig om spelet och favoritlaget.
- Vi vill ha stämning, vi vill ha fansen, som Mats Enqvist uttrycker det.
- Men vi vill komma åt de där felande procenten.
Då är de inte välkomna
Enqvist och Lars-Christer Olsson har haft återkommande möten med fansen.
- Det var aldrig så lugnt på arenorna som under 2013. Men så hände det som alla känner till i Helsingborg... Det saboterar mycket av det vi andra vill åstadkomma.
Det finns en grupp som inte vill annat än att ställa till bråk.
- Om vissa inte vill acceptera våra regler, ja, då får de stanna hemma. De är inte välkomna, betonade Lars-Christer Olsson.
Där, på ett hotell mitt i sommarfagra Visby, var tilltron stark till att det ska bli lugnare.
Företagen bryr sig
Om det så var Johan Segui, ordförande i AIK FF, Mats Jonsson, evenemangsansansvarig i Djurgården, Anders Almgren, SLO (Supporter Liaison Officer) i IFK Göteborg, Mats Lanner, nationell polisinsatschef, Ylva Johansson, ordförande i Stockholms fotbollsförbund eller Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, eller Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, som uttalade sig.
Det är också en samhällsfråga och nu börjar näringslivet att visa intresse. Swedbank är först att stödja värdegrundsarbetet.
- Det dags att få ihop minst fyra företag till, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Swedbank som har gått in med öronmärkta pengar, bl a för att klubbarna ska anställda personer som enbart jobbar med supporterfrågor.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.