Klagande grannar får inget stöd

Den långa och segslitna striden i Boovallenmålet fick sin lösning på onsdagen. Då fastslog Mark- och miljööverdomstolen att barn och ungdomars idrottande inte kan jämföras med industribuller likt vad Mark- och miljödomstolen tidigare beslutade. 

Detta innebär en vinst för alla de barn och ungdomar som brinner för sitt idrottande att fortsätta utöva sin idrott i städer.

Det inebär också att Stockholms Stad slipper att bygga ett bullerskydd vid just Boovallen.

Det fanns farhågor om att utgången kunde  bli till ett prejudikat för idrottsplatser  i Sverige. Tidigare skulle idrottsplatsers decibelnivå jämställas med ljud från industribyggnader, så kallat ”industribuller”, men nu hävs alltså beslutet.

Domen fastställer att bullerskydd inte ska vara en nödvändighet vid idrottsplatser. Ifall Mark- och miljööverdomstolen följt samma linje som den tidigare instansen fastställde hade detta kunnat resultera i krav på bullerskydd för över 1 miljard, enbart för Stockholm stad.

- Det är mycket bra att domstolen landat i att barns idrott och lek inte anses vara jämförbart med industribuller. Det hade fått enorma konsekvenser för barn idrottsmöjligheter, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholms stad.

När idrottsborgarrådet för ett år sedan bad idrottsförvaltningen räkna på konsekvenserna av ett negativt domstolsbeslut var bedömningen att Stockholm stad skulle ha fått totalt 150 färre träningstimmar per dag fram till att bullerplank byggdes. Efter det skulle staden ändå haft 64 färre timmars möjlig träningstid per dag. Den beräknade kostnaden för att bygga bullerplank beräknades till över en miljard.

- Jag tror att vi alla som brinner för idrott och en levande stad drar en suck av lättnad. Barn måste få låta i stan, säger Karin Ernlund (C). 

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Här är Göteborgsföretagen som i ensatsning  vill skapa bättre förutsättningar för idrotten. Finansbolaget Factoringgruppen går in i ett partnerskap med nystartade Sport managementföretaget Samm.  Bakom nystartade Samm står Niklas Allbäck, tidigare klubbchef för ÖIS Fotboll och ledamot i valberedningen för Svensk Elitfotboll (SEF) samt Per Skånberg, tidigare ordförande i ÖIS och före detta styrelseledamot i Landskrona BoIS. 

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

 VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof.  Senast  Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.

På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is.  VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år,  uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist. 

 Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.