Bandyfinalen flyttar inomhus igen
Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.
I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.
”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.
– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet.
Hon betonar:
– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget.
Göra arrangemanget ännu större
– Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang samt det faktum att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, tillägger Gisela.
Hon bor för övrigt i Västerås, vilket är en inte helt oväsentlig uppgift i sammanhanget.
– Vi är oerhört stolta över att ha blivit utsedda till värdstad för SM-finalerna, säger Lenny Hallgren, direktör för Kultur-, Idrotts-, och Fritidsförvaltningen i Västerås stad. Det här känns fantastiskt bra. Vi hälsar hela Bandysverige varmt välkomna till oss.
– SM-finalerna har haft en väldigt fin utveckling under 2000-talet, inte minst damfinalen. Mycket tack vare det goda samarbetet vi haft med Uppsala kommun, vilket vi är oerhört tacksamma för. Nu går vi in i något nytt och spännande som ska bli intressant att utveckla tillsammans med Västerås stad, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy dam och herr.
SM-finalerna i är en av Sveriges största och mest traditionsrika idrottshändelser. Den första herrfinalen spelades 1907 och har genomförts, utan uppehåll, sedan dess - från naturis till konstfruset, in i arenor och därefter ut igen. Damfinalen har arrangerats sedan 1973.
Nu inleds ett nytt äventyr för finalerna på samma arena och samma helg. SM-finalerna har spelats en gång tidigare i Västerås, 1990 på Rocklunda IP. Evenemanget lockar tusentals åskådare från hela landet och är en riktig folkfest för åtskilliga människor.
Därför blir det Västerås, med en större publikkapacitet eftersom 8 400 personer får plats här.
– Avgörande är alla fem bandyfinalerna kan spelas samma helg. Det har varit ett stort önskemål från bandy-Sverige, betonar Gisela Stockhaus.
– Det hade inte varit möjligt i Uppsala. Sedan fanns det andra utmaningar då ett bygge pågår kring Studenternas, säger Gisela till Bandypuls.
–. Den stora långsideläktaren hade inte gått att bygga lika hög i år så då hade vi varit tvungna att bygga större kortsidor. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik. Och den största inomhusarenan finns i Västerås
12 500 åskådar såg finalen i våras Uppsala, nu gäller 8 400 som prognos i Västerås. Men Gisela Stockhaus ser ändå fördelar i form av med inramningen vid finalerna.
"Fantastisk inramning"
– Man kan tänka sig att det blir ett fullsatt ABB, vilket innebär en en fantastisk inramning. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik, fortsätter Stockhaus i Bandypuls.
Det ekonomiska utfallet av fjolårets SM-finaler blev en besvikelse. Förbundet fick helt enkelt inget överskott. Och nu väljer man en mindre arena…
¬– Men vi behöver inte göra lika stora arenaanpassningar som i Uppsala. Vi får en nyckelfärdig arena som det bara är att låsa upp och vara i.
Avtalet med Västerås är skrivet på ett år med option för en fortsättning.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar