Bandyfinalen flyttar inomhus igen

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Återrkommande glädjescener från SM-finalen i bandy.

”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.  

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Hon betonar: 

– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget. 

Göra arrangemanget ännu större

–  Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang samt det faktum att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, tillägger Gisela.

Hon bor för övrigt i Västerås, vilket är en inte helt oväsentlig uppgift i sammanhanget.

– Vi är oerhört stolta över att ha blivit utsedda till värdstad för SM-finalerna, säger Lenny Hallgren, direktör för Kultur-, Idrotts-, och Fritidsförvaltningen i Västerås stad. Det här känns fantastiskt bra. Vi hälsar hela Bandysverige varmt välkomna till oss. 

– SM-finalerna har haft en väldigt fin utveckling under 2000-talet, inte minst damfinalen. Mycket tack vare det goda samarbetet vi haft med Uppsala kommun, vilket vi är oerhört tacksamma för. Nu går vi in i något nytt och spännande som ska bli intressant att utveckla tillsammans med Västerås stad, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy dam och herr.

SM-finalerna i är en av Sveriges största och mest traditionsrika idrottshändelser. Den första herrfinalen spelades 1907 och har genomförts, utan uppehåll, sedan dess - från naturis till konstfruset, in i arenor och därefter ut igen. Damfinalen har arrangerats sedan 1973.

Nu inleds ett nytt äventyr för finalerna på samma arena och samma helg. SM-finalerna har spelats en gång tidigare i Västerås, 1990 på Rocklunda IP. Evenemanget lockar tusentals åskådare från hela landet och är en riktig folkfest för åtskilliga människor.

Därför blir det Västerås, med en större publikkapacitet eftersom 8 400 personer får plats här.

–  Avgörande är alla fem bandyfinalerna kan spelas samma helg. Det har varit ett stort önskemål från bandy-Sverige, betonar Gisela Stockhaus. 

– Det hade inte varit möjligt i Uppsala. Sedan fanns det andra utmaningar då ett bygge pågår kring Studenternas, säger Gisela till Bandypuls.

–. Den stora långsideläktaren hade inte gått att bygga lika hög i år så då hade vi varit tvungna att bygga större kortsidor. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik. Och den största inomhusarenan finns i Västerås 

12 500 åskådar såg finalen i våras Uppsala, nu gäller 8 400 som prognos i Västerås. Men Gisela Stockhaus ser ändå fördelar i form av med inramningen vid finalerna.

"Fantastisk inramning"

– Man kan tänka sig att det blir ett fullsatt ABB, vilket innebär en en fantastisk inramning. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik, fortsätter Stockhaus i Bandypuls. 

Det ekonomiska utfallet av fjolårets SM-finaler blev en besvikelse. Förbundet fick helt enkelt inget överskott. Och nu väljer man en mindre arena…

¬–  Men vi behöver inte göra lika stora arenaanpassningar som i Uppsala. Vi får en nyckelfärdig arena som det bara är att låsa upp och vara i. 

Avtalet med Västerås är skrivet på ett år med option för en fortsättning.

Fakta

Det är ingen sensation om VSK går till final, - som titelförsvarare, som då i favör av hemmaplan...

För närvarande är det bara Sirius,Motala och Frillesås som spelar utomhus av elitlagen.

Att spela en avgörande match utomhus under senare delen av mars,med nuvarande klimat är en mkt stor risk med dålig is. Valet av Västerås utgör en garanti för att underlaget bir spelbart

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.