Bandyfinalen flyttar inomhus igen

Svenska Bandyförbundet har tagit beslutet att Västerås, och inte Uppsala, blir värdstad för SM-finalerna i bandy 2024. Den 15–16 mars  ska dam-, herr- och ungdomsfinalerna avgöras i ABB Arena Syd som är Sveriges största inomhusarena för bandy.

I Uppsala har man svårt att svälja förtreten. Uppgifter gör gällande att kommunen och näringslivet förlorar 25 miljoner på det uteblivna arrangemanget. Ett faktum som smärtar ännu mer då kommunen investerade 5,1 miljoner i evenemanget i fjol.

Återrkommande glädjescener från SM-finalen i bandy.

”Beslutet grundar sig bl a på omfattande publikundersökningar under åren där de som besöker finalerna fått dela sin åsikt”, skriver förbundet på Facebook.  

– SM-finalerna är vårt stora flaggskepp och Västerås är en fantastisk bandystad som skapar bra förutsättningar, förtydligar Gisela Stockhaus, ordförande i Svenska Bandyförbundet. 

Hon betonar: 

– Vi vet hur vi behöver utveckla evenemanget. 

Göra arrangemanget ännu större

–  Valet av Västerås handlar bland annat om att vi nu kan skapa fler aktiviteter och kringarrangemang samt det faktum att ungdomsfinalerna kan spelas i samband med seniorfinalerna, vilket varit ett starkt önskemål från bandysverige, tillägger Gisela.

Hon bor för övrigt i Västerås, vilket är en inte helt oväsentlig uppgift i sammanhanget.

– Vi är oerhört stolta över att ha blivit utsedda till värdstad för SM-finalerna, säger Lenny Hallgren, direktör för Kultur-, Idrotts-, och Fritidsförvaltningen i Västerås stad. Det här känns fantastiskt bra. Vi hälsar hela Bandysverige varmt välkomna till oss. 

– SM-finalerna har haft en väldigt fin utveckling under 2000-talet, inte minst damfinalen. Mycket tack vare det goda samarbetet vi haft med Uppsala kommun, vilket vi är oerhört tacksamma för. Nu går vi in i något nytt och spännande som ska bli intressant att utveckla tillsammans med Västerås stad, säger Per Selin, ligachef för Svensk Elitbandy dam och herr.

SM-finalerna i är en av Sveriges största och mest traditionsrika idrottshändelser. Den första herrfinalen spelades 1907 och har genomförts, utan uppehåll, sedan dess - från naturis till konstfruset, in i arenor och därefter ut igen. Damfinalen har arrangerats sedan 1973.

Nu inleds ett nytt äventyr för finalerna på samma arena och samma helg. SM-finalerna har spelats en gång tidigare i Västerås, 1990 på Rocklunda IP. Evenemanget lockar tusentals åskådare från hela landet och är en riktig folkfest för åtskilliga människor.

Därför blir det Västerås, med en större publikkapacitet eftersom 8 400 personer får plats här.

–  Avgörande är alla fem bandyfinalerna kan spelas samma helg. Det har varit ett stort önskemål från bandy-Sverige, betonar Gisela Stockhaus. 

– Det hade inte varit möjligt i Uppsala. Sedan fanns det andra utmaningar då ett bygge pågår kring Studenternas, säger Gisela till Bandypuls.

–. Den stora långsideläktaren hade inte gått att bygga lika hög i år så då hade vi varit tvungna att bygga större kortsidor. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik. Och den största inomhusarenan finns i Västerås 

12 500 åskådar såg finalen i våras Uppsala, nu gäller 8 400 som prognos i Västerås. Men Gisela Stockhaus ser ändå fördelar i form av med inramningen vid finalerna.

"Fantastisk inramning"

– Man kan tänka sig att det blir ett fullsatt ABB, vilket innebär en en fantastisk inramning. Vi vill ju att utvecklingen ska gå mot mer publik, fortsätter Stockhaus i Bandypuls. 

Det ekonomiska utfallet av fjolårets SM-finaler blev en besvikelse. Förbundet fick helt enkelt inget överskott. Och nu väljer man en mindre arena…

¬–  Men vi behöver inte göra lika stora arenaanpassningar som i Uppsala. Vi får en nyckelfärdig arena som det bara är att låsa upp och vara i. 

Avtalet med Västerås är skrivet på ett år med option för en fortsättning.

Fakta

Det är ingen sensation om VSK går till final, - som titelförsvarare, som då i favör av hemmaplan...

För närvarande är det bara Sirius,Motala och Frillesås som spelar utomhus av elitlagen.

Att spela en avgörande match utomhus under senare delen av mars,med nuvarande klimat är en mkt stor risk med dålig is. Valet av Västerås utgör en garanti för att underlaget bir spelbart

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen