Det är grönt, förvandlingen klar

Arbetet med att få bort isen har gått snabbare än beräknat och på onsdagen kom fotbollslandslaget in på Friends Arena för första gången. Zlatan Ibrahimovic och gänget var tacksamma för att slippa Söderstadion i snö och hård blåst...

Det är alltså dags för nästa skifte på nationalarenan. Från Melodifestival och parkett, till bandy och is och nu till gräs och fotboll.

Här kan du se Sportbladets film från förvandlingen.

Tacksamhet i landslaget

- Det gick helt enkelt fortare än planerat att återställa fotbollsplanen och, med tanke på vädret, var det väldigt bra, säger landslagschefen Lars Richt.

- Förutsättningarna för våra förberedelser är nu väsentligt förbättrade och det är vi väldigt glada för, säger Richt.

Från snö och blåst till plusgrader inne i Friends Arena. Klart att landslagssgänget gladdes över det bytet. Foto: Claudio Brescani, Scanpix

 

Snabba korta skiften med maximalt utnyttjande. Även om fotbollslandslaget har fått uthärda i pinande väder. De här förutsättningarna har Erik Hamrén och gänget känt till sedan länge, men det är klart att de hade hoppats på en tidig vår, inte en sen vinter som har gjort träningarna nästan outhärdliga.

Sex ismaskiner hyvlade bort isen

På Friends Arena sliter man hårt för att en bandystadion ska bli en fotbollsstadion.

De nära 40 000 åskådarna hann knappt invadera isen och jubla förrän arbetet inleddes för att få bort isen.

Sex ismaskiner körde in och började hyvla ned isen till dess att rören var blottade. Samtidigt höjdes temperaturen från -4 till -1 inne i arenan och varm glykol pumpades in i rören i den ena änden av planen medan den kalla glykolen tömdes i den andra.

Gräset ska rullas ut

Holländska företaget Ice of the World kan det här och jobbade framgångsrikt, intygade Svenska Bandyförbundets Lars Wennerholm.

- På måndagsmorgonen började de plocka bort sektionerna med rör som då var åtkomliga. Då var det issörja över nästan hela planen.

Samma plan som hade fått mycket beröm av spelarna i söndagens final. Den satsningen med fyra dagars bandybana blev en succé.

Planen har planen återställts, rörsektionerna fraktats ut, vattnet runnit bort och redan under måndagen inleddes arbetet med att skapa en fotbollsarena. Det inkluderar en ny gräsmatta som rullas in i stora sektioner om en bredd på ca 1,25 meter.

Toppluva och vantar, så här såg det ut under landslagets första träningar. Vid passen på Söderstadion var det mest fråga om att hålla värmen uppe. Foto: Claudio Brescian,Scanpix

 

Kunnat bli otäcka scener

Samtidigt pågår diskussionerna om erfarenheterna av SM-finalen i bandy. Pyron, röken, invasionen, smällarna – allt som egentligen inte fick hända, men det som många insåg att det mycket väl skulle kunna ske.

- Vi hade det i våra olika scenarier. Men vad hade vi att välja på? frågar Lars Wennerholm, en av bandyförbundets ansvariga.

- Med ett kravallstaket vid planen på kortsidan hade vi kanske kunnat få stopp på Hammarbys fans. Men vad hade hänt när massan tryckte på och pressade de närmaste supportrarna mot staketet?

- Då hade det kunna bli riktigt otäcka scener.

Måste få fansen att förstå

- Att mobilisera en vaktstyrka tillräckligt stor för att stoppa tusentals fans, nja, det hade inte heller varit möjligt.

Vad är då lösningen?

- Att som här, Hammarby måste samarbeta mer med fansen. Att man som klubbar jobbar internt bland supportrarna i förebyggande syfte och får dem att inse riskerna.

”Ramsin en pajas”

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin har fått mycket kritik efter sina kommentarer runt invasionen i slutsekunderna.

- Det stör mig att han är så nonchalant. Men man vet ju att han är Hammarby-fan, säger Henrik Hagberg i Sandviken.

Ramsins ord om att missnöjet berodde ”sannolikt på resultatet” retade gästrikarna rejält. På Twitter skrev Henrik Hagberg och dolde inte sin uppfattning: ”Vilken pajas”.

- Han sover säkert i en Hammarby-tröja, säger Hagberg.

Höjd säkerhet

En fotbollslandskamp redan på fredag på en fullvärdig gräsplan låter nästan orimligt.

Men de ansvariga menar att det så ska det bli, det finns inte tvivel om annat. Då blir det också en höjd säkerhet.

Så länge tvingas fotbollslandslaget träna på Söderstadion, i kyla, snö och blåst. Inte riktigt de optimala förutsättningarna.

Thomas Ejderhov

Bandyvän (inte verifierad)

mån, 2013-03-18 23:05

1. Böter?

Skall bli intressant att se hur bandyns disciplinkommitte behandlar detta. Rimligtvis bör det bli 2 x maxbeloppet i böter för Hammarby. En gång för bengaler inomhus och den andra för stormningen.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.