Det är grönt, förvandlingen klar

Arbetet med att få bort isen har gått snabbare än beräknat och på onsdagen kom fotbollslandslaget in på Friends Arena för första gången. Zlatan Ibrahimovic och gänget var tacksamma för att slippa Söderstadion i snö och hård blåst...

Det är alltså dags för nästa skifte på nationalarenan. Från Melodifestival och parkett, till bandy och is och nu till gräs och fotboll.

Här kan du se Sportbladets film från förvandlingen.

Tacksamhet i landslaget

- Det gick helt enkelt fortare än planerat att återställa fotbollsplanen och, med tanke på vädret, var det väldigt bra, säger landslagschefen Lars Richt.

- Förutsättningarna för våra förberedelser är nu väsentligt förbättrade och det är vi väldigt glada för, säger Richt.

Från snö och blåst till plusgrader inne i Friends Arena. Klart att landslagssgänget gladdes över det bytet. Foto: Claudio Brescani, Scanpix

 

Snabba korta skiften med maximalt utnyttjande. Även om fotbollslandslaget har fått uthärda i pinande väder. De här förutsättningarna har Erik Hamrén och gänget känt till sedan länge, men det är klart att de hade hoppats på en tidig vår, inte en sen vinter som har gjort träningarna nästan outhärdliga.

Sex ismaskiner hyvlade bort isen

På Friends Arena sliter man hårt för att en bandystadion ska bli en fotbollsstadion.

De nära 40 000 åskådarna hann knappt invadera isen och jubla förrän arbetet inleddes för att få bort isen.

Sex ismaskiner körde in och började hyvla ned isen till dess att rören var blottade. Samtidigt höjdes temperaturen från -4 till -1 inne i arenan och varm glykol pumpades in i rören i den ena änden av planen medan den kalla glykolen tömdes i den andra.

Gräset ska rullas ut

Holländska företaget Ice of the World kan det här och jobbade framgångsrikt, intygade Svenska Bandyförbundets Lars Wennerholm.

- På måndagsmorgonen började de plocka bort sektionerna med rör som då var åtkomliga. Då var det issörja över nästan hela planen.

Samma plan som hade fått mycket beröm av spelarna i söndagens final. Den satsningen med fyra dagars bandybana blev en succé.

Planen har planen återställts, rörsektionerna fraktats ut, vattnet runnit bort och redan under måndagen inleddes arbetet med att skapa en fotbollsarena. Det inkluderar en ny gräsmatta som rullas in i stora sektioner om en bredd på ca 1,25 meter.

Toppluva och vantar, så här såg det ut under landslagets första träningar. Vid passen på Söderstadion var det mest fråga om att hålla värmen uppe. Foto: Claudio Brescian,Scanpix

 

Kunnat bli otäcka scener

Samtidigt pågår diskussionerna om erfarenheterna av SM-finalen i bandy. Pyron, röken, invasionen, smällarna – allt som egentligen inte fick hända, men det som många insåg att det mycket väl skulle kunna ske.

- Vi hade det i våra olika scenarier. Men vad hade vi att välja på? frågar Lars Wennerholm, en av bandyförbundets ansvariga.

- Med ett kravallstaket vid planen på kortsidan hade vi kanske kunnat få stopp på Hammarbys fans. Men vad hade hänt när massan tryckte på och pressade de närmaste supportrarna mot staketet?

- Då hade det kunna bli riktigt otäcka scener.

Måste få fansen att förstå

- Att mobilisera en vaktstyrka tillräckligt stor för att stoppa tusentals fans, nja, det hade inte heller varit möjligt.

Vad är då lösningen?

- Att som här, Hammarby måste samarbeta mer med fansen. Att man som klubbar jobbar internt bland supportrarna i förebyggande syfte och får dem att inse riskerna.

”Ramsin en pajas”

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin har fått mycket kritik efter sina kommentarer runt invasionen i slutsekunderna.

- Det stör mig att han är så nonchalant. Men man vet ju att han är Hammarby-fan, säger Henrik Hagberg i Sandviken.

Ramsins ord om att missnöjet berodde ”sannolikt på resultatet” retade gästrikarna rejält. På Twitter skrev Henrik Hagberg och dolde inte sin uppfattning: ”Vilken pajas”.

- Han sover säkert i en Hammarby-tröja, säger Hagberg.

Höjd säkerhet

En fotbollslandskamp redan på fredag på en fullvärdig gräsplan låter nästan orimligt.

Men de ansvariga menar att det så ska det bli, det finns inte tvivel om annat. Då blir det också en höjd säkerhet.

Så länge tvingas fotbollslandslaget träna på Söderstadion, i kyla, snö och blåst. Inte riktigt de optimala förutsättningarna.

Thomas Ejderhov

Bandyvän (inte verifierad)

tis, 2013-03-19 00:05

1. Böter?

Skall bli intressant att se hur bandyns disciplinkommitte behandlar detta. Rimligtvis bör det bli 2 x maxbeloppet i böter för Hammarby. En gång för bengaler inomhus och den andra för stormningen.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.