Det är grönt, förvandlingen klar

Arbetet med att få bort isen har gått snabbare än beräknat och på onsdagen kom fotbollslandslaget in på Friends Arena för första gången. Zlatan Ibrahimovic och gänget var tacksamma för att slippa Söderstadion i snö och hård blåst...

Det är alltså dags för nästa skifte på nationalarenan. Från Melodifestival och parkett, till bandy och is och nu till gräs och fotboll.

Här kan du se Sportbladets film från förvandlingen.

Tacksamhet i landslaget

- Det gick helt enkelt fortare än planerat att återställa fotbollsplanen och, med tanke på vädret, var det väldigt bra, säger landslagschefen Lars Richt.

- Förutsättningarna för våra förberedelser är nu väsentligt förbättrade och det är vi väldigt glada för, säger Richt.

Från snö och blåst till plusgrader inne i Friends Arena. Klart att landslagssgänget gladdes över det bytet. Foto: Claudio Brescani, Scanpix

 

Snabba korta skiften med maximalt utnyttjande. Även om fotbollslandslaget har fått uthärda i pinande väder. De här förutsättningarna har Erik Hamrén och gänget känt till sedan länge, men det är klart att de hade hoppats på en tidig vår, inte en sen vinter som har gjort träningarna nästan outhärdliga.

Sex ismaskiner hyvlade bort isen

På Friends Arena sliter man hårt för att en bandystadion ska bli en fotbollsstadion.

De nära 40 000 åskådarna hann knappt invadera isen och jubla förrän arbetet inleddes för att få bort isen.

Sex ismaskiner körde in och började hyvla ned isen till dess att rören var blottade. Samtidigt höjdes temperaturen från -4 till -1 inne i arenan och varm glykol pumpades in i rören i den ena änden av planen medan den kalla glykolen tömdes i den andra.

Gräset ska rullas ut

Holländska företaget Ice of the World kan det här och jobbade framgångsrikt, intygade Svenska Bandyförbundets Lars Wennerholm.

- På måndagsmorgonen började de plocka bort sektionerna med rör som då var åtkomliga. Då var det issörja över nästan hela planen.

Samma plan som hade fått mycket beröm av spelarna i söndagens final. Den satsningen med fyra dagars bandybana blev en succé.

Planen har planen återställts, rörsektionerna fraktats ut, vattnet runnit bort och redan under måndagen inleddes arbetet med att skapa en fotbollsarena. Det inkluderar en ny gräsmatta som rullas in i stora sektioner om en bredd på ca 1,25 meter.

Toppluva och vantar, så här såg det ut under landslagets första träningar. Vid passen på Söderstadion var det mest fråga om att hålla värmen uppe. Foto: Claudio Brescian,Scanpix

 

Kunnat bli otäcka scener

Samtidigt pågår diskussionerna om erfarenheterna av SM-finalen i bandy. Pyron, röken, invasionen, smällarna – allt som egentligen inte fick hända, men det som många insåg att det mycket väl skulle kunna ske.

- Vi hade det i våra olika scenarier. Men vad hade vi att välja på? frågar Lars Wennerholm, en av bandyförbundets ansvariga.

- Med ett kravallstaket vid planen på kortsidan hade vi kanske kunnat få stopp på Hammarbys fans. Men vad hade hänt när massan tryckte på och pressade de närmaste supportrarna mot staketet?

- Då hade det kunna bli riktigt otäcka scener.

Måste få fansen att förstå

- Att mobilisera en vaktstyrka tillräckligt stor för att stoppa tusentals fans, nja, det hade inte heller varit möjligt.

Vad är då lösningen?

- Att som här, Hammarby måste samarbeta mer med fansen. Att man som klubbar jobbar internt bland supportrarna i förebyggande syfte och får dem att inse riskerna.

”Ramsin en pajas”

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin har fått mycket kritik efter sina kommentarer runt invasionen i slutsekunderna.

- Det stör mig att han är så nonchalant. Men man vet ju att han är Hammarby-fan, säger Henrik Hagberg i Sandviken.

Ramsins ord om att missnöjet berodde ”sannolikt på resultatet” retade gästrikarna rejält. På Twitter skrev Henrik Hagberg och dolde inte sin uppfattning: ”Vilken pajas”.

- Han sover säkert i en Hammarby-tröja, säger Hagberg.

Höjd säkerhet

En fotbollslandskamp redan på fredag på en fullvärdig gräsplan låter nästan orimligt.

Men de ansvariga menar att det så ska det bli, det finns inte tvivel om annat. Då blir det också en höjd säkerhet.

Så länge tvingas fotbollslandslaget träna på Söderstadion, i kyla, snö och blåst. Inte riktigt de optimala förutsättningarna.

Thomas Ejderhov

Bandyvän (inte verifierad)

mån, 2013-03-18 23:05

1. Böter?

Skall bli intressant att se hur bandyns disciplinkommitte behandlar detta. Rimligtvis bör det bli 2 x maxbeloppet i böter för Hammarby. En gång för bengaler inomhus och den andra för stormningen.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.