Patrik betalar för att andra ska få springa...

Patrik Nordin älskar att springa i fjällen och det vill han att fler ska få göra. Om han så ska betala för det. Han har i tio år tagit pengar ur egen ficka för att få arrangera fjälltävlingar.
Patrik Nordin tror så innerligt på sin Fjällmaraton att han till och med betalar för att få arrangera tävlingen. Foto: Johan Marklund

 

- Jag är väl lite tokig, men just därför känns det underbart när nu allt flera vill uppleva känslan av att springa ute i naturen.

- Klart att det är mer logiskt att göra en mara på fjället än på asfalt. 

Sprang direkt till banketten

Så började allt för tio år sen vid den första Fjällmaraton.

- Med 56 deltagare utan egentlig någon marknadsföring, men alla tyckte att det var en härlig upplevelse. Därefter ökade vi med 20 procent fler löpare varje år tills för fyra år sedan när det exploderade.

Nu sammanfattar Patrik Nordin intrycken från årets Fjällmaraton. Totalt deltog 2 500 löpare över tre distanser, kvartsmara, halvmara och ultramara som innebär 44 kilometer och 2 100 höjdmeter. Nio på morgonen gick starten i Vålådalen och de sista kom i mål tio timmar senare alldeles innan kvällens bankett. Enbart ett fåtal löpare stoppades av repet.  

- Det är ett jättejobb att anordna det här. Och i bland kan man ju undra hur man själv är funtad...

Betalar allt själv

44-åringen håller i allt och arvoderar också fyra personer på heltid under de sista tre månaderna före genomförandet då ytterligare 60 funktionärer gör loppet möjligt. 

Han vill helst inte prata om de dryga två miljonerna som han själv påstår att han har satsat på tävlingen under åren.

- Men jag tror så mycket på det här. Tävlingen har en sådan potential.

Även om det låter som vågspel, som kräver stora uppoffringar, är han uppmuntrad eftersom fler deltagare ansluter för varje år. Dessutom, den grupp som ökar mest är vanliga motionärer.

En sponsor!

Och numera har han fått en någorlunda stor sponsor i Axa.

- Vi stod i montrarna bredvid varandra vid Lidingöloppet och jag kunde inte låta bli att fråga om de ville vara med. 

- Annars har jag lagt alldeles för lite tid på att jobba med sponsring och marknadsföring, då jag måste sköta mitt vanliga jobb också. Men från i höst är det tänkt att bli ändring med allt fokus på heltid på arrangemanget. 

Patrik Nordin och hans medhjälpare har spikat och placerat ut spångar under fyra km i terrängen i Södra Årefjällen, skyltat banan, och byggt upp mat- och dryckesstationer ute på fjällen inför tävlingen. 

Det är mycket jobb, mycket tid och mycket utgifter. Han räknar med 200 000 kr för alla bussar som transporterar löparna, 200 000 för tidtagningen, 100 000 för mat och dryck, 50 000 för tält, och lite annat. 

- Fast nu är vi på väg mot ett genombrott. Om två år kanske mina utgifter och loppets intäkter kan mötas nånstans...

Thomas Ejderhov 

Zlatan Ibrahimovic är van vid att gå vinnande ur kamper. Men nu tvingas han acceptera en förlust. En dom i Stockholms tingsrätt slår fast att en hyresgäst får bo kvar  Zlatans och Helena Segers hus på Östermalm i Stockholm.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet  tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.