Patrik betalar för att andra ska få springa...

Patrik Nordin älskar att springa i fjällen och det vill han att fler ska få göra. Om han så ska betala för det. Han har i tio år tagit pengar ur egen ficka för att få arrangera fjälltävlingar.
Patrik Nordin tror så innerligt på sin Fjällmaraton att han till och med betalar för att få arrangera tävlingen. Foto: Johan Marklund

 

- Jag är väl lite tokig, men just därför känns det underbart när nu allt flera vill uppleva känslan av att springa ute i naturen.

- Klart att det är mer logiskt att göra en mara på fjället än på asfalt. 

Sprang direkt till banketten

Så började allt för tio år sen vid den första Fjällmaraton.

- Med 56 deltagare utan egentlig någon marknadsföring, men alla tyckte att det var en härlig upplevelse. Därefter ökade vi med 20 procent fler löpare varje år tills för fyra år sedan när det exploderade.

Nu sammanfattar Patrik Nordin intrycken från årets Fjällmaraton. Totalt deltog 2 500 löpare över tre distanser, kvartsmara, halvmara och ultramara som innebär 44 kilometer och 2 100 höjdmeter. Nio på morgonen gick starten i Vålådalen och de sista kom i mål tio timmar senare alldeles innan kvällens bankett. Enbart ett fåtal löpare stoppades av repet.  

- Det är ett jättejobb att anordna det här. Och i bland kan man ju undra hur man själv är funtad...

Betalar allt själv

44-åringen håller i allt och arvoderar också fyra personer på heltid under de sista tre månaderna före genomförandet då ytterligare 60 funktionärer gör loppet möjligt. 

Han vill helst inte prata om de dryga två miljonerna som han själv påstår att han har satsat på tävlingen under åren.

- Men jag tror så mycket på det här. Tävlingen har en sådan potential.

Även om det låter som vågspel, som kräver stora uppoffringar, är han uppmuntrad eftersom fler deltagare ansluter för varje år. Dessutom, den grupp som ökar mest är vanliga motionärer.

En sponsor!

Och numera har han fått en någorlunda stor sponsor i Axa.

- Vi stod i montrarna bredvid varandra vid Lidingöloppet och jag kunde inte låta bli att fråga om de ville vara med. 

- Annars har jag lagt alldeles för lite tid på att jobba med sponsring och marknadsföring, då jag måste sköta mitt vanliga jobb också. Men från i höst är det tänkt att bli ändring med allt fokus på heltid på arrangemanget. 

Patrik Nordin och hans medhjälpare har spikat och placerat ut spångar under fyra km i terrängen i Södra Årefjällen, skyltat banan, och byggt upp mat- och dryckesstationer ute på fjällen inför tävlingen. 

Det är mycket jobb, mycket tid och mycket utgifter. Han räknar med 200 000 kr för alla bussar som transporterar löparna, 200 000 för tidtagningen, 100 000 för mat och dryck, 50 000 för tält, och lite annat. 

- Fast nu är vi på väg mot ett genombrott. Om två år kanske mina utgifter och loppets intäkter kan mötas nånstans...

Thomas Ejderhov 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.