IOK:s löfte – inte en skattekrona från Stockholm
Den nya blågröna alliansen i Stockholms stadshus ska få all kompletterande information de behöver om vad ett OS och Paralympics i Sverige 2026 skulle betyda för hela landet.
Det lovar nu SOK:s ordförande Mats Årjes.
Mats Årjes intygar att planerna för att arrangera vinterspelen 2026 i Sverige inte på något sätt saktat ner.
- Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från många inom näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.
Helt andra villkor i dag
En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Sverige har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona. Snarare ska spelen ge tillbaka värden som många ska ha glädje av i generationer framåt.
- Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över 1 miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, säger kampanjledaren Richard Brisius och fortsätter:
- De få arenor som vi planerar att bygga är ett längdskidspårområde och en ishall, som före och efter spelen tillför ungdomsidrotten och allmänheten efterfrågade isar för skridsko, ishockey, curling samt konståkning.
Eftersom intresset från näringslivet, kommuner och befolkningen tilltar så fortsätter arbetet för att vinna värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.
Dags att bjuda igen
- För många svenskar är detta en dröm. Att få ett olympiskt spel på hemmaplan. I över 100 år har Sverige varit ett av de länder som sänt flest aktiva till OS. Vi är en framgångsrik olympisk nation som har tagit flest medaljer av de länder som ännu inte arrangerat vinterspelen.
- Nu är det dags att låta världen komma till oss, så att vi kan inspirera och visa världen allt det fina vi har i Sverige, säger Richard Brisius.
Inte missa den här chansen
Johan Strid, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté håller med:
- Vinterspelen i Sverige skulle betyda oerhört mycket för personer med funktionsnedsättning. För aktiva på elitnivå, medlemmar på breddnivå och som inspiration för möjliga medlemmar. Spelen kan göra en enorm skillnad för en av samhällets mest utsatta målgrupper.
- Stockholms stads politiker behöver titta igen på underlagen innan de fattar beslut som är direkt skadliga. Vi har inte råd att missa den här chansen att aktivera människor som verkligen behöver det mest, säger Johan Strid.
Nu ska politikerna få besked
Nästa steg i kampanjens arbete blir att i detalj gå igenom med den nya majoriteten i Stockholms stad vilka åtagande arrangemanget innebär för staden.
- Vi sträcker ut handen för att samarbeta och det är viktigt att förklara att vi egentligen inte behöver någonting. Vi vill hyra några av stadens arenor, vi vill kunna ha familjeaktiviteter i Kungsträdgården och vi vill bjuda på en folkfest för alla med idrott och kultur och visa stockholmsregionens lyskraft för världen.
Richard Brisius menar att Sverige har en unik möjlighet, som inte funnits tidigare, genom de nya reglerna som IOK tagit fram:
- Det är över sju år till 2026 så det finns gott om tid att förbereda och planera. Nu är vi som kandidat, en av tre som är kvar. Chansen vi har nu är unik. I framtiden hårdnar sannolikt konkurrensen då många nya städer fått upp ögonen för de nya ekonomiska förutsättningarna, säger Richard Brisius och fortsätter:
- Till 2026 har vi en stark kandidatur. Vi har IOK:s stöd. Vi har en stark privatfinansierad budget. Vår plan är hållbar och i världsklass.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar