IOK:s löfte – inte en skattekrona från Stockholm
Den nya blågröna alliansen i Stockholms stadshus ska få all kompletterande information de behöver om vad ett OS och Paralympics i Sverige 2026 skulle betyda för hela landet.
Det lovar nu SOK:s ordförande Mats Årjes.
Mats Årjes intygar att planerna för att arrangera vinterspelen 2026 i Sverige inte på något sätt saktat ner.
- Väldigt många i Stockholm och Sverige är positiva. Vi har ett starkt stöd från många inom näringslivet, idrottsrörelsen, civilsamhället och politiken. Dessutom upplever vi ett bra stöd från svenska folket, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.
Helt andra villkor i dag
En av hörnstenarna i kandidaturen för att få OS och Paralympics 2026 till Sverige har varit att arrangemanget inte ska kosta skattebetalarna en krona. Snarare ska spelen ge tillbaka värden som många ska ha glädje av i generationer framåt.
- Det går inte att titta på hur det varit tidigare. Nu är det helt nya tider, med nya förutsättningar för att arrangera ett OS. Nu är det en merit att göra det hållbart och billigt. Vår budget är stark. Vi har över 1 miljard kronor i buffert. OS-budgeten innehåller inga offentliga medel, den är helt privatfinansierad. Vi ger, vi tar inte, säger kampanjledaren Richard Brisius och fortsätter:
- De få arenor som vi planerar att bygga är ett längdskidspårområde och en ishall, som före och efter spelen tillför ungdomsidrotten och allmänheten efterfrågade isar för skridsko, ishockey, curling samt konståkning.
Eftersom intresset från näringslivet, kommuner och befolkningen tilltar så fortsätter arbetet för att vinna värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026.
Dags att bjuda igen
- För många svenskar är detta en dröm. Att få ett olympiskt spel på hemmaplan. I över 100 år har Sverige varit ett av de länder som sänt flest aktiva till OS. Vi är en framgångsrik olympisk nation som har tagit flest medaljer av de länder som ännu inte arrangerat vinterspelen.
- Nu är det dags att låta världen komma till oss, så att vi kan inspirera och visa världen allt det fina vi har i Sverige, säger Richard Brisius.
Inte missa den här chansen
Johan Strid, generalsekreterare för Sveriges Paralympiska Kommitté håller med:
- Vinterspelen i Sverige skulle betyda oerhört mycket för personer med funktionsnedsättning. För aktiva på elitnivå, medlemmar på breddnivå och som inspiration för möjliga medlemmar. Spelen kan göra en enorm skillnad för en av samhällets mest utsatta målgrupper.
- Stockholms stads politiker behöver titta igen på underlagen innan de fattar beslut som är direkt skadliga. Vi har inte råd att missa den här chansen att aktivera människor som verkligen behöver det mest, säger Johan Strid.
Nu ska politikerna få besked
Nästa steg i kampanjens arbete blir att i detalj gå igenom med den nya majoriteten i Stockholms stad vilka åtagande arrangemanget innebär för staden.
- Vi sträcker ut handen för att samarbeta och det är viktigt att förklara att vi egentligen inte behöver någonting. Vi vill hyra några av stadens arenor, vi vill kunna ha familjeaktiviteter i Kungsträdgården och vi vill bjuda på en folkfest för alla med idrott och kultur och visa stockholmsregionens lyskraft för världen.
Richard Brisius menar att Sverige har en unik möjlighet, som inte funnits tidigare, genom de nya reglerna som IOK tagit fram:
- Det är över sju år till 2026 så det finns gott om tid att förbereda och planera. Nu är vi som kandidat, en av tre som är kvar. Chansen vi har nu är unik. I framtiden hårdnar sannolikt konkurrensen då många nya städer fått upp ögonen för de nya ekonomiska förutsättningarna, säger Richard Brisius och fortsätter:
- Till 2026 har vi en stark kandidatur. Vi har IOK:s stöd. Vi har en stark privatfinansierad budget. Vår plan är hållbar och i världsklass.
Thomas Ejderhov
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.