Men svenske OS-basen är ändå nöjd
Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.
Enligt rapporten som släpptes idag, 144 sidor lång, har IOK kommit fram till att ”Milano/Cortina uppfyller samtliga kriterier”. När det gäller Sverige påpekar kommittén att ”för tillfället behöver ett antal områden, inklusive statliga garantier och ekonomiskt stöd förtydligas”.
IOK-rapporten skriver också att Stockholm ”inte är officiell värdstad och att det saknas bindande finansieringsgarantier för idrottarnas boende”. Italienska myndigheter har lämnat fler finansiella garantier än vad Sverige har gjort. Den nya ishockeyarenan i Milano betalas av privata finansiärer. Den blivande OS-byn används till studentlägenheter efter spelen.
En avgörande detalj: italienska myndigheter anses bland annat ha gett bättre garantier för finansieringen av nya anläggningar jämfört med svenska.
Tummen ned för Hamra
En annan detalj som talar mot Sverige: granskningskommittén är orolig för hållbarheten i Hamra. Hamra i Tullinge i södra Storstockholm är en nedlagd grustäkt där det är tänkt att längdskidor och skidskytte ska avgöras. Kommittén skriver:
”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete kommer krävas. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén en närliggande sjö”.
Kommittén påpekar att det finns befintliga spår och arenor i Falun och Östersund som alternativ till Hamra.
Granskningskommittén besökte Stockholm och Åre 12 - 16 mars. 2 - 6 april var kommittén i Milano och Cortina.
Rapporten, som finns på IOK:s hemsida, lyfter fram för – och nackdelar med båda kandidaterna. När det gäller Milano/Cortina d ´Ampezzo misstänker de att budgeten inte kommer att varken för deras arena i Cortina där bob, rodel och skeleton ska avgöras eller för arenan Besselga di Piné där skridskon genomförs.
Kommittén gillar de befintliga anläggningarna i Stockholm, Falun, Åre och Sigulda (Lettland) där bob, rodel och skeleton ska arrangeras.
Svenske OS-basen nöjd ändå
Octavian Morariu är ordförande är ordförande för utvärderingskommittén. Han säger:
- Båda projekten prioriterar det arv som de kommer lämna efter sig och hållbarheten. De drar nytta av sin tradition och erfarenhet av vintersport, med förstklassiga, etablerade världscuparenor, kunniga och passionerade fans, volontärer och arrangörer.
Det är åttonde gången Sverige söker vinter-OS. Budgeten för spelen är på 13 miljarder kronor. Richard Briseus är vd för det svenska OS-projektet. Han är nöjd med rapporten.
- Idag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet att vi är rätt väg att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Vi kommer att åka till Lausanne med stärkt självförtroende, säger han bland annat.
Men han säger också:
- Vi känner till de utmaningar som finns. De är förhållandevis små men något vi tar till oss. Vi jobbar redan med frågorna i samarbete med IOK.
Nya riktlinjerna gäller
OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020. Målet är att minska kostnader och skapa öka hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.
Sverige och Italien har möjligheter att komma med respons på rapporten från utvärderingskommittén före den 24 juni.
Vinter-OS 2022 avgörs i Peking. 1956 avgjordes vinter-OS i Cortina d´Ampezzo.
Källor: Sport-Bladet, Expressen, SVT Sport.
Göran Söderlund
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
En majoritet av idrottens specialförbund röstade mot riksidrottsstyrelsen vid Riksstämman i Göteborg på lördagsförmiddagen. Därmed kvarstår taket det ekonomiska stödet på tio procent. Förbunden gick emot Riksidrottsstyrelsens förslag till höjning.Riksidrottsförbundet fördelar varje år cirka 1,8 miljarder kronor, i statliga anslag, till specialidrottsförbund, idrottsföreningar och RF-SISU distrikt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.