Men svenske OS-basen är ändå nöjd
Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.
Enligt rapporten som släpptes idag, 144 sidor lång, har IOK kommit fram till att ”Milano/Cortina uppfyller samtliga kriterier”. När det gäller Sverige påpekar kommittén att ”för tillfället behöver ett antal områden, inklusive statliga garantier och ekonomiskt stöd förtydligas”.
IOK-rapporten skriver också att Stockholm ”inte är officiell värdstad och att det saknas bindande finansieringsgarantier för idrottarnas boende”. Italienska myndigheter har lämnat fler finansiella garantier än vad Sverige har gjort. Den nya ishockeyarenan i Milano betalas av privata finansiärer. Den blivande OS-byn används till studentlägenheter efter spelen.
En avgörande detalj: italienska myndigheter anses bland annat ha gett bättre garantier för finansieringen av nya anläggningar jämfört med svenska.
Tummen ned för Hamra
En annan detalj som talar mot Sverige: granskningskommittén är orolig för hållbarheten i Hamra. Hamra i Tullinge i södra Storstockholm är en nedlagd grustäkt där det är tänkt att längdskidor och skidskytte ska avgöras. Kommittén skriver:
”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete kommer krävas. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén en närliggande sjö”.
Kommittén påpekar att det finns befintliga spår och arenor i Falun och Östersund som alternativ till Hamra.
Granskningskommittén besökte Stockholm och Åre 12 - 16 mars. 2 - 6 april var kommittén i Milano och Cortina.
Rapporten, som finns på IOK:s hemsida, lyfter fram för – och nackdelar med båda kandidaterna. När det gäller Milano/Cortina d ´Ampezzo misstänker de att budgeten inte kommer att varken för deras arena i Cortina där bob, rodel och skeleton ska avgöras eller för arenan Besselga di Piné där skridskon genomförs.
Kommittén gillar de befintliga anläggningarna i Stockholm, Falun, Åre och Sigulda (Lettland) där bob, rodel och skeleton ska arrangeras.
Svenske OS-basen nöjd ändå
Octavian Morariu är ordförande är ordförande för utvärderingskommittén. Han säger:
- Båda projekten prioriterar det arv som de kommer lämna efter sig och hållbarheten. De drar nytta av sin tradition och erfarenhet av vintersport, med förstklassiga, etablerade världscuparenor, kunniga och passionerade fans, volontärer och arrangörer.
Det är åttonde gången Sverige söker vinter-OS. Budgeten för spelen är på 13 miljarder kronor. Richard Briseus är vd för det svenska OS-projektet. Han är nöjd med rapporten.
- Idag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet att vi är rätt väg att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Vi kommer att åka till Lausanne med stärkt självförtroende, säger han bland annat.
Men han säger också:
- Vi känner till de utmaningar som finns. De är förhållandevis små men något vi tar till oss. Vi jobbar redan med frågorna i samarbete med IOK.
Nya riktlinjerna gäller
OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020. Målet är att minska kostnader och skapa öka hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.
Sverige och Italien har möjligheter att komma med respons på rapporten från utvärderingskommittén före den 24 juni.
Vinter-OS 2022 avgörs i Peking. 1956 avgjordes vinter-OS i Cortina d´Ampezzo.
Källor: Sport-Bladet, Expressen, SVT Sport.
Göran Söderlund
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.