Hockeystjärnorna flyr till Canada

”Money talks” – vad är en pandemi  när TV-bolag, rättighetsinnehavare, sponsorer och klubbägare ingår en helig allians och blir redo för nedsläpp efter 140 dagars uppehåll.

 I Norden är det Gent-gruppen, med Viasats kanaler och streamingtjänsten Viaplay som bjuder in till hockeydramatik med avgörande sjunde finalmatch om Lord Stanleys pokal senast den 4 oktober. 

Dallas Stars 'Jason Dickinson (18), Tyler Seguin (91) och Vegas Golden Knights' Ryan Reaves (75) och målvakten Robin Lehner (90) tar ett knä för Black Lives Matter under nationalsången vid NHL-kvalificeringsomgången. Edmonton,
Annons

NHL-styret har flytt corona-kalabaliken och den ökande smittspridningen i USA genom att förlägga alla lag, ledare och funktionärer på andra sidan gränsen, i Toronto respektive Edmonton. Vissa dagar är det matchstart redan kl. 18.00 svensk tid, något att ha i minnet för svensk TV-publik.

Kval för att nå slutliga uppgörelsen

24 av 31 lag är kallade, 16 lag tvingas spela play in ett illa omtyckt kvalspel i vår egen liga, SHL. Här är segrande lag,  i bäst av fem matcher, vidare till åttondelsfinal, först då börjar cupracet på allvar. Jakten på pokalen inleddes i helgen.

Semifinaler och finalserien avgörs i Rogers Place i Edmonton, stadens stolthet, the Oilers har fem svenska spelare i organisationen samt Connor McDavid, av insiders klassad som världens främste offensiva spelare.  Kan det räcka hela vägen?.

St. Louis är försvarande mästare, i truppen finns fyra svenska spelare med Alexander Steen i spetsen.  Var i topp när säsongen avbröts och tycks ha hanterat all hybris efter förra vårens cupfirande.

Hockeyvärldens mest prestigetunga pokal är namngiven efter en brittisk guvernör i Kanada vars son började spela ishockey, Från 1908 har pokalen delats ut till proffslag. Genom åren har 38 svenskar erhållit den klassiska ringen samt fått sitt namn ingraverat på pokalen, ursprungligen en stor bålskål.

Stanley Cup handlar främst om ära,  mindre om dollarbuntar. Det innebär förstås inte att cupvinnarna blir utan extra ersättning, utöver gällande kontrakt utgår en saftig cupbonus, i miljontals kronor till mästarna.

McDavid tjänar 185 miljoner 

Löneligan toppas för övrigt av nämnde Connor McDavid med 185 miljoner kronor . Bäst betald av svenska spelare är San Jose-backen Erik Karlsson med 111 miljoner kronor årligen, San Jose tillhör den mindre grupp om sju lag som inte får spela play in och redan nu kan fokusera på nästa säsong, med start sent hösten 2020.

Det går givetvis att diskutera, och allvarligt ifrågasätta, om pandemi-ishockey är rimligt. Det är ofrånkomligt att sjukdomsresurser, vård och testpersonal, behövs bättre på andra håll i samhället än för att säkerställa yrkesutövande för dollarmiljonärer.

”Money talks”, det här är ännu ett bevis för att ekonomiska maktmedel lever i symbios med idrotten – om nu någon trott något annat.

1919 avbröts pågående Stanley Cup-final efter final fyra på grund av spanska sjukan. Något mästarlag korades inte sedan flera spelare insjuknat och även avlidit i de två finallagen, Montreal Canadiens, från NHL och Seattle Metropolitans från Pacific Coast Organisation. 

Rena rouletten om spelarnas hälsa

101 år senare väljer NHL-styret att spela roulette om spelare, ledare och funktionärers hälsa.  

Det kan tyckas att gränsen är passerad vad gäller att ”the show must go on” till varje pris. 

Vilket lag drar vinstlotten i denna tombola, där alla tips är gissningar och inget annat. Idrottens Affärer tror att lyckohjulet stannar på Tampa Bay, de står på ”tur” och har i svenske backen Victor Hedman ligans kanske bäste back och. nominerad till utmärkelsen Norris Trophy.

Från vår europeiska horisont kan meddelas att Euro Hockey Tour-turneringen i Tjeckien, Carlson Hockey Games med start den 27 augusti, har blivit inställd på grund av oro för covid 19.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Säsongen 20/21 har skakat om SHL både sportsligt och inte minst ekonomiskt. Fast kanske inte riktigt så illa som många tror.

-  Pandemin har förstås varit ett hårt slag. Men gjort mindre ont penningmässigt än vad många faktiskt tror, säger Anders Mäki som har en 20-årig bakgrund som sportchef, vd och klubbdirektör i Linköping HC.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.