"Vi måste också vara solidariska!"
Björn Eriksson, RF: s ordförande, har förstås tagit del av regeringens skärpta tag och han inser att idrotten drabbas svårt. Men smittspridningen ökar och nya restriktioner anses oundvikliga - i det läget ser regeringen inga alternativ och Idrotten tycker också att idrotten måste vara solidarisk.. Frågan är vad konsekvenserna innebär exakt...
- Det är ju det vi inte riktigt vet.
- Men att bedriva arenaidrott utan någon som helst publik blir ju svårt, för att inte säga omöjligt anser Björn Eriksson.
- Dessutom finns det ju också en juridisk aspekt på saken. Exakt vad får vi göra och i sin tur, vad kan vi göra.
Nära två veckor efter beskedet att upp till 300 personer tillåts på idrott kommer det här skärpta beskedet. Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer och gäller från 24 november och eventuellt över jul och nyår.
Begränsningen innebär i princip att all arenaidrott och likaså kulturarrangemang blir omöjliga att genomföra.
För både teater och idrott är det lika med ett näringsförbud, anser många
Idrottsministerns tolkning
Men den slutsatsen möts av motsägelsefulla kommentarer.
- Elitidrotten får fortsätta spela sina matcher, hävdar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
"Det omfattas inte av nya lagen eftersom det är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger hon till Sportbladet."
Sedan tidigare har landets specialidrottsförbund ett generalmöte i Stockholm i dagarna och likaså samlas RF: referensgrupp.
Björn Eriksson kommenterar:
- Det är ett mörker, som vi ändå måste förhållas oss till.
-Jag ser en ljusglimt i alla fall.
- Den senaste tiden har jag upprepat gång på gång vad som borde gälla ekonomiskt inför 2021.
- Idrotten måste få 2 miljarder i bidrag, har jag framhållit.
- Och i helgen jag uppfattade jag sådana signaler att statsminister Stefan Löfven är inne på samma linje.
Enkät bland förbunden
Tillsammans med Agenda har SVT Sport försökt ta reda på vad Idrottssverige tycker om regeringens idrottspolitik under pandemin under här dryga halvåret.
24 frågor skickades tillspecialidrottsförbunden. I enkäten framkommer att en majoritet av förbunden har påverkats negativt av pandemin.
Förbunden påpekar att de har tvingats ställa in tävlingar och arrangemang. Den 1 november lättade dock regeringen på restriktionerna genom att tillåta 300 sittande åskådare på idrottsarenorna. Flera regioner, däribland Skåne, Östergötland och Stockholm, valde ändå att behålla regeln om max 50 personer på evenemang.
För att hjälpa idrottsrörelsen har regeringen skjutit till 500 miljoner kronor i form av ett stödpaket. Nästan 65 procent av specialidrottsförbunden har fått skiftande belopp. Men en majoritet av de förbund som tagit emot stöd anser att det är för litet, Inte ens den utlovade extramiljarden gör förbunden nöjda
Var tredje förbund anser att regeringen inte har gjort tillräckligt, men nästan lika många tycker att regeringen gjort tillräckligt.
Flera förbund skriver att de har förståelse för att regeringen står inför en svår och unik situation och att de tror att regeringen gör sitt bästa för att hjälpa idrotten.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Mellandag i VM i handboll – då är det väl lugnt i Scandinavium? Absolut inte! Nästan hundra barn från Göteborgs förorter, Orust och Borås samlades för att vara landslagsstjärnor för en dag. Och en tidigare världsstjärna dök upp och bjöd både på sig själv och på sina bästa tips: Ljubomir Vranjes.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar