"Vi måste också vara solidariska!"
Björn Eriksson, RF: s ordförande, har förstås tagit del av regeringens skärpta tag och han inser att idrotten drabbas svårt. Men smittspridningen ökar och nya restriktioner anses oundvikliga - i det läget ser regeringen inga alternativ och Idrotten tycker också att idrotten måste vara solidarisk.. Frågan är vad konsekvenserna innebär exakt...
- Det är ju det vi inte riktigt vet.
- Men att bedriva arenaidrott utan någon som helst publik blir ju svårt, för att inte säga omöjligt anser Björn Eriksson.
- Dessutom finns det ju också en juridisk aspekt på saken. Exakt vad får vi göra och i sin tur, vad kan vi göra.
Nära två veckor efter beskedet att upp till 300 personer tillåts på idrott kommer det här skärpta beskedet. Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer och gäller från 24 november och eventuellt över jul och nyår.
Begränsningen innebär i princip att all arenaidrott och likaså kulturarrangemang blir omöjliga att genomföra.
För både teater och idrott är det lika med ett näringsförbud, anser många
Idrottsministerns tolkning
Men den slutsatsen möts av motsägelsefulla kommentarer.
- Elitidrotten får fortsätta spela sina matcher, hävdar kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP).
"Det omfattas inte av nya lagen eftersom det är en arbetsplats och inte en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger hon till Sportbladet."
Sedan tidigare har landets specialidrottsförbund ett generalmöte i Stockholm i dagarna och likaså samlas RF: referensgrupp.
Björn Eriksson kommenterar:
- Det är ett mörker, som vi ändå måste förhållas oss till.
-Jag ser en ljusglimt i alla fall.
- Den senaste tiden har jag upprepat gång på gång vad som borde gälla ekonomiskt inför 2021.
- Idrotten måste få 2 miljarder i bidrag, har jag framhållit.
- Och i helgen jag uppfattade jag sådana signaler att statsminister Stefan Löfven är inne på samma linje.
Enkät bland förbunden
Tillsammans med Agenda har SVT Sport försökt ta reda på vad Idrottssverige tycker om regeringens idrottspolitik under pandemin under här dryga halvåret.
24 frågor skickades tillspecialidrottsförbunden. I enkäten framkommer att en majoritet av förbunden har påverkats negativt av pandemin.
Förbunden påpekar att de har tvingats ställa in tävlingar och arrangemang. Den 1 november lättade dock regeringen på restriktionerna genom att tillåta 300 sittande åskådare på idrottsarenorna. Flera regioner, däribland Skåne, Östergötland och Stockholm, valde ändå att behålla regeln om max 50 personer på evenemang.
För att hjälpa idrottsrörelsen har regeringen skjutit till 500 miljoner kronor i form av ett stödpaket. Nästan 65 procent av specialidrottsförbunden har fått skiftande belopp. Men en majoritet av de förbund som tagit emot stöd anser att det är för litet, Inte ens den utlovade extramiljarden gör förbunden nöjda
Var tredje förbund anser att regeringen inte har gjort tillräckligt, men nästan lika många tycker att regeringen gjort tillräckligt.
Flera förbund skriver att de har förståelse för att regeringen står inför en svår och unik situation och att de tror att regeringen gör sitt bästa för att hjälpa idrotten.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Aldrig tidigare har Paralympics nått ut till så många i Sverige som under sommarens spel i Paris. Det mediala genomslaget ökade med 54 procent jämfört med sommarspelen i Tokyo 2021.
Intresset för paralympisk idrott växer starkt, både internationellt och i Sverige.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar