Skidskyttarnas perfekta fullträff

Det är ingen hejd på framgångarna för Svenska skidskytteförbundet. Två segrar i finska Kontiolahti på lördagen. Framför ögonen på den senaste huvudsponsorn, Hudikvallsföretaget Monitor ERP System. Företaget tecknade nyligen mångmiljonavtal med Skidskytteförbundet. Avtalet sträcker sig fram till OS 2026.

Sverige dominerar skidskyttet som Norge har gjort i många år. 

Hanna Öberg glider i mål i stafetten
Annons

 

Först tog Katrineholmsfödde Sebastian Samuelsson, 23, sin första vinst i världscupen. Senast en svensk vann var 2014. 

Ett par timmar senare bröt kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och storasyrran Hanna Öberg Norges sju raka stafettvinster. Den första svenska stafettsegern på tio år.

Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna körde så bra, sa Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson visade prov på kyla när han stod sida vid sida med sin idol Johannes Thinges Bö i sista skyttet. Där var ”Sebbe” starkast. Norrmannen sköt två bom, Samuelsson en. Det räckte för att han skulle rycka till sig en ledning som med snabba skidor höll ända in i mål. När han passerade mållinjen viftade han till med högerarmen och tjöt till av glädje.

- Det är så häftigt, jag har svårt att hålla känslorna i styr. Helt otroligt att jag skulle göra det idag, med det utgångsläget, sa han i direktsändning i TV. Han har väntat på sin första seger i världscupen. Visst, guld i stafett och silver i jaktstart i OS 2018, VM-brons i singelmixedstafett i Östersund 2019 men… Utgångsläget i jaktstarten kunde ha varit bättre. Han startade som 18:e man, 70 sekunder efter Terjei Bö.

Bö tappade direkt vid första liggande då han sensationellt sköt tre bom, Samuelsson sköt fullt och avancerade till nionde plats, 36 sekunder efter ledande Thingnes Bö. ”Sebbe” gasade på ordentligt på väg till den andra skjutningen och avancerade till sjätte plats efter det andra liggande skyttet. 

Undan för undan knaprade Samuelsson in på ledande Bö och när de stod sida vid sida vid sista skyttet var de etta och tvåa. Norrmannen klarade inte pressen och ”Sebbe” åkte från skjutvallen med 23 sekunders ledning före Bö. Svensken kunde defilera i mål, han vann med 15,8 sekunder före fransmannen Fabien Claude. Bö fick nöja sig med bronset.

- Det var häftigt redan när jag kom in på sista stå tillsammans smed Johannes, en av mina stora idoler, sa en glädjestrålande Sebastian.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.