Skidskyttarnas perfekta fullträff

Det är ingen hejd på framgångarna för Svenska skidskytteförbundet. Två segrar i finska Kontiolahti på lördagen. Framför ögonen på den senaste huvudsponsorn, Hudikvallsföretaget Monitor ERP System. Företaget tecknade nyligen mångmiljonavtal med Skidskytteförbundet. Avtalet sträcker sig fram till OS 2026.

Sverige dominerar skidskyttet som Norge har gjort i många år. 

Hanna Öberg glider i mål i stafetten

 

Först tog Katrineholmsfödde Sebastian Samuelsson, 23, sin första vinst i världscupen. Senast en svensk vann var 2014. 

Ett par timmar senare bröt kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och storasyrran Hanna Öberg Norges sju raka stafettvinster. Den första svenska stafettsegern på tio år.

Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna körde så bra, sa Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson visade prov på kyla när han stod sida vid sida med sin idol Johannes Thinges Bö i sista skyttet. Där var ”Sebbe” starkast. Norrmannen sköt två bom, Samuelsson en. Det räckte för att han skulle rycka till sig en ledning som med snabba skidor höll ända in i mål. När han passerade mållinjen viftade han till med högerarmen och tjöt till av glädje.

- Det är så häftigt, jag har svårt att hålla känslorna i styr. Helt otroligt att jag skulle göra det idag, med det utgångsläget, sa han i direktsändning i TV. Han har väntat på sin första seger i världscupen. Visst, guld i stafett och silver i jaktstart i OS 2018, VM-brons i singelmixedstafett i Östersund 2019 men… Utgångsläget i jaktstarten kunde ha varit bättre. Han startade som 18:e man, 70 sekunder efter Terjei Bö.

Bö tappade direkt vid första liggande då han sensationellt sköt tre bom, Samuelsson sköt fullt och avancerade till nionde plats, 36 sekunder efter ledande Thingnes Bö. ”Sebbe” gasade på ordentligt på väg till den andra skjutningen och avancerade till sjätte plats efter det andra liggande skyttet. 

Undan för undan knaprade Samuelsson in på ledande Bö och när de stod sida vid sida vid sista skyttet var de etta och tvåa. Norrmannen klarade inte pressen och ”Sebbe” åkte från skjutvallen med 23 sekunders ledning före Bö. Svensken kunde defilera i mål, han vann med 15,8 sekunder före fransmannen Fabien Claude. Bö fick nöja sig med bronset.

- Det var häftigt redan när jag kom in på sista stå tillsammans smed Johannes, en av mina stora idoler, sa en glädjestrålande Sebastian.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.