Skidskyttarnas perfekta fullträff

Det är ingen hejd på framgångarna för Svenska skidskytteförbundet. Två segrar i finska Kontiolahti på lördagen. Framför ögonen på den senaste huvudsponsorn, Hudikvallsföretaget Monitor ERP System. Företaget tecknade nyligen mångmiljonavtal med Skidskytteförbundet. Avtalet sträcker sig fram till OS 2026.

Sverige dominerar skidskyttet som Norge har gjort i många år. 

Hanna Öberg glider i mål i stafetten

 

Först tog Katrineholmsfödde Sebastian Samuelsson, 23, sin första vinst i världscupen. Senast en svensk vann var 2014. 

Ett par timmar senare bröt kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och storasyrran Hanna Öberg Norges sju raka stafettvinster. Den första svenska stafettsegern på tio år.

Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna körde så bra, sa Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson visade prov på kyla när han stod sida vid sida med sin idol Johannes Thinges Bö i sista skyttet. Där var ”Sebbe” starkast. Norrmannen sköt två bom, Samuelsson en. Det räckte för att han skulle rycka till sig en ledning som med snabba skidor höll ända in i mål. När han passerade mållinjen viftade han till med högerarmen och tjöt till av glädje.

- Det är så häftigt, jag har svårt att hålla känslorna i styr. Helt otroligt att jag skulle göra det idag, med det utgångsläget, sa han i direktsändning i TV. Han har väntat på sin första seger i världscupen. Visst, guld i stafett och silver i jaktstart i OS 2018, VM-brons i singelmixedstafett i Östersund 2019 men… Utgångsläget i jaktstarten kunde ha varit bättre. Han startade som 18:e man, 70 sekunder efter Terjei Bö.

Bö tappade direkt vid första liggande då han sensationellt sköt tre bom, Samuelsson sköt fullt och avancerade till nionde plats, 36 sekunder efter ledande Thingnes Bö. ”Sebbe” gasade på ordentligt på väg till den andra skjutningen och avancerade till sjätte plats efter det andra liggande skyttet. 

Undan för undan knaprade Samuelsson in på ledande Bö och när de stod sida vid sida vid sista skyttet var de etta och tvåa. Norrmannen klarade inte pressen och ”Sebbe” åkte från skjutvallen med 23 sekunders ledning före Bö. Svensken kunde defilera i mål, han vann med 15,8 sekunder före fransmannen Fabien Claude. Bö fick nöja sig med bronset.

- Det var häftigt redan när jag kom in på sista stå tillsammans smed Johannes, en av mina stora idoler, sa en glädjestrålande Sebastian.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.