Skidskyttarnas perfekta fullträff

Det är ingen hejd på framgångarna för Svenska skidskytteförbundet. Två segrar i finska Kontiolahti på lördagen. Framför ögonen på den senaste huvudsponsorn, Hudikvallsföretaget Monitor ERP System. Företaget tecknade nyligen mångmiljonavtal med Skidskytteförbundet. Avtalet sträcker sig fram till OS 2026.

Sverige dominerar skidskyttet som Norge har gjort i många år. 

Hanna Öberg glider i mål i stafetten

 

Först tog Katrineholmsfödde Sebastian Samuelsson, 23, sin första vinst i världscupen. Senast en svensk vann var 2014. 

Ett par timmar senare bröt kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och storasyrran Hanna Öberg Norges sju raka stafettvinster. Den första svenska stafettsegern på tio år.

Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna körde så bra, sa Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson visade prov på kyla när han stod sida vid sida med sin idol Johannes Thinges Bö i sista skyttet. Där var ”Sebbe” starkast. Norrmannen sköt två bom, Samuelsson en. Det räckte för att han skulle rycka till sig en ledning som med snabba skidor höll ända in i mål. När han passerade mållinjen viftade han till med högerarmen och tjöt till av glädje.

- Det är så häftigt, jag har svårt att hålla känslorna i styr. Helt otroligt att jag skulle göra det idag, med det utgångsläget, sa han i direktsändning i TV. Han har väntat på sin första seger i världscupen. Visst, guld i stafett och silver i jaktstart i OS 2018, VM-brons i singelmixedstafett i Östersund 2019 men… Utgångsläget i jaktstarten kunde ha varit bättre. Han startade som 18:e man, 70 sekunder efter Terjei Bö.

Bö tappade direkt vid första liggande då han sensationellt sköt tre bom, Samuelsson sköt fullt och avancerade till nionde plats, 36 sekunder efter ledande Thingnes Bö. ”Sebbe” gasade på ordentligt på väg till den andra skjutningen och avancerade till sjätte plats efter det andra liggande skyttet. 

Undan för undan knaprade Samuelsson in på ledande Bö och när de stod sida vid sida vid sista skyttet var de etta och tvåa. Norrmannen klarade inte pressen och ”Sebbe” åkte från skjutvallen med 23 sekunders ledning före Bö. Svensken kunde defilera i mål, han vann med 15,8 sekunder före fransmannen Fabien Claude. Bö fick nöja sig med bronset.

- Det var häftigt redan när jag kom in på sista stå tillsammans smed Johannes, en av mina stora idoler, sa en glädjestrålande Sebastian.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.