Skidskyttarnas perfekta fullträff

Det är ingen hejd på framgångarna för Svenska skidskytteförbundet. Två segrar i finska Kontiolahti på lördagen. Framför ögonen på den senaste huvudsponsorn, Hudikvallsföretaget Monitor ERP System. Företaget tecknade nyligen mångmiljonavtal med Skidskytteförbundet. Avtalet sträcker sig fram till OS 2026.

Sverige dominerar skidskyttet som Norge har gjort i många år. 

Hanna Öberg glider i mål i stafetten

 

Först tog Katrineholmsfödde Sebastian Samuelsson, 23, sin första vinst i världscupen. Senast en svensk vann var 2014. 

Ett par timmar senare bröt kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och storasyrran Hanna Öberg Norges sju raka stafettvinster. Den första svenska stafettsegern på tio år.

Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna körde så bra, sa Hanna Öberg.

Sebastian Samuelsson visade prov på kyla när han stod sida vid sida med sin idol Johannes Thinges Bö i sista skyttet. Där var ”Sebbe” starkast. Norrmannen sköt två bom, Samuelsson en. Det räckte för att han skulle rycka till sig en ledning som med snabba skidor höll ända in i mål. När han passerade mållinjen viftade han till med högerarmen och tjöt till av glädje.

- Det är så häftigt, jag har svårt att hålla känslorna i styr. Helt otroligt att jag skulle göra det idag, med det utgångsläget, sa han i direktsändning i TV. Han har väntat på sin första seger i världscupen. Visst, guld i stafett och silver i jaktstart i OS 2018, VM-brons i singelmixedstafett i Östersund 2019 men… Utgångsläget i jaktstarten kunde ha varit bättre. Han startade som 18:e man, 70 sekunder efter Terjei Bö.

Bö tappade direkt vid första liggande då han sensationellt sköt tre bom, Samuelsson sköt fullt och avancerade till nionde plats, 36 sekunder efter ledande Thingnes Bö. ”Sebbe” gasade på ordentligt på väg till den andra skjutningen och avancerade till sjätte plats efter det andra liggande skyttet. 

Undan för undan knaprade Samuelsson in på ledande Bö och när de stod sida vid sida vid sista skyttet var de etta och tvåa. Norrmannen klarade inte pressen och ”Sebbe” åkte från skjutvallen med 23 sekunders ledning före Bö. Svensken kunde defilera i mål, han vann med 15,8 sekunder före fransmannen Fabien Claude. Bö fick nöja sig med bronset.

- Det var häftigt redan när jag kom in på sista stå tillsammans smed Johannes, en av mina stora idoler, sa en glädjestrålande Sebastian.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Fredag lunch, svensk tid, sker OS-invigningen i japan. Invånarna här är fortsatt tveksamma till spelen. Och en av huvudsponsorerna, Toyota, meddelar att företaget inte ska visa någon OS-relaterad tv-reklam.

Torsdagens nyhet ur svensk synvinkel var att Sarah Sjöström  har gett klartecken till start på sin OS-guldgren 100 meter fjäril. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.