Så vill de trygga idrotten för ungdomar

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

hon fortsätter:

- Jag tror på en ansvarstagande idrottsrörelse som tar trygghetsfrågorna på allvar, som erkänner att det finns problem, som inte räds att prata om det som är obehagligt. 

För många är idrott förknippat med gemenskap och glädje, men så är det tyvärr inte för alla. Det finns barn som går till sin idrott med en klump i magen.

För att inspirera och diskutera hur vi tillsammans kan upptäcka, möta och agera förebyggande mot mobbning och kränkningar, tog Svenska Ridsportförbundet och Friends genom satsningen Trygga Ledare, initiativet till en serie panelsamtal om barns- och ungas trygghet. 

Många ute i Sverige har reagerat efter de senaste rapporterna om övergrepp vid olika hästanläggningar och på Ridsportförbundet har man känt sig tvingade att agera.

Trygga Ledare är en gemensam och flerårig satsning för en trygg stallmiljö, tack vare stöd från Hugo Stenbecks Stiftelse. Innehållet i satsningen bygger på ungas röster och erfarenheter från ledare i alla åldrar inom ridsporten.

I tre samtal pratar olika paneler om trygga strukturer, idrottsrörelsens ansvar, ledarens arbete i föreningen och ungas inflytande och delaktighet, vilket är avgörande för en trygg idrott.

I samtalen deltog förutom Amanda Lind, sakkunniga experter och ungdomar från olika idrotter och organisationer. Barnkonventionen är en självklar utgångspunkt.

Deltagarna delar med sig av sina perspektiv, tankar och konkreta tips på hur man som ledare, förening eller förbund kan arbeta för en trygg vardag för barn och unga. En självklar paroll är att barns trygghet är alltid vuxnas ansvar!

- Det absolut enda sättet att stoppa mobbning och kränkningar är att göra något innan någonting händer, alltså jobba förebyggande och främjande. Det visar all forskning, framhöll Maja Frankel, generalsekreterare på Friends.

Panelsamtalen vänder sig till ledare inom all idrotten. Ledarna har ett stort ansvar för barns och ungas trygghet och är för många unga är de ofta en av de viktigaste vuxna personerna i deras liv.

Tanken är också att panelsamtalen kan användas av alla inom idrotten för att lyfta trygghetsfrågorna till ytan, inte minst som diskussionsunderlag och workshops i idrottsföreningar.

- Vår önskan är att de här samtalen ska fortsätta ut på stallbackar och i alla föreningar.

- Vi har en nollvision mot mobbning, kränkningar och övergrepp. Trygghetsfrågorna ska genomsyra allt vi gör. Vi kommer aldrig luta oss tillbaka. Samtalen om trygghet måste fortsätta, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.